Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο μοναδικός δίσκος της συνεργασίας του Σπανού με τον Μητροπάνο με λόγια του Φίλιππου Γράψα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

O Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό


Ήταν Δεκέμβρης του 1993 όταν κυκλοφόρησε o πρώτος και τελευταίος δίσκος της συνεργασίας του Γιάννη Σπανού με τον Δημήτρη Μητροπάνο με τίτλο «Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό» και οκτώ τραγούδια σε στίχους Φίλιππου Γράψα, ένα του Μάνου Ελευθερίου καθώς και μια επανεκτέλεση στο «Αγάπη δίκοπη» με στίχους Αντώνη Παπαϊωάννου, που είχε πρωτοπεί το 1984 η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο δίσκο «Έξοδος κινδύνου.

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Τι σου φταίει (στίχοι: Φίλιππος Γράψας)
2) Καζαμπλάνκα (Φίλιππος Γράψας)
3) Εσύ βαρέθηκες νωρίς (Φίλιππος Γράψας)
4) Αυτό θα πει αγάπη (Φίλιππος Γράψας)
5) Έφυγες κι εσύ (Φίλιππος Γράψας)
6) Αγάπη δίκοπη (Αντώνης Παπαϊωάννου)
7) Πες μου το παράπονό σου (Φίλιππος Γράψας)
8) Έχεις πολλά να μάθεις (Φίλιππος Γράψας)
9) Έκλαιγες (Μάνος Ελευθερίου)
10) Σμύρνη (Φίλιππος Γράψας)
o mitropanos tragoudaei spano

Έπαιξαν οι μουσικοί


Η ενορχήστρωση έγινε από τον Νίκο Κούρο, που έπαιξε πιάνο, keyboards και ακορντεόν. Ο Γιάννης Σπανός έπαιξε πιάνο. Μαζί τους οι: Γιάννης Μπιθικώτσης (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά), Μπάμπης Λασκαράκης (κιθάρες), Αντώνης Γούναρης (κιθάρες), Γιάννης Σαρόγλου (μπάσο), Πάνος Γεωργοτάς (μπάσο), Νίκος Τσεσμελής (ακουστικό μπάσο), Γιώργος Τσουπάκης (ντραμς), Νίκος Λιάμης (κιθάρες), Γιώργος Ροϊλός (κρουστά), Αντώνης Απέργης (ούτι, κανονάκι), Νίκος Χατζόπουλος (βιολί). Βιολί έπαιξαν επίσης οι Alfredo Shtuni, Αntonella Stefa, Lindita Nina, Franc Shestani, Antoneta Gjoni. Οι Elizabeta Isak και Indrit Hafizi έπαιξαν βιόλα και οι Bashim Jaupi και Vangel Nina βιολοντσέλο. Φωνητικά έκαναν οι Μαρία Αλεξίου, Έλενα Πέτα, Φάνης Μεζίνης και Γιώργος Καλλιβωκάς. Η ηχογράφηση έγινε στο studio Polysound από τους Γαβρίλη Παντζή, Λευτέρη Νερομηλιώτη και Γιώργο Καρυώτη. Η επιμέλεια εξωφύλλου ήταν του Δημήτρη Αρβανίτη, η φωτογραφία εξωφύλλου του Τάσου Βρεττού, η φωτογραφία του οπισθοφύλλου του Δημήτρη Πανούλη και η διεύθυνση παραγωγής του Ηλία Μπενέτου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Μinos - Emi.

Ένας «αδικημένος» δίσκος


Η πρώτη επαφή του Μητροπάνου με το υλικό του Γιάννη Σπανού στη δισκογραφία, έγινε το 1968, όταν τραγούδησε δυο επανεκτελέσεις τραγουδιών σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών Philips. Ήταν το «Ποιος μου πήρε τη χαρά» που ηχογραφήθηκε το 1966 τόσο από την Καίτη Χωματά, όσο και από τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Ελένη Κλάδη στα σεγόντα, καθώς και το γνωστότερο «Δεν σου γύρεψα μαχαίρι» που ηχογραφήθηκε το 1966 από τον Πουλόπουλο.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει μέχρι σήμερα, είναι γιατί αυτός ο δίσκος, που περιέχει τουλάχιστον επτά ξεχωριστά τραγούδια (κρίνοντας πάντα υποκειμενικά), δεν γνώρισε επιτυχία ανάλογη με την «Εθνική μας μοναξιά» του Μάριου Τόκα, τον προηγούμενο δηλαδή δίσκο του Μητροπάνου, αλλά και με το «Παρέα μ’ έναν ήλιο» του Τόκα με στίχους του Φίλιππου Γράψα που κυκλοφόρησε το 1994. Είναι χαρακτηριστικό, πως την ίδια εποχή που η «Εθνική μας μοναξιά» «πούλησε» περίπου 160.000 αντίτυπα και το «Παρέα μ’ έναν ήλιο» γύρω στα 100.000, ο δίσκος του Σπανού με τον Μητροπάνο έμεινε στις 30.000. (Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Οδηγού ελληνικής δισκογραφίας» του Πέτρου Δραγουμάνου). Κάποιες ενδιαφέρουσες εξηγήσεις δίνουν παρακάτω τόσο ο Γιάννης Σπανός όσο και ο Φίλιππος Γράψας.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν ιδιαίτερα τότε, ήταν η «Αγάπη δίκοπη», η «Καζαμπλάνκα», αλλά και το «Εσύ βαρέθηκες νωρίς» για το οποίο γυρίστηκε και videoclip.

Λίγα λόγια του Γιάννη Σπανού…

Σε συνέντευξή του στην Κίκα Α. Ρόκα που δημοσιεύθηκε τον Φλεβάρη του 2014 στο Ogdoo.gr, ο Γιάννης Σπανός αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο.  

Κάνατε, όμως, ολόκληρο δίσκο με το Μητροπάνο, θέλετε να μου πείτε γι’ αυτόν;
Γ.Σ.: Α, αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε, έγινε αμέσως χρυσός και για κάποιους λόγους της εταιρείας αποσύρθηκε από την αγορά! Ενώ είχαν γίνει δημοσιεύματα στον τύπο & κάποια διαφημιστικά, έφυγε η πρώτη παραγγελία και μετά σταμάτησε, δεν ξαναμπήκε πια σε δισκάδικο!

Το «Αγάπη Δίκοπη» ήταν επιλογή του Μητροπάνου να το ξαναπεί ή εσείς το προτείνατε;
Γ.Σ.: Ο ίδιος το ήθελε.

Είχατε καλή σχέση με το Μητροπάνο;
Γ.Σ.: Ήμασταν πολύ φίλοι, μέχρι που άλλαξε τη ζωή του, βέβαια, ο άνθρωπος κι έκανε οικογένεια. Κάναμε πολλή πλάκα! Δύο δεκαετίες με το Μητροπάνο, γέλια, ποτά, μπουάτ… Έξω καρδιά ο Μητροπάνος. Το πιο λαϊκό παιδί που γνωρίζαμε! Κρίμα που έφυγε νωρίς.

Είχατε δουλέψει μαζί σε μπουάτ;
Γ.Σ.: Όχι, αλλά βρισκόμασταν συχνά στα κουτούκια, όπως και με τον Άκη Πάνου… Ήμασταν, έτσι, της νύχτας..!
o mitropanos tragoudaei spano 5

…και λίγα λόγια του Φίλιππου Γράψα


Συζητώντας τον Μάρτη του 2010 με τον Φίλιππο Γράψα για μια συνέντευξη που πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Όασις» αναφερθήκαμε και στο συγκεκριμένο δίσκο:

Ανάμεσα στους δυο δίσκους με τον Τόκα και τον Μητροπάνο, υπάρχει μια συνεργασία το 1993 με τον Γιάννη Σπανό στο δίσκο «Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό», που, αν και περιείχε σημαντικά τραγούδια, δεν έτυχε της ίδιας αποδοχής από το κοινό.
Είναι πολλοί οι λόγοι, που ένας δίσκος με καλά τραγούδια δεν έχει την αναμενόμενη επιτυχία. Λόγοι που δεν έχουν πάντα εξήγηση. Με τον Γιάννη σκεπτόμαστε, ότι μερικά από αυτά τα τραγούδια, αξίζει τον κόπο να τα παρουσιάσουμε σε νέες εκτελέσεις.

Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω απ’ αυτό το δίσκο το τραγούδι για τη Σμύρνη.
Eίναι κι από τα αγαπημένα του Σπανού. Ο παππούς μου από τη μεριά της μητέρας μου καταγόταν από την Πόλη. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Άνω πόλη της Σαλονίκης, σε γειτονιά με πρόσφυγες μικρασιάτες, ακούγοντας τις ιστορίες τους.Είναι λοιπόν φυσικό, που οι χαμένες πατρίδες είναι ένα αγαπημένο θέμα που επιστρέφει συχνά στα τραγούδια μου.

Υ.Γ: Στη φωτογραφία ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Φίλιππος Γράψας, ο Γιάννης Σπανός και ο παραγωγός Ηλίας Μπενέτος στην παρουσίαση του δίσκου τον Δεκέμβρη του 1993 στο studio Sierra. (Αρχείο Φίλιππου Γράψα)
o mitropanos tragoudaei spano 4
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!