Η «Κρύπτη» του Βαγγέλη Κορακάκη

(ΑΚΟΥΣΕ) Στις 25 Αυγούστου 1961 γεννήθηκε στην Καισαριανή της Αθήνας ένας συνθέτης που συνέδεσε το όνομά του με μερικά από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια, ο Βαγγέλης Κορακάκης.
«Στη σκέψη της τρελής», «Πρώτο φθινόπωρο», «Σε μαγεμένη αγκαλιά», «Έρχονται βράδια», «Οι μεγάλες αγάπες», «Λαύριο», είναι μόνο κάποιοι από τους τίτλους των πιο γνωστών τραγουδιών του. Συν τοις άλλοις, ο Κορακάκης γράφει ο ίδιος τους στίχους των τραγουδιών του και παίζει μπουζούκι, στα πρότυπα κορυφαίων δημιουργών, όπως ο Γιώργος Μητσάκης ή ο Άκης Πάνου.


Ένας από τους ξεχωριστούς του δίσκους που δεν ακούστηκε ιδιαίτερα είναι η «Κρύπτη», που κυκλοφόρησε το 2002 από το «Δίκτυο» με δέκα τραγούδια και τρία οργανικά. «Κάτι παιδιά από την ίδια μάνα (την ιστορία) και τον ίδιο πατέρα (το χρόνο), ανταμώνουνε κάθε τέσσερα-πέντε χρόνια για να κλάψουν και να μεθύσουν από χαρά και αγανάκτηση. Καλή ακρόαση!» σημειώνει ο Βαγγέλης Κορακάκης.

Τραγουδούν (σύμφωνα με τη σειρά που ακούγονται) οι Δημήτρης Σταματέλλος, Γιώργος Ευθυμιάδης, Στέλιος Γαλανός, Βαγγέλης Κορακάκης, Χαρά Πομώνη και ο Μανώλης Πάππος.

1) Σαμπάχ με μπαγλαμά / Οργανικό
2) Κρύπτη / Δημήτρης Σταματέλλος και χορωδία
3) Η αγάπη φεύγει / Γιώργος Ευθυμιάδης
4) Κρύος ήλιος / Στέλιος Γαλανός
5) Κομμένα και ραμμένα / Βαγγέλης Κορακάκης-Χαρά Πομώνη
6) Μπάρκος / Μανώλης Πάππος
7) Πενιές χιτζασκιάρ / Οργανικό
8) Πέντε παιδιά / Χαρά Πομώνη
9) Δυο πόρτες στον καημό / Στέλιος Γαλανός
10) Τα αηδόνια της βροχής / Γιώργος Ευθυμιάδης
11) Του κόσμου το ρολόι / Στέλιος Γαλανός
12) Χαμένη η ζωή μου / Στέλιος Γαλανός
13) Καμηλιέρικο / Οργανικό

Οι καλοδουλεμένες ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Αλέξη Βάκη, συνεργάτη και παλιό συμμαθητή του Κορακάκη, ενώ η διεύθυνση παραγωγής ήταν του Πάρη Μήτσου και του συνθέτη. Οι ηχογραφήσεις και οι μίξεις έγιναν στο στούντιο «Μύθος» από τις 4 Ιουνίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2001, από τους Σάκη Γκίκα και Παναγιώτη Αγγελοθανάση.

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Bαγγέλης Κορακάκης: μπουζούκι, σόλο μπαγλαμά
Μιχάλης Νικόπουλος: μπουζούκι στα 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12 & μπαγλαμά στο 8
Μανώλης Πάππος: μπουζούκι στα 2, 6 -μπαγλαμά στο 6
Αργύρης Σταμούλος: ακουστική κιθάρα, μπαγλαμά στα 4, 1, 11
Μάνος Κατσάνος: κοντραμπάσο
Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν, πιάνο στα 4, 5, 11, 13
Νίκος Καρατζάς: κρουστά
Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα
Μαριλίζα Παπαδούρη: βιολοντσέλο
Γιώργος Ευθυμιάδης: δωδεκάχορδη κιθάρα
Αλέξης Βάκης: μεταλλόφωνο, πιάνο στο 6
2
Φωνητικά έκαναν η Χαρά Πομώνη στα 6, 9, 11 και ο Αργύρης Σταμούλος στα 5, 11.Η χορωδία στην «Κρύπτη» είναι οι Στέλιος Γαλανός, Γιώργος Ευθυμιάδης, Χαρά Πομώνη, Αργύρης Σταμούλος, Αλέξης Βάκης & Βαγγέλης Κορακάκης.

Συζητώντας το Σεπτέμβρη του 2008, στα πλαίσια μιας συνέντευξης με τον Βαγγέλη Κορακάκη, αναφερθήκαμε φυσικά και στην «Κρύπτη»:

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από τρία χρόνια για να ξανακούσουμε καινούργια σου τραγούδια, κάτι που γίνεται το 2002 με το δίσκο «Κρύπτη» που κυκλοφορεί από την εταιρεία «Δίκτυο».
Όντως αυτή η συνεργασία κρατάει μέχρι και σήμερα μ’ έναν φίλο μου, τον οποίο έπεισα να κάνει και δισκογραφική εταιρεία κι έγραψα κι ένα δίσκο, που τον θεωρώ πάρα πολύ μεγάλο, την «Κρύπτη». Αναφέρομαι στον Πάρη Μήτσου που έκανε την εταιρεία «Δίκτυο» ξεκινώντας από την «Κρύπτη». Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μπει μέσα στην ελληνική δισκογραφία μ ’ένα πολύ χαμηλό προφίλ, χωρίς να θέλει να κάνει ούτε τον έξυπνο, ούτε τον πονηρό, ούτε τον εταιρειάρχη. Έχει κάνει τόσους δίσκους κι έχουνε βρει στέγη πάρα πολλά παιδιά που θέλουν να κάνουν δισκογραφική δουλειά. Γράφουμε την «Κρύπτη» με ενορχήστρωση του Αλέξη του Βάκη, που είχε κάνει τις ενορχηστρώσεις και στο «Λαύριο», στο «Απ’ την αγάπη γυρίζω μόνος» με τον Γεράσιμο, στο δίσκο με τον Γιάννη Ντουνιά, είναι φίλος μου. Στην «Κρύπτη» λοιπόν εμφανίζεται στη δισκογραφία κι ένας τραγουδιστής ο Στέλιος ο Γαλανός, η Χαρά η Πομώνη, ένα τραγούδι λέει ο Μανώλης Πάππος και συμμετέχουν και άλλοι τραγουδιστές όπως ο Δημήτρης Σταματέλλος και ο Γιώργος Ευθυμιάδης. Η «Κρύπτη» είναι ένας πολύ προσωπικός και πολύ εσωτερικός δίσκος, που τον γουστάρω πάρα πολύ. Βέβαια όλα αυτά τα τραγούδια δεν έχουν γίνει και επιτυχίες πανελλήνια, οι περισσότεροι μπορεί να τα αγνοούνε… Αλλά δεν παύουν να υπάρχουν σαν δίσκοι και κάποια στιγμή θα τους ανακαλύψουνε. (1)
3
Νομίζω πως αυτή η δουλειά είναι η πιο αδικημένη του Κορακάκη. Ωραία λαϊκά τραγούδια, χωρίς ψιμύθια και φιοριτούρες, ειπωμένα από, όχι πολύ γνωστές, αλλά σημαντικές λαϊκές φωνές και παιγμένα, με φυσικό ήχο, από ξεχωριστούς μουσικούς. Δεν ξέρω αν στη μικρή «εμπορική» απήχηση του δίσκου ευθύνεται η εποχή που κυκλοφόρησε ή η έλλειψη κάποιας μεγάλης «φίρμας». Ένα είναι βέβαιο… Πως είναι κρίμα αυτές οι, χωρίς «κράχτη», δουλειές να μένουν στο περιθώριο και να χάνονται μέσα στη λαίλαπα της δισκογραφικής και ραδιοφωνικής παραγωγής...

Ο παραγωγός του δίσκου, ο Πάρης Μήτσου σημειώνει, πολύ εύστοχα, στο ένθετο:
Βαγγέλης Κορακάκης. Λόγια σταράτα, μελωδίες καθαρές, μάτια χωρίς σκιές, καλλιτέχνης, φίλος. Η αρχή έγινε για «μουσικές που ακούγονται».
Πάρης Μήτσου

Ενώ ο Αλέξης Βάκης αναφέρεται σε φορτισμένες συνθήκες:
Οκτώ χρόνια μετά το «Λαύριο», η ρότα και η φλέβα του Βαγγέλη, μας έβγαλε ξανά στο να μπούμε μαζί στο στούντιο κάτω από συνθήκες φορτισμένες. Όπως και τότε. Θα τα ξαναπούμε - και θα περάσουμε και πάλι καλά - με τα τραγούδια του. Ανακαλύψτε τα!
Αλέξης Βάκης

Κι επειδή ποτέ δεν είναι αργά, η τελευταία φράση του Αλέξη τα λέει όλα: «Ανακαλύψτε τα!»

Υ.Γ: Στη φωτογραφία του εξωφύλλου, η οικογένεια Κορακάκη, φωτογραφημένη το 1966 από τον πλανόδιο φωτογράφο Μόδεστο Τριπολιτσιώτη στην παραλία της Νέας Μάκρης. Διακρίνονται από αριστερά: η μητέρα του συνθέτη Ουρανία Κορακάκη, η θεία του Βαγγελιώ Κορακάκη, οι αδερφές του Ιωάννα και Κατίνα, οι εξαδέλφες Ιωάννα, Κατίνα Κορακάκη και Σοφία Σπαθάρου, ο εξάδελφος Στέλιος Κορακάκης (πάνω στην καμήλα) και ο συνθέτης (με το σπασμένο χέρι στο γύψο).
1
Πηγή:
1) Συνέντευξη του Βαγγέλη Κορακάκη στον Θανάση Γιώγλου για το «Μουσικόραμα» (Σεπτέμβριος 2008)

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!