«Μπουζούκι και καημοί» - Το πρώτο σπάνιο lp της Οdeon

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Ένας ιστορικός δίσκος που κυκλοφόρησε το 1963 με 12 επιτυχίες της εποχής.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
26/08/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μπουζούκι και καημοί» Νο 1


Βρισκόμαστε στα 1960 και μετά από πολλές ταλαιπωρίες, που προκύπτουν από οικονομικά χρέη της εταιρείας Odeon, ο Μάκης Μάτσας παίρνει την πρωτοβουλία για τη συγχώνευση των εταιρειών Odeon - Parlophone και την ίδρυση της «Μίνως Μάτσας & Υιός», που γίνεται μετά από λίγα χρόνια το «αντίπαλο δέος» της Columbia του Τάκη Β. Λαμπρόπουλου.

Στυλοβάτες της νέας εταιρείας, την εποχή της δημιουργίας της, είναι, κυρίως, δημιουργοί όπως ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Κώστας Βίρβος και ο Θόδωρος Δερβενιώτης και τραγουδιστές όπως ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Σπύρος Ζαγοραίος, ο Πέτρος Αναγνωστάκης, ο Πάνος Γαβαλάς (που λίγο μετά αποχωρεί για να πάει στην Columbia) η Καίτη Μπελίντα και ο Φώτης Δήμας.*

Μετά από μια σειρά από ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν σε δίσκους 45 στροφών, αρκετές από τις οποίες αποτελούν επανεκτελέσεις τραγουδιών - που ηχογραφήθηκαν πρώτα στην Columbia - και γνωρίζουν μια νέα επιτυχία, το 1963 κυκλοφορεί ο πρώτος ελληνικός μεγάλος δίσκος με το label της Odeon, με τίτλο «Μπουζούκι και καημοί» (OMCG 1), με δώδεκα επιτυχίες, που είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε 45άρια.

Τραγουδούν τα «αστέρια» της πρώτης περιόδου της εταιρείας: Βαγγέλης Περπινιάδης, Σπύρος Αναγνωστάκης, Σπύρος Ζαγοραίος, Μαριάννα Χατζοπούλου και η Νίτσα Αντωνάτου, μια τραγουδίστρια που ηχογραφεί τότε εξήντα περίπου τραγούδια, είτε μόνη της, είτε, κυρίως, με τον Πέτρο Αναγνωστάκη, αλλά και με τον Βαγγέλη Περπινιάδη, τον Σπύρο Ζαγοραίο και άλλους ερμηνευτές. Λίγο μετά στο δυναμικό της «Μίνως Μάτσας & Υιός» εντάσσεται και ο Στέλιος Καζαντζίδης…
1.Βouzouki kai kaimoi 1 logo

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Μέσα σε μια νύχτα (Γιώργου Μανισαλή – Κώστα Βίρβου) Πέτρος Αναγνωστάκης – Ρούλα Καλάκη
2) Στης Λαρίσης το ποτάμι (Γιώργου Μητσάκη) Σπύρος Ζαγοραίος
3) Δεν είμαι βράχος ούτε βουνό (Μπάμπη Μπακάλη – Δημήτρη Γκούτη) Βαγγέλης Περπινιάδης
4) Αγαπημένε μου γεια σου (Ιωάννη Ηλιάδη – Χαράλαμπου Βασιλειάδη) Μαριάννα Χατζοπούλου
5) Να με συγχωρήσεις μανούλα (Σπύρου Ζαγοραίου - Κώστα Βίρβου) Σπύρος και Ζωή Ζαγοραίου
6) Άμα θες να κλάψεις κλάψε (Απόστολου Καλδάρα – Γιώργου Σαμολαδά) Βαγγέλης Περπινιάδης – Ρία Νόρμα
7) Πληγωμένοι κι οι δυο (Μπάμπη Μπακάλη) Πέτρος Αναγνωστάκης – Νίτσα Αντωνάτου
8) Μην περιμένεις πια (Απόστολου Καλδάρα) Βαγγέλης Περπινιάδης – Ρούλα Καλάκη
9) Προσευχή (Σπύρου Ζαγοραίου – Δημήτρη Γκούτη) Σπύρος και Ζωή Ζαγοραίου
10) Η ψυχή του μάγκα (Γιώργου Μανισαλή – Κώστα Βίρβου) Βαγγέλης Περπινιάδης – Ρία Νόρμα
11) Καπετάνιε, καπετάνιε (Μπάμπη Μπακάλη) Νίτσα Αντωνάτου
12) Αναμνήσεις (Θόδωρου Δερβενιώτη – Κώστα Βίρβου) Πέτρος Αναγνωστάκης – Νίτσα Αντωνάτου

«Το μπουζούκι είναι συνυφασμένο με τους καημούς»


Ο καημός είναι μια ελληνική λέξη που αντίστοιχή της δεν υπάρχει σε καμιά ξένη γλώσσα.

Κάθε επιθυμία, κάθε όνειρο, κάθε χαρά που δεν πραγματοποιήθηκε, άφησε μια πίκρα που καταστάλαξε σιγά - σιγά στην καρδιά. Έγινε καημός. Ότι η ζωή και ο θάνατος στέρησε από την ανθρώπινη καρδιά, έγινε ένα σύννεφο πίσω από τα μάτια, που ύστερα από καιρό άρχισε να ψιχαλίζει: Αυτό το ψιχάλισμα είναι ο καημός. Ότι ο χρόνος προσπάθησε να σβήσει από την καρδιά χωρίς να το καταφέρει: Έγινε καημός. Ότι η γυναίκα σαν μάνα, σαν ερωμένη, σαν θυγατέρα, άφησε στην ψυχή έγινε στα χείλη του λαού ένα τραγούδι. Έγινε ένας καημός. Όταν ο πατέρας, ο φίλος, ο αδελφός έλειψε αφήνοντάς σε στο βαθύ σκοτάδι της μοναξιάς, τότε αυτή η μοναξιά γίνεται ένας καημός. Αυτός ο καημός που βγαίνει από μια φιλοσοφημένη ενατένιση της ζωής, είναι μαζί πίκρα και λύπη και χαρά που «καίει» όσο μένει μέσα μας ζητώντας μια έκφραση. Μια διέξοδο που θα ελαφρώσει την καρδιά. Αλλιώς θα γίνει στεναγμός που θα μας πνίξει. Αυτή τη διέξοδο ο λαός τη βρίσκει στο τραγούδι και στο μπουζούκι. Έτσι το μπουζούκι στενάζει και βγάζει λυγμούς, κλαίει και γελάει, λυπάται και χαίρεται. Το μπουζούκι είναι συνυφασμένο με τους καημούς. Οι καημοί και το μπουζούκι είναι σήμερα ένα κομμάτι ζωής αληθινό, ειλικρινές πηγαίο, που συγκινεί, συναρπάζει και χαρίζει ένα ξαλάφρωμα από τον πόνο. Κι αυτό δεν είναι λίγο.

(Το σημείωμα από το οπισθόφυλλο του δίσκου)
2.Βouzouki kai kaimoi 2logo
Ο δίσκος αυτός είναι ανέκδοτος σε cd και ιδιαίτερα δυσεύρετος. Αν και οι συλλογές αυτού του τύπου, τις περισσότερες φορές δεν περιέχουν υλικό ανέκδοτο σε άλλους δίσκους, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αντικείμενο μελέτης για τα κριτήρια της επιλογής των συγκεκριμένων τραγουδιών, αρκετά από τα οποία διατήρησαν μέχρι σήμερα τη «λάμψη» τους, άλλα τόσα όμως χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Όλοι ξέρουν, ας πούμε, το «Της Λαρίσης το ποτάμι», το «Μέσα σε μια νύχτα», την «Προσευχή», το «Άμα θες να κλάψεις κλάψε», το «Μην περιμένεις πια» ή τις περίφημες «Αναμνήσεις». Ποιος θυμάται όμως, πέρα από τους «παλιούς» και τους πολύ μυημένους στην υπόθεση του λαϊκού τραγουδιού, το «Αγαπημένε μου γεια σου», το «Να με συγχωρήσεις μανούλα», το «Καπετάνιε, καπετάνιε», την «Ψυχή του μάγκα» κλπ; Κι όμως εκείνη την εποχή τα τραγούδια αυτά είχαν πάρει τη θέση τους στα juke box και, κυρίως, στις καρδιές των ανθρώπων…

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

*Πηγή: Μάκης Μάτσας «Πίσω απ’ τη μαρκίζα», εκδόσεις «Διόπτρα», 2014

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!