Η Φωτεινή Μαυράκη τραγουδά Θόδωρο Δερβενιώτη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Αξέχαστες επιτυχίες του Θόδωρου Δερβενιώτη με τη Φωτεινή Μαυράκη.
Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 έφυγε από τη ζωή η Φωτεινή Μαυράκη. Μια ερμηνεύτρια, την οποία, αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω με μια μόνο λέξη, αυτή, για μια σειρά διαφορετικών λόγων, θα ήταν «αδικημένη»

Πριν από ένα χρόνο περίπου, είχαμε παρουσιάσει μια άγνωστη σειρά τραγουδιών του Γιώργου Μουζάκη και του Κώστα Κοφινιώτη, με τίτλο «Προσφυγιά», με ερμηνευτές την Φωτεινή Μαυράκη, τον Πάνο Μαρίνο, την Μίνα Σέκρη και χορωδία. Σήμερα θέλω να σταθώ σε ένα δίσκο με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Θόδωρου Δερβενιώτη με την Φωτεινή Μαυράκη, που κυκλοφόρησε από την Polyphone το 1975, με τίτλο «Αξέχαστες επιτυχίες του Θόδωρου Δερβενιώτη με τη Φωτεινή Μαυράκη, 1953 - 1975».

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Aν φύγεις αν (Νίκου Μπακογιάννη)
2) Πώς τα βαστάει ο Θεός (Θόδωρου Δερβενιώτη)
3) Καίγομαι και σιγολυώνω (Κώστα Βίρβου)
4) Όποιος πεθαίνει σώνεται (Θόδωρου Δερβενιώτη)
5) Καημό δεν είχα στην καρδιά (Χρήστου Κολοκοτρώνη)
6) Καθένας με τον πόνο του (Χρήστου Κολοκοτρώνη)
7) Καταστροφές και συμφορές (Χρήστου Κολοκοτρώνη)
8) Κέρνα με γλυκιά μου αγάπη (Χρήστου Κολοκοτρώνη)
9) Η πληγωμένη μου καρδιά (Χρήστου Κολοκοτρώνη)
10) Άλλα μου λεν τα μάτια σου (Κώστα Μάνεση)
11) Απόψε μάνα σε συλλογιέμαι (Γιάννη Λελάκη)
12) Πέρασε ένας χρόνος (Κώστα Βίρβου)
MAYRAKH DERBENIOTHS

Οι λεπτομέρειες


Το ενδιαφέρον του δίσκου, εκτός φυσικά από τις ερμηνείες της Φωτεινής Μαυράκη, είναι πως ελάχιστα από τα δύσκολα αυτά τραγούδια γνώρισαν επανεκτελέσεις στο πέρασμα των χρόνων. Κι αυτό νομίζω ότι λέει πολλά…

Εννιά από αυτά είχε ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση ο Στέλιος Καζαντζίδης, ένα ο Μανώλης Αγγελόπουλος το 1959 («Όποιος πεθαίνει σώνεται») και ένα η Βάσω Κρίνη με τον Αντώνη Κλειδωνιάρη το 1957 («Καημό δεν είχα στην καρδιά»). Το μοναδικό τραγούδι για το οποίο δεν επισήμανα κάποια παλαιότερη εκτέλεση είναι το «Αν φύγεις αν» σε στίχους του Νίκου Μπακογιάννη, με το οποίο ξεκινά ο δίσκος.

Όπως ίσως θα διαπιστώσετε από το οπισθόφυλλο του δίσκου, εκεί υπάρχει ένα μικρό λάθος στα τραγούδια «Όποιος πεθαίνει σώνεται» και «Πώς τα βαστάει ο Θεός», τα οποία αναγράφονται ανάποδα από την κανονική τους σειρά, που είναι αυτή που σημειώσαμε παραπάνω.  

Στο βίντεο μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο «Αξέχαστες επιτυχίες του Θόδωρου Δερβενιώτη με τη Φωτεινή Μαυράκη».

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates