Γιούλη Τσίρου - «Κάθε βράδυ τραγουδάω»

Ένας δίσκος - ακυκλοφόρητος σε cd - σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα, με αφορμή τα γενέθλια της ερμηνεύτριας.

Σαν σήμερα…


Στις 25 Μαΐου 1963 γεννήθηκε η Γιούλη Τσίρου. Μια τραγουδίστρια με ιδιαίτερο «χρώμα» στη φωνή της, που πρωτοακούσαμε το 1979, στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα, στο «θρυλικό» «Σεργιάνι στον κόσμο» του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ένα χρόνο μετά, η Γιούλη Τσίρου συμμετείχε στις «Ρίζες» του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενώ μέχρι το 1988, τραγούδησε σε δίσκους του Κώστα Γανωτή, του Χάρρυ Κλυνν, των «Παιδιών από την Πάτρα» και των «Ζιγκ Ζαγκ».

«Κάθε βράδυ τραγουδάω»


Το 1988 κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «Κάθε βράδυ τραγουδάω» με πέντε τραγούδια του Γιώργου Ζήκα και πέντε της Βάσως Αλλαγιάννη.
giuli2
Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγινε από τον Χρήστο Ζέρβα και τον Νίκο Αντύπα και η παραγωγή από τον Γιώργο Νταλάρα που συμμετείχε τραγουδώντας σε δυο τραγούδια…

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Ελάτε τώρα (Γιώργου Ζήκα)
2) Showman (Βάσω Αλλαγιάννη)
3) Κάθε βράδυ τραγουδάω (Βάσω Αλλαγιάννη)
4) Γύρισε μωρό μου (Βάσω Αλλαγιάννη)
5) Όλο μου λες (Γιώργος Ζήκας) Συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας
6) Λόγια (Γιώργος Ζήκας)
7) Σ’ αγαπώ (Γιώργος Ζήκας)
8) Η αγάπη φέρνει βάσανα (Γιώργος Ζήκας)
9) Ζήλεια (Βάσω Αλλαγιάννη)
10) Πού πάει η αγάπη όταν φεύγει (Βάσω Αλλαγιάννη) Συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας
giuli3

Έπαιξαν οι μουσικοί


Έπαιξαν ο Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο, σάζι και ούτι), ο Νίκος Ζέρβας (keyboards), ο Λευτέρης Ζέρβας (βιολί) και ο Νίκος Αντύπας (κρουστά και keyboards). Η ηχογράφηση έγινε από τον Μπάμπη Μπίρη και τον Κώστα Καλημέρη στο Studio «Sierra» και το remixing από τον Γιάννη Σμυρναίο στο «Polysound». Οι φωτογραφίες ήταν του Ντίνου Διαμαντόπουλου.

Λίγα λόγια για το δίσκο


Νομίζω πως, όσον αφορά τις ενορχηστρώσεις, με τα πολλά «ηλεκτρονικά» στοιχεία, αυτός ο δίσκος αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, ένα «προπομπό» των επιτυχημένων δίσκων που ακούσαμε στα κατοπινά χρόνια και είχαν την ενορχηστρωτική φροντίδα του Νίκου Αντύπα. Του πολυσυλλεκτικού «Μένω εκτός» με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και των δικών του «Δι’ ευχών» και «Έι» με την Χαρούλα Αλεξίου και «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά» και «Υδρόγειες σφαίρες» με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Το τραγούδι που ακούστηκε ιδιαίτερα εκείνη την εποχή ήταν το ντουέτο με τον Γιώργο Νταλάρα «Όλο μου λες», ενώ τα τελευταία χρόνια ακούγεται ιδιαίτερα κι έχει γνωρίσει δισκογραφικές επανεκτελέσεις το χασάπικο «Πού πάει η αγάπη όταν φεύγει»…

Η μελωδία της Βάσως Αλλαγιάννη από το «Γύρισε μωρό μου», με διαφορετικά λόγια του Μανώλη Ρασούλη, αποτέλεσε το κομμάτι «Εν τούτοις», που τραγούδησε το 2012 η Χάρις Αλεξίου στο δίσκο «Η τρίπλα» με 14 τραγούδια σε στίχους του Ρασούλη

Αξίζει να σημειωθεί πως το «Κάθε βράδυ τραγουδάω», μέχρι σήμερα δεν έχει επανεκδοθεί σε cd.

Στα κατοπινά χρόνια η Γιούλη Τσίρου παρουσίασε άλλους τέσσερις προσωπικούς δίσκους κι ένα cd single, με τελευταίο το «Στα παζάρια του κόσμου» το 2003, που περιείχε δέκα διασκευασμένα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, σε στίχους Ξενοφώντα Μπρουντζάκη και παραγωγή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Πρέπει να σημειώσουμε πως το 1992 η Γιούλη Τσίρου έκανε φωνητικά στον Στέλιο Καζαντζίδη στο δίσκο «Βραδιάζει» σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους της Σώτιας Τσώτου και της Τασούλας Θωμαΐδου.

Μαρτυρία Χρήστου Ζέρβα


Συζητώντας με τον Χρήστο Ζέρβα, τον Μάρτη του 2009, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, αναφερθήκαμε και στο δίσκο της Γιούλης Τσίρου.

Το 1986 εμφανίζεσαι σαν ενορχηστρωτής στο δίσκο της Γιούλης Τσίρου «Κάθε βράδυ τραγουδάω» στην Columbia.
Tην παραγωγή σ’ αυτό το δίσκο την είχε κάνει ο Νταλάρας. Τα κομμάτια τα είχαν γράψει η Βάσω Αλαγιάννη και ο Γιώργος Ζήκας. Είχα κάνει εγώ την μουσική ενορχήστρωση και τα ρυθμικά μέρη τα είχε αναλάβει ο Νίκος Αντύπας. Κι εκεί προσπάθησα να βγάλω ένα ηχόχρωμα και ακούστηκαν κάποια κομμάτια της Βάσως, που αργότερα ξαναβγήκαν πάλι σε δεύτερες εκτελέσεις. Ήμουνα μέσα στα πράγματα αλλά δεν το κυνήγησα πολύ…

Τα «ευχαριστώ» των συντελεστών

Στο εσώφυλλο του δίσκου ο Γιώργος Ζήκας, η Βάσω Αλλαγιάννη και ο Γιώργος Νταλάρας σημειώνουν:

«Η απροσδόκητη αυτή συνεργασία ήταν μια εμπειρία, ακόμη, γεμάτη με όλα τα συναισθήματα και τις αγωνίες που συνοδεύουν τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς στα πρώτα τους βήματα. Σιωπηλός συντονιστής όλης αυτής της πολυσύνθετης μηχανής, ο Γιώργος Νταλάρας, που με την πείρα του και το μεράκι του βοήθησε τα τραγούδια να ολοκληρωθούν. Ευχαριστώ πολύ τους κ.κ. Ν. Αντύπα και Χρ. Ζέρβα για τις όμορφες ιδέες τους που πλούτισαν τις συνθέσεις μου.

Ευχαριστήρια πολλά αξίζουν στη φίλη πλέον Γιούλη Τσίρου που κατάφερε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις αυτής της δουλειάς. Τέλος δεν θα παραλείψω να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τα πολύ όμορφα τραγούδια της Β. Αλλαγιάννη.


Γιώργος Ζήκας»

«Φτιάχνω τραγούδια, όπως μικρή έφτιαχνα ανθρωπάκια από πηλό και περιμένω, όπως και τότε, μια φωνή να τους δώσει ζωή. Αυτήν τη φορά, αυτό έγινε, με τη δροσερή και όμορφη φωνή της Γιούλης Τσίρου.
Μαζί με τον Γιώργο Ζήκα, μοιραστήκαμε αυτόν το δίσκο, όμορφη συνάντηση, όμορφα τραγούδια.

Ο Γιώργος ο Νταλάρας, διάλεξε τα τραγούδια, τα φρόντισε και με τη βαθιά γνώση και αίσθηση της ομορφιάς, που έχει, βοήθησε να γίνει το καλύτερο. Τον ευχαριστώ. Να’ ναι καλά.


Το ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ το έχω γράψει για το Μάνο - ίσως μια φορά μ’ ακούσει.


Βάσω Αλλαγιάννη»

«Ευχαριστώ πολύ την Βάσω και το Γιώργο, που μου εμπιστεύθηκαν τα όμορφα και από καρδιάς τραγούδια τους. Τους συναδέλφους και φίλους μου Νίκο Αντύπα και Χρήστο Ζέρβα για την ευρηματική τους δουλειά στο studio και τη Γιούλη για την προσπάθειά της.

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ Γιούλη στην οικογένεια των τραγουδιστών.


Γιώργος Νταλάρας»

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 25/05/2016

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!