Μια σπάνια «αμερικάνικη» συλλογή του Καζαντζίδη

(ΣΠΑΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια συλλογή επιτυχιών του λαϊκού βάρδου, που κυκλοφόρησε αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«The best of Stelios Kazantzidis»


Tο «ταξίδι» μας με τις συλλογές επιτυχιών των σπουδαίων ερμηνευτών που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά στο εξωτερικό, συνεχίζεται σήμερα με ένα δίσκο του Στέλιου Καζαντζίδη, που εκδόθηκε το 1980 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την Peters International, με τίτλο «The best of Stelios Kazantzidis».

Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα μεγάλες επιτυχίες που τραγούδησε ο Καζαντζίδης από το 1964 μέχρι το 1975 στις εταιρείες Odeon - Parlophone και Minos και πρωτοκυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών. Περιλαμβάνονται επίσης τρία τραγούδια από το «Υπάρχω» του Χρήστου Νικολόπουλου και του Πυθαγόρα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δίσκος ξεκινά με τον πρόλογο του Στέλιου Καζαντζίδη, που ακούγεται και στο «Υπάρχω» πριν από το ομώνυμο τραγούδι!

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο στο οπισθόφυλλο, όσο και στις ετικέτες του δίσκου, δεν αναγράφονται τα ονόματα των δημιουργών. Νομίζω επίσης πως η φωτογραφία του Καζαντζίδη στο εξώφυλλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε άλλο δίσκο του.
1.Kazantzidis best1 melogo

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Υπάρχω (Χρήστος Νικολόπουλος – Πυθαγόρας)
2) Νυχτερίδες κι αράχνες (Χρήστος Νικολόπουλος – Κώστας Βίρβος)
3) Κι αν γελάω είναι ψέμα (Στέλιος Καζαντζίδης – Ευάγγελος Ατραΐδης)
4)Απ’ τα ψηλά πατώματα (Χρήστος Νικολόπουλος – Πυθαγόρας)
5) Πέντε πάνω πέντε κάτω (Χρήστος Νικολόπουλος – Πυθαγόρας)
6) Στο τραπέζι που τα πίνω (Απόστολος Καλδάρας – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)
7) Όση γλύκα έχουνε τα χείλη σου (Απόστολος Καλδάρας)
8) Παράπονα και κλάματα (Θόδωρος Δερβενιώτης – Κώστας Βίρβος)
9) Γυάλινος κόσμος (Απόστολος Καλδάρας – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)
10) Κάψτε κάψτε την καρδιά μου (Χρήστος Νικολόπουλος – Πυθαγόρας)
11) Την Παρασκευή το βράδυ (Χρήστος Νικολόπουλος – Πυθαγόρας)
12) Τα χείλη σου όσα κι αν πουν (Μπάμπης Μπακάλης – Σταύρος Κάξος)
2.Kazantzidis best2 melogo

Τα καλύτερα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη


Τραγούδησε όλους τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες, καθώς και κάθε είδους ελληνικής μουσικής, διακρινόμενος πάντα δια την ερμηνεία του και την ιδιόρρυθμη λαϊκή φωνή του. Ο Στέλιος Καζαντζίδης χαρακτηρίστηκε από το ελληνικό κοινό, σαν ο καλύτερος εκφραστής της λαϊκής ψυχής. Εις τον δίσκον αυτόν, ο Στέλιος Καζαντζίδης μας παρουσιάζει ένα από τα πιο σπάνια δείγματα του ταλέντου του, τραγουδώντας δώδεκα από τις πιο γνωστές και αναγνωρισμένες επιτυχίες εις τον χώρον της λαϊκής δισκογραφίας.

(Σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου).

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω στο φινάλε θα τη βρούμε…»


Αυτό που μου έκανε εντύπωση σ’ αυτή τη συλλογή, είναι ο τρόπος που συμπεριλήφθηκαν δυο από τα τραγούδια του «Υπάρχω», το ομώνυμο και το «Πέντε πάνω πέντε κάτω». Ακούγοντάς τα προσεκτικά, ο ακροατής αντιλαμβάνεται πως τόσο από την εισαγωγή του «Υπάρχω», όσο και από την εισαγωγή της πρώτης αλλά και της δεύτερης στροφής του «Πέντε πάνω πέντε κάτω», λείπουν κάποια μέτρα, που για άγνωστους λόγους έχουν αφαιρεθεί. Ακούγοντας για πρώτη φορά το δίσκο, νόμισα προς στιγμήν ότι «πήδηξε» η βελόνα του πικάπ. Η βελόνα όμως ήταν στη θέση της κι έπαιζε μια χαρά. Θα το αντιληφθείτε, κι εσείς, ακούγοντας τα δυο τραγούδια στα video που ακολουθούν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!