Η «Ανεμώνα» του Κώστα Σμοκοβίτη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια συλλογή με 28 τραγούδια του ερμηνευτή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα…


Στις 15 Απριλίου 1951 γεννήθηκε στη Λαμία ο Κώστας Σμοκοβίτης. H είσοδός του στη δισκογραφία έγινε το 1972, ενώ το 1973 έβαλε τη «στάμπα» του στο «Καλημέρα ήλιε» του Μάνου Λοΐζου, που τραγούδησε ντουέτο με την Αλέκα Αλιμπέρτη…

«Η ανεμώνα»


Το 2008 κυκλοφόρησε από την Lyra ένα διπλό cd με τίτλο «Η ανεμώνα», με 28 τραγούδια με τον Κώστα Σμοκοβίτη, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά σε cd, από τους δίσκους «Τρελό καλοκαίρι» και «Όλα για σένα», καθώς και τέσσερα καινούργια…

Κοινός παρανομαστής και στις τρεις ενότητες της συλλογής, ένας συνθέτης με έντονη παρουσία στο χώρο του έντεχνου, λαϊκού τραγουδιού, ο Μιχάλης Τερζής.
smokovitis1

«Τρελό καλοκαίρι»


Το πρώτο cd περιέχει ολόκληρο τo δίσκο του Μιχάλη Τερζή «Τρελό καλοκαίρι», που εκδόθηκε από την Lyra το 1985, με στίχους των Άκου Δασκαλόπουλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Δημήτρη Τσεκούρα, Βασίλη Μαστροκώστα αλλά και του ίδιου του συνθέτη. Τον Κώστα Σμοκοβίτη συνοδεύει η Σοφία Μιχαηλίδου.

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Μονοιάσαμε (στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος)
2) Φράγκικο – Βυζαντινό (Άκος Δασκαλόπουλος)
3) Τρελό καλοκαίρι (Δημήτρης Τσεκούρας) Συμμετέχει η Σοφία Μιχαηλίδου
4) Αναστενάζω (Άκος Δασκαλόπουλος)
5) Με το «αν» και με το «ίσως» (Άκος Δασκαλόπουλος)
6) Ο Νώντας (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
7) Η ντάμα (Άκος Δασκαλόπουλος)
8) Χρωματιστά μπαλόνια (Άκος Δασκαλόπουλος) Συμμετέχει η Σοφία Μιχαηλίδου
9) Γεντί Κουλέ (Μιχάλης Τερζής)
10) Το ρεμπέτικο (Άκος Δασκαλόπουλος)
11) Με μια κιθάρα (Βασίλης Μαστροκώστας)
12) Ταξίδι (Άκος Δασκαλόπουλος) Συμμετέχει η Σοφία Μιχαηλίδου

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγινε από τον Μιχάλη Τερζή. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε από τον Βασίλη Γεωργόπουλο και τον Βαγγέλη Κουλούρη στο studio «Mastersound».

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δουλειά, από την οποία δεν «πετάγεται» τίποτα. Χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα θα ξεχώριζα τα «Αναστενάζω», «Γεντί Κουλέ», αλλά και τη μπαλάντα «Χρωματιστά μπαλόνια», για τα χρόνια μας που φεύγουν ανεπιστρεπτί...

«Όλα για σένα»


Ο Μιχάλης Τερζής έδωσε το παρών με τρία τραγούδια, διαφορετικού ύφους, στο δίσκο «Όλα για σένα», που κυκλοφόρησε το 1990 από την MBI και κάλυψε τη δεύτερη ενότητα της «Ανεμώνας». Εκτός του Τερζή, στο «Όλα για σένα» έγραψαν από τρία τραγούδια ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Τάκης Σούκας. Οι στίχοι ήταν των Μπάμπη Διπλάρου, Ιφιγένειας Γιαννοπούλου, Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη, Στάθη Σκλαβουνάκου, Πάνου Φαλάρα, Δημήτρη Ρήτα και Μιχάλη Τερζή. Στα φωνητικά συμμετείχε η Νάντια Καραγιάννη.
smokovitis6

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Το μυαλό μου δίχως φρένα (Χρήστος Νικολόπουλος – Μπάμπης Διπλάρος)
2) Μες στον καθρέφτη (Τάκης Σούκας – Ιφιγένεια Γιαννοπούλου)
3) Όλα για σένα (Θανάσης Πολυκανδριώτης – Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης)
4) Λίγοι με μάθαν ν’αγαπώ (Θανάσης Πολυκανδριώτης – Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης)
5) Ανώνυμε έρωτα (Μιχάλης Τερζής – Στάθης Σκλαβουνάκος)
6) Για μένα είσαι όνειρο (Τάκης Σούκας – Ιφιγένεια Γιαννοπούλου)
7) Απλή ανα-λογική (Μιχάλης Τερζής – Πάνος Φαλάρας)
8) Τώρα τι θες (Τάκης Σούκας – Ιφιγένεια Γιαννοπούλου)
9) Το τελευταίο μου χαρτί (Χρήστος Νικολόπουλος – Μπάμπης Διπλάρος)
10) Κοίτα να ερωτευθείς (Χρήστος Νικολόπουλος – Μπάμπης Διπλάρος)
11) Μη με ρωτάς (Μιχάλης Τερζής)
12) Εγώ ποτέ δεν έφυγα (Θανάσης Πολυκανδριώτης – Δημήτρης Ρήτας)

Η ενορχήστρωση ο προγραμματισμός και η επιμέλεια έγιναν από τον Δημήτρη Γαζή. O δίσκος ηχογραφήθηκε από τον Βαγγέλη Καλαρά στο studio «Ν».

Τόσο με τα συγκεκριμένα τραγούδια, όσο και με την πιο σύγχρονη ενορχηστρωτική αντίληψη - για την οποία βέβαια υπάρχουν αρκετές ενστάσεις - θα έλεγα πως επιχειρείται μια προσέγγιση στον ήχο του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού της εποχής. Από αυτό το δίσκο ξεχωρίζουν, κατά τη γνώμη μου, τα ζεϊμπέκικα «Λίγοι με μάθαν ν’ αγαπώ» και «Το τελευταίο μου χαρτί» καθώς και το τσιφτετέλι «Εγώ ποτέ δεν έφυγα».

Και 4 bonus tracks


Η συλλογή κλείνει με τέσσερα νέα, σύγχρονα λαϊκά τραγούδια, που μπήκαν σαν bonus tracks. Η «Ανεμώνα» και το «Με ξέχασε», σε μουσική και πάλι του Μιχάλη Τερζή και στίχους Άρη Τζίβα στο πρώτο και του συνθέτη στο δεύτερο, ο «Έλληνας γνήσιος», ένα «δύσκολο», τραγούδι, του Δημήτρη Ρακιτζή με στίχους Δημήτρη Μπρούχου και τα «Παλιά τα τρένα» σε μουσική Παναγιώτη Αποστολίδη και στίχους του Δημήτρη Μπρούχου. Ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Στέλιο Καζαντζίδη, το οποίο απέσπασε το τρίτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1997. Η ενορχήστρωση στο «Έλληνας γνήσιος» ήταν του Δημήτρη Ρακιτζή, στα «Παλιά τα τρένα» του Παναγιώτη Αποστολίδη και στα δυο τραγούδια του Μιχάλη Τερζή του Πέτρου Κονούκλα. Φωνητικά στο «Με ξέχασε» κάνει η Ρένα Κρανιώτη.

Aξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο εξώφυλλο της «Ανεμώνας» διατηρήθηκε αυτό του δίσκου «Τρελό καλοκαίρι», με τον πίνακα του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου. Υπεύθυνος παραγωγής της συλλογής ήταν ο Κώστας Σμοκοβίτης, ενώ τη διεύθυνση παραγωγής είχε ο Δημήτρης Μπρούχος.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 15/04/17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!