Οι άγνωστες εκδόσεις του «Μελισσοκόμου» της Ελένης Καραΐνδρου

(ΣΠΑΝΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ) Οι διεθνείς εκδόσεις ενός ξεχωριστού μουσικού έργου, που γεννήθηκε μέσα από μια κινηματογραφική ταινία.

Σαν σήμερα…


Στις 24 Ιανουαρίου 2012 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, τραυματισμένος σοβαρά από διερχόμενη μοτοσυκλέτα, που τον χτύπησε σε δρόμο της Δραπετσώνας, στο διάλειμμα των γυρισμάτων της ταινίας του «Η άλλη θάλασσα».

«Ο Μελισσοκόμος»


Τον Σεπτέμβρη του 1986 πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας η πρώτη προβολή της ταινίας «Ο μελισσοκόμος» σε σενάριο Θόδωρου Αγγελόπουλου, Δημήτρη Νόλλα και Τονίνο Γκουέρα και σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου, με πρωταγωνιστές τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και την Νάντια Μουρούζη και μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

Στο χασάπικο «Τα βουρκωμένα μάτια μου» (ή «Τραγούδι στο καφενείο») σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε και έπαιξε μπουζούκι, κιθάρα και μπαγλαμά και Ελένη Καραΐνδρου έπαιξε πιάνο και έκανε φωνητικά. Η ταινία είχε κι ένα δεύτερο, πολύ διαφορετικό τραγούδι σε στίχους της Μελίνας Τανάγρη, με ερμηνεύτρια την Julie Massino και τίτλο «I’ll hit the roads» («Τραγούδι του τζουκ μποξ»).

Η μουσική και τα τραγούδια της ταινίας συμπεριλήφθηκαν στο διπλό δίσκο που κυκλοφόρησε από τη Minos το 1986.
1.O melissokomos 1 LOGO
To ταξίδι του δίσκου όμως δεν σταμάτησε εδώ. Το 1987 κυκλοφόρησε στη Γαλλία από την «Milan» μια μονή έκδοση με το πρόσωπο του Μαρτσέλο Μαστρογιάννι , με οκτώ από τα δεκαπέντε θέματα του δίσκου κι ανάμεσά τους και τα δυο τραγούδια.
2.O melissokomos 2 LOGO
3.O melissokomos 3 SMALL LOGO
Όπως φαίνεται τόσο στο οπισθόφυλλο, όσο και στην ετικέτα, το τραγούδι «Τα βουρκωμένα μάτια μου» έγινε στα γαλλικά «Mes veux en larme».
4.O melissokomos 4 LOGO
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως αν και ο δίσκος είχε κυκλοφορήσει πριν από ένα χρόνο στην Ελλάδα, η γαλλική έκδοση τυπώθηκε αρχικά σε δοκιμαστικό δείγμα, με λευκή ετικέτα.
5.O melissokomos 5 LOGO
Με την επιβολή του ψηφιακού ήχου o «Μελισσοκόμος» επανεκδόθηκε σε cd τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Τουρκία…
6.O melissokomos 6 LOGO
7.O melissokomos 7 LOGO
Υ.Γ: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως και πάλι το φίλο μου από τον Καναδά και σπουδαίο «ψαχτήρι» σπάνιων εκδόσεων ελληνικών δίσκων Hristaki Apostolakis, για τη συνδρομή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates