Ο Χατζιδάκις τραγουδά Χατζιδάκι

Ένας δίσκος του συνθέτη - που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή - που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
15/06/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάνος Χατζιδάκις…


Ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή… Κι επειδή δεν ξέρω αν έχει νόημα να ξαναγράψω όλα αυτά τα τετριμμένα κι αυτονόητα που διαβάζουμε και ακούμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα («πόσο μας λείπει στη σημερινή εποχή», «πόσο δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που άφησε» κι όλα αυτά), διάλεξα να ακούσουμε ένα δίσκο - ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε πέντε χρόνια μετά τη φυγή του…

Μάνος Χατζιδάκις 2000 Μ.Χ.


Το 1999 κυκλοφόρησε από τον «Σείριο» μια συλλογή δεκαπέντε τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις 2000 Μ.Χ.», με ερμηνευτή τον… ίδιο. Περιείχε γνωστά τραγούδια, αλλά και κάποιες ανέκδοτες ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικά ή στο studio. Ανάμεσα στα τραγούδια, που γράφτηκαν από το 1943 μέχρι το 1992, υπήρχαν και τέσσερα ανέκδοτα από το έργο «Κοινός Βίος» (έργο 33, 1977) σε ποίηση Γιώργου Χρονά.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Γιώργου Θεοφανόπουλου και του Νίκου Κυπουργού στο ένθετο του cd: «Ο Κοινός Βίος, είναι ίσως, το μόνο από τα ημιτελή έργα του συνθέτη, που μέσα από τα τέσσερα τραγούδια του ολοκληρώνεται. Σκόπευε δε, να το εκδώσει με τη φωνή του».

Η ιδέα του τίτλου του cd προήλθε από ένα συμβολικό παιχνίδι που έκανε ο ίδιος με τα αρχικά του ονόματός του και το χρόνο (2000 Μετά Χατζιδάκι). Οι ηχογραφήσεις αυτές αποκαλύπτουν τόσο τον ερμηνευτή Χατζιδάκι, όσο και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος επιθυμούσε να ειπωθούν τα τραγούδια του, από τον εκάστοτε ερμηνευτή. (1)

Τα τραγούδια του cd


Τέσσερα τραγούδια από το έργο «Κοινός Βίος» σε ποίηση Γιώργου Χρονά (έργο 33, 1977)

1) Περί πάθους
2) Οχτώ
3) Έπρεπε να ‘ρχόσουνα
4) Η εκδρομή
5) Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς (Στίχοι: Γιάγκος Αραβαντινός) Από τα πρώτα τραγούδια του συνθέτη, που γράφτηκε το 1943. Το 1949 ακούστηκε στην ταινία του Γιάννη Φιλίππου «Δυο κόσμοι» ενώ το καλοκαίρι του 1963 ακούστηκε στην παράσταση «Μαγική πόλις», που ανέβηκε στο θέατρο «Παρκ» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά …
6) Μπολιβάρ (Ποίηση: Νίκος Εγγονόπουλος) Απόσπασμα από το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου. Το τραγούδι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1983.
7) Μούσα (Στίχοι: Βασίλης Ρώτας) Ανέκδοτη ηχογράφηση του 1959. Από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε απόδοση Βασίλη Ρώτα. (Πρώτη εμφάνιση του τραγουδιού στη δισκογραφία).
8) Ο ηθοποιός (Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις) Ηχογράφηση του 1962, από την παράσταση «Οδός Ονείρων». Ανέκδοτη ηχογράφηση με τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι.
9) Ένα ρολόι στο καπηλειό (Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις) Από το έργο «Η εποχή της Μελισσάνθης» (1980)
10) Έτσι κοιμάται ολόγυμνη (Ποίηση: Νίκος Γκάτσος) Απόσπασμα από το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Αμοργός». (Πρώτη εμφάνιση του τραγουδιού στη δισκογραφία)
11) Τα ζάρια (Στίχοι: Aγαθή Δημητρούκα) Από το έργο «Παίδες επί Κολωνώ» (1989) (Πρώτη εμφάνιση του τραγουδιού στη δισκογραφία)
12) Ήσουν μια βρύση τ’ ουρανού (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος) Από τον κύκλο «Σκοτεινή μητέρα» (1986)
13) Κύριε (Ποίηση: Βασίλης Ροζακέας) (Πρώτη εμφάνιση του τραγουδιού στη δισκογραφία)
14) Τύψεις (Ποίηση: Ντίνος Χριστιανόπουλος) Από το έργο «Τα τραγούδια της αμαρτίας» (1996)
15) Παίδες (Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις) Από το έργο «Παίδες επί Κολωνώ» (1989) (Πρώτη εμφάνιση του τραγουδιού στη δισκογραφία)

Η παραγωγή έγινε από τον Γιώργο Χατζιδάκι - Θεοφανόπουλο και η γραφιστική επιμέλεια από τον Πέτρο Παράσχη.
zsadf

Λίγα λόγια για το δίσκο


Έχω την αίσθηση, πως ο δίσκος αυτός ακούστηκε ελάχιστα… Ίσως έπεσε αρκετά «βαρύς», στην εποχή της «ελαφρότητας» που κυκλοφόρησε…

Ο Μάνος Χατζιδάκις βεβαίως δεν ήταν τραγουδιστής. Όπως δεν ήταν ο Τσιτσάνης ή ο Μάρκος, όπως δεν είναι ο Μίκης Θεοδωράκης… Όμως και μόνο το γεγονός, ότι οι ηχογραφήσεις αυτές - οι περισσότερες από τις οποίες είναι ανέκδοτες - είναι από τις ελάχιστες δισκογραφικές καταγραφές της φωνής του Χατζιδάκι ως τραγουδιστή (σε αντίθεση με τους συνθέτες που προανέφερα, οι οποίοι άφησαν δεκάδες ηχογραφήσεις με τη φωνή τους), καθιστά το έργο αυτό ανεκτίμητο ντοκουμέντο και μια έκδοση που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι… Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το δίγλωσσο ένθετο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες για το ιστορικό των τραγουδιών, καθώς και τους στίχους…

Εν κατακλείδι, θεωρώ ανεπιφύλακτα πως, τόσα χρόνια μετά την έκδοσή του, αξίζει κανείς να ψάξει και να ανακαλύψει αυτό τον ιστορικό δίσκο...

Πηγή: www.hadjidakis.gr

Πάρτε μία γεύση από το video που ακολουθεί.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates