Νίκος Ξυδάκης & Μανώλης Ρασούλης «Τα δήθεν»

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Η «συνέχεια» της ιστορικής «Εκδίκησης της γυφτιάς».

Η «Εκδίκηση» που έφερε τα «Δήθεν»


Ήταν Μάρτης του 1978 όταν κυκλοφόρησε η «Εκδίκηση της γυφτιάς», ο δίσκος του Νίκου Ξυδάκη και του Μανώλη Ρασούλη, με τον οποίο διαμορφώθηκε ένας νέος ήχος γύρω από το λαϊκό τραγούδι και επηρέασε πολλούς από τους νεώτερους συνθέτες και στιχουργούς.

Στη διάρκεια της ηχογράφησης της «Γυφτιάς», ο Νίκος Ξυδάκης με τον Ρασούλη έγραψαν τα 13 τραγούδια του επόμενου δίσκου τους, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1979 με τίτλο «Τα δήθεν» και με την ίδια ερμηνευτική ομάδα, πλην του Διονύση Σαββόπουλου. Ο Νίκος Παπάζογλου σε επτά τραγούδια, ο Δημήτρης Κοντογιάννης σε τέσσερα και η Σοφία Διαμαντή που τραγουδά δύο και σιγοντάρει τον Παπάζογλου και τον Κοντογιάννη σε άλλα τρία τραγούδια.

Τα τραγούδια του δίσκου


Οι τίτλοι των τραγουδιών, που τους παραθέτω με κάποια σχόλια του Μανώλη Ρασούλη από τη βιογραφία του: (1)

1) Το κοτλέ παντελονάκι – Δημήτρης Κοντογιάννης
2) Από τη γυναίκα για τη γυναίκα – Νίκος Παπάζογλου

Ο Νίκος Ξυδάκης φλερτάριζε μια γειτόνισσά μας, που όμως την είδε ένα βράδυ να βγαίνει μέσα από ένα αμάξι κλπ, οπότε μου ήρθε η ιδέα αυτού του τραγουδιού.

3) Κυκλοθυμικός καιρός – Δημήτρης Κοντογιάννης
4) Τα μήλα και τα κρίνα – Σοφία Διαμαντή
5) Δευτέρα ξημερώματα – Νίκος Παπάζογλου
6) Φίλε, αδελφή ψυχή – Νίκος Παπάζογλου

Τότε υποστηρίζαμε κάθε ομάδα που περιθωριοποιούνταν κι υπόφερε. Μάλλον είναι το πρώτο τραγούδι για ομοφυλόφιλο.

7) Σουξεδιάρικο – Δημήτρης Κοντογιάννης, Σοφία Διαμαντή
8) Κάνε πως μ’ αγαπάς – Νίκος Παπάζογλου, Σοφία Διαμαντή
9) Ας είναι ο κόσμος ζόρικος – Δημήτρης Κοντογιάννης

Το ’γραψα στην Πατησίων βουρκωμένος, διωγμένος, μόνος κι έρημος.

10) Μοίρα δε μ’αρώτησες – Νίκος Παπάζογλου
11) Τρε ζολί κι ωραία – Σοφία Διαμαντή
12) Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια – Νίκος Παπάζογλου, Σοφία Διαμαντή
13) Σαν μια ταινία – Νίκος Παπάζογλου
dithen.jpg

Έπαιξαν οι μουσικοί


H διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Νίκου Ξυδάκη. Έπαιξαν οι μουσικοί: Χρ. Νικολόπουλος, Γ. Σιδέρης, Δ. Γεωργόπουλος, Μ. Μαυρόπουλος (μπουζούκι), Ν. Σαμπαζιώτης, Μπ. Λασκαράκης, Δ. Αντωνάτος, Α. Χαραλάμπους, Δ. Κοντογιάννης (κιθάρα), Γ. Κοντογιάννης (μπαγλαμάς), Γ. Μαγκλαράς (βιολί), Α. Τσεκούρας (ακορντεόν), Ν. Κεχαγιάς, Γ. Κολοβός, Γ. Γαβαλάς (μπάσο), Μ. Κυριαζής, Ντ. Καράμπελας, Στ. Γκέτης (κρουστά). H ηχογράφηση, που ξεκίνησε από τον Νίκο Παπάζογλου στην Θεσσαλονίκη και τέλειωσε από τον Αντώνη Καφετζόπουλο στην Αθήνα, έγινε στο «Αγροτικόν», στο «Polysound» και στην «Columbia». Το εξώφυλλο ήταν και εδώ, όπως και στην «Εκδίκηση της γυφτιάς», δημιουργία του Αλέξη Κυριτσόπουλου, οι φωτογραφίες του Κώστα Γουδή και η επιμέλεια παραγωγής του Νίκου Ξυδάκη και του Μανώλη Ρασούλη, που στο οπισθόφυλλο ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον Χρήστο Νικολόπουλο, τους μουσικούς και τον ηχολήπτη Αντώνη Καφετζόπουλο για τη φιλική βοήθειά τους στον περιπετειώδη αυτό δίσκο και τον αφιέρωσαν εγκαρδίως σε κάποια Μπέλλα…

Στο ίδιο «μήκος κύματος» με τη «Γυφτιά», τα «Δήθεν» άφησαν πίσω τους κομμάτια που κέρδισαν το «στοίχημα» της διαχρονικότητας, όπως «Το κοτλέ παντελονάκι», «Από τη γυναίκα για τη γυναίκα», «Σουξεδιάρικο», «Κάνε πως μ’ αγαπάς» και φυσικά το «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», με το οποίο ο Ρασούλης έβαλε, κατά κάποιο τρόπο, τέλος στο θεσμό της μαγκιάς... Το τραγούδι, έγινε το 1982 πανελλήνια γνωστό, μέσα από την καινούργια ηχογράφηση της Χαρούλας Αλεξίου για το δίσκο της «Η ζωή μου κύκλους κάνει»… Οι στίχοι του Ρασούλη όμως, προκάλεσαν τη δυναμική «αντίδραση» του γνωστού λαϊκού στιχουργού Βασίλη Παπαδόπουλου, που το 1984 απάντησε με το δικό του τρόπο, δίνοντας τα λόγια στον Τάκη Σούκα, για να γράψει ένα δυνατό ζεϊμπέκικο, που στη φωνή του Στράτου Διονυσίου βρήκε τον ιδανικό ερμηνευτή:

«Ποιος το είπε για τους μάγκες, πώς χαθήκανε; Ποιος το είπε πως τα τρένα τους πατήσανε;»

Πηγή: 1) Mανώλης Ρασούλης «Εδώ είναι του Ρασούλη» («Ιανός ο Μελωδός» 2007)

- Πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Μετρονόμος» (τεύχος 61, Iούλιος - Σεπτέμβριος 2016). Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 17/04/2017

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test543548581