Ο «Κύκλος Σεφέρη» του Ηλία Ανδριόπουλου με Ξυλούρη & Πρωτοψάλτη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένας ξεχωριστός και αδικημένος δίσκος.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…


Ο Γεώργιος Σεφεριάδης (όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Γιώργου Σεφέρη) γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 13 Μαρτίου 1900 και πέθανε στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου 1971. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που βραβεύθηκε με Νόμπελ, όταν στις 10 Δεκεμβρίου 1963 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η κηδεία του, στις 22 Σεπτεμβρίου 1971, εξελίχθηκε σε μια μεγάλη αντιδικτατορική εκδήλωση…

«Κύκλος Σεφέρη»


Το 1976 κυκλοφόρησε από την Columbia ο «Κύκλος Σεφέρη», ο πρώτος δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου με έντεκα τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, τραγουδιστές τον Νίκο Ξυλούρη και την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και τον ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ σε ρόλο αφηγητή. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Κώστα Γανωσέλλη, η διεύθυνση ορχήστρας από τον Ηλία Ανδριόπουλο και η ηχογράφηση από τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Δημήτρης Αρβανίτης.
01.Kyklos seferi1

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Εμείς που ξεκινήσαμε (Νίκος Ξυλούρης)
2) Επιτύμβιο (Άλκηστις Πρωτοψάλτη)
3) Τρία κόκκινα περιστέρια (Νίκος Ξυλούρης)
4) Σαντορίνη (Άλκηστις Πρωτοψάλτη)
5) Κι αν ο αγέρας φυσά (Νίκος Ξυλούρης)
6) Αγιανάπα Β' (Συκομουριά) (Νίκος Ξυλούρης)
7) Το αίμα σου πάγωνε (Άλκηστις Πρωτοψάλτη)
8) Τρεις βράχοι (Απαγγελία - Αλμπέρτος Εσκενάζυ)
9) Εδώ αράξαμε το καράβι (Νίκος Ξυλούρης)
10) Όνειρο (Άλκηστις Πρωτοψάλτη & χορωδία)
11) Εδώ τελειώνουν τα έργα της θάλασσας (Νίκος Ξυλούρης & χορωδία)

«Επηρεασμένος από το κλίμα της εποχής»


Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε πριν από έξι χρόνια ο Ηλίας Ανδριόπουλος και δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr αναφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό και στον «Κύκλο Σεφέρη»:

Πηγαίνοντας πίσω σε εκείνη την εποχή, γύρω στο 1976 που ξεκινήσατε με τον «Κύκλο Σεφέρη», θέλω να θυμηθείτε κάποια πράγματα από το ξεκίνημά σας.
Εκείνη την εποχή βγαίναμε μέσα από τη δικτατορία, ήμαστε νέοι κι όταν είσαι νέος έχεις παρόρμηση, πάθος, δύναμη, μαχητικότητα και πείσμα. Ήμαστε προσανατολισμένοι ότι η χώρα μας πρέπει να πάει μπροστά, πρέπει να ομορφύνουμε το πρόσωπό της και πρέπει να ανακαλύψουμε την ψυχή της, μέσα από σύμβολα του κοντινού παρελθόντος, όπως ο Μακρυγιάννης, ο Κάλβος, ο Σολωμός κλπ, τα πνευματικά και αγωνιστικά της σύμβολα και με αυτά να πορευτούμε προς το μέλλον. Έτσι λοιπόν, ζυμωμένος κι εγώ μέσα σ ’αυτό το «καμίνι», προσπάθησα να δώσω έκφραση στις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες. Ο πρώτος μου δίσκος βεβαίως, ο «Κύκλος Σεφέρη», που τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ήταν επηρεασμένος από το κλίμα της εποχής. Όπως είναι φυσικό, ένας νέος άνθρωπος στα πρώτα του βήματα, εμποτίζεται από πολλές επιρροές. Σιγά, σιγά βρίσκει τη μουσική του γλώσσα και το δρόμο του, απαλλάσσεται από τις επιρροές και τα «δάνεια» και γίνεται αυτό που γνωρίζει και που αγαπάει ο κόσμος. Ο δίσκος αυτός λοιπόν, είναι συνάρτηση επιρροών, αλλά σε κάποια σημεία, ένας οξυδερκής ακροατής, μπορεί να δει τα χαρακτηριστικά ενός νέου συνθέτη και πώς μπορεί να πορευθεί με αυτά, αφού τα διαμορφώσει και τα εμπλουτίσει στο μέλλον.

Λίγα λόγια για το δίσκο


Η κυκλοφορία του δίσκου συνοδεύτηκε από την παρουσίασή του στο χώρο του Πολυτεχνείου, με αφορμή τον εορτασμό της 3ης επετείου από τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη. Εκτός του Νίκου Ξυλούρη, συμμετείχαν η Χάρις Αλεξίου, η Τάνια Τσανακλίδου αλλά και ο Μάνος Κατράκης που απήγγειλε ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.

Έχω την αίσθηση πως έχοντας κυκλοφορήσει μέσα στον καταιγισμό των εκδόσεων των έργων του Μίκη Θεοδωράκη, ο συγκεκριμένος δίσκος αδικήθηκε και δεν ακούστηκε ιδιαίτερα. Εξαίρεση αποτελούν η «Συκομουριά» με τον Νίκο Ξυλούρη, η «Σαντορίνη» και το «Όνειρο» με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, που συμπεριλήφθηκαν εκείνη την εποχή και σε συλλογές της ερμηνεύτριας και ακούστηκαν περισσότερο από τα τραγούδια του δίσκου. Ίσως γιατί αυτά ήταν και τα πιο κανταδόρικα τραγούδια του «Κύκλου» και πλησίαζαν περισσότερο στο κλίμα των επόμενων τραγουδιών του Ηλία Ανδριόπουλου, που ήταν τα «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και Μιχάλη Μπουρμπούλη το 1979.

Κάτι που έχω ξαναγράψει, είναι πως αν εκτίμησα κι αγάπησα την Άλκηστις Πρωτοψάλτη σαν ερμηνεύτρια και χωρίς να απορρίπτω τις επόμενες εργασίες της με τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Goran Bregovic και τον Νίκο Αντύπα, είναι για αυτήν ακριβώς την πρώτη δεκαετία της διαδρομής της στο τραγούδι. Δεκαετία στην οποία καθιερώθηκε με τα τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου, του Δήμου Μούτση και του Γιάννη Σπανού.

Το 1998 τα τραγούδια «Αγιανάπα Β’» και «Όνειρο» ηχογραφήθηκαν με την Νένα Βενετσάνου και η «Σαντορίνη» με τον Μανώλη Μητσιά και συμπεριλήφθηκαν στον κύκλο τραγουδιών «Αργοναύτες» που κυκλοφόρησε από τη Lyra.

Με την επιβολή του ψηφιακού ήχου ο «Κύκλος Σεφέρη» επανεκδόθηκε και σε cd.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!