«Γυναίκες» - Ένας «άγνωστος» δίσκος με την Φωτεινή Βελεσιώτου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι «Γυναίκες» του Μιχάλη Νικολούδη και της Μάγδας Παπαδάκη με την Φωτεινή Βελεσιώτου και την Σωτηρία Λεονάρδου.

Οι «Μέλισσες» του Γιώργου Καζαντζή…


Το 2008 κυκλοφόρησε ο πολυσυλλεκτικός δίσκος του Γιώργου Καζαντζή «Ίσαλος γραμμή». Εκεί υπήρχαν οι «Μέλισσες» σε στίχους της Ελένης Φωτάκη, ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια των τελευταίων χρόνων. Τραγούδι με το οποίο η μεγάλη μερίδα του κοινού γνώρισε την Φωτεινή Βελεσιώτου… Το 2011 οι «Μέλισσες» συμπεριλήφθηκαν στον ολοκληρωμένο, πλέον, δίσκο της ερμηνεύτριας με τον Γιώργο Καζαντζή «Τα παιδιά της άλλης όχθης».

…και οι «Γυναίκες» του Μιχάλη Νικολούδη


Αρκετά πριν από τις «Μέλισσες» όμως, το 2005, η Φωτεινή Βελεσιώτου συμμετείχε με έξι τραγούδια στο δίσκο του Μιχάλη Νικολούδη και της Μάγδας Παπαδάκη «Γυναίκες». Αυτή είναι και η πρώτη της παρουσία στη δισκογραφία. Σ’ αυτό το δίσκο συμμετείχε επίσης η Σωτηρία Λεονάρδου, με δυο τραγούδια, ενώ υπήρχαν και επτά ορχηστρικά…

Τα τραγούδια του cd:


1) Γυναίκες - Σωτηρία Λεονάρδου
2) Σαν πέφτει η νύχτα - Οργανικό
3) Κόκκινα λουστρίνια - Φωτεινή Βελεσιώτου
4) Μια βραδιά στην τέντα - Οργανικό
5) Οι φόνισσες - Φωτεινή Βελεσιώτου
6) Απολογία - Σωτηρία Λεονάρδου
7) Χρυσαλίδα - Οργανικό
8) Μόνο για απόψε - Φωτεινή Βελεσιώτου
9) Μονάχα μια στιγμή - Οργανικό
10) Μια εύκολη γυναίκα - Φωτεινή Βελεσιώτου
11) Ερατώ - Οργανικό
12) Βροχή - Φωτεινή Βελεσιώτου
13) Χωρίς επιστροφή - Οργανικό
14) Δέκατη τέταρτη γενιά - Φωτεινή Βελεσιώτου
15) Μεταλλικό λουλούδι - Οργανικό

Έπαιξαν οι μουσικοί:


Η ενορχήστρωση και η μουσική παραγωγή έγιναν από τον Μιχάλη Νικολούδη που έπαιξε μαντόλα, ρεμπάμπ και ραγουάμπ. Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί: Δημήτρης Μαριολάς (μπουζούκι, τζουράς, λαούτο), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Νίκος Καλατζάκος (πιάνο), Μάκης Αμπλιανίτης (κιθάρα), Γιώργος Παλαμιώτης & Δημήτρης Παπαευαγγέλου (μπάσο), Νίκος Καπηλίδης & Βασίλης Πουσαίος (ντραμς), Τάνια Νικολούδη (πλήκτρα).

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε από τον Μπάμπη Κουρεντζή και τον Γιώργο Φραγκέλη στο στούντιο Αιολία.

Η μετάφραση των στίχων και των κειμένων έγιναν από την Έυη Αλεξιάδου. Φωτογραφίες: Ιβάν.

Όπως αναγράφεται στο ένθετο του cd «και ο Μιχάλης Κουμπιός ήταν εκεί». Η παραγωγή έγινε από τον Άλκη Βαφιά για την Libra Music.

Εντυπώσεις


Ζεϊμπέκικα, ένα χασάπικο, μπαλάντες, αλλά και οργανικά θέματα με τον χαρακτηριστικό «ethnic» ήχο του Μιχάλη Νικολούδη συνθέτουν το μουσικό «παζλ» του δίσκου. Κοινό σημείο αναφοράς οι «γυναίκες»:

«γυναίκες ηθών ελευθέρων, 
γυναίκες παθών κατωτέρων,
γυναίκες ανδρών πρεσβυτέρων,
γυναίκες ημών και υμετέρων»

Η κυκλοφορία αυτού του σημαντικού δίσκου πέρασε, μάλλον, στα «ψιλά»… Εντελώς συμπτωματικά, την ώρα που έγραφα τούτες τις γραμμές και ψάχνοντας σχετικές αναφορές στο διαδίκτυο, διαπίστωσα πως αυτή την εποχή επανακυκλοφορεί και διανέμεται από γνωστή δισκογραφική εταιρεία. Πιστεύω μ’ αυτή την επανακυκλοφορία και με δεδομένο ότι η Φωτεινη Βελεσιώτου έχει πλέον καθιερωθεί και γνωρίζει ιδιαίτερη αποδοχή, οι «Γυναίκες» να κερδίσουν το «χαμένο έδαφος»…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!