Γιώργος Ανδρέου & Διονύσης Καρατζάς: «Χελιδόνια της βροχής»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένας ξεχωριστός δίσκος με αφορμή τα γενέθλια του Γιώργου Ανδρέου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Συμμετέχουν: Τσανακλίδου, Τσαλιγοπούλου, Φραγκούλης, Μπάσης, Αχαλινωτόπουλος, Σταύρου και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων

Σαν σήμερα…


Στις 17 Ιανουαρίου του 1961 γεννήθηκε στις Σέρρες ο συνθέτης, στιχουργός, ενορχηστρωτής και παραγωγός Γιώργος Ανδρέου. Η πρώτη παρουσία του στη δισκογραφία έγινε το 1984, όταν μαζί με τον Στάθη Παχίδη συνυπέγραψε τη μουσική και τους στίχους στα 9 από τα 12 τραγούδια του δίσκου «Σαν ελληνική ταινία» του συγκροτήματος «Αλερετούρ» στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Παχίδης και ο μπασίστας Βαγγέλης Κοντόπουλος.

«Χελιδόνια της βροχής»


Τον Οκτώβρη του 2000 κυκλοφόρησε από την «Ακτή» ένας από τους σημαντικότερους δίσκους τόσο του Γιώργου Ανδρέου, όσο και της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων χρόνων. Αναφέρομαι στα «Χελιδόνια της βροχής» με τραγούδια σε ποίηση του Διονύση Καρατζά. Παίζει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων σε διεύθυνση του αείμνηστου Θανάση Τσιπινάκη. Τραγουδούν η Τάνια Τσανακλίδου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Βάκια Σταύρου και ο Γιώργος Ανδρέου, ενώ σε ένα ορχηστρικό απαγγέλει ο Διονύσης Καρατζάς. Δυο χρόνια μετά κυκλοφόρησε κι ένα dvd με τα τραγούδια του δίσκου οπτικοποιημένα σε σκηνοθεσία της Δάφνης Τζαφέρη.

Τα τραγούδια του cd


1) Χελιδόνια της βροχής – Τάνια Τσανακλίδου

2) Τις θάλασσες σταμάτα – Ελένη Τσαλιγοπούλου

3) Μονάχα η νύχτα – Βάκια Σταύρου

4) Νταλκρός – Ορχηστρικό, κλαρίνο ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος

5) Μικρός Αύγουστος – Ελένη Τσαλιγοπούλου

6) Τι μένει – Τάνια Τσανακλίδου

7) Στο κορμί σου – Βάκια Σταύρου

8) Εσύ δεν ξέρεις να πονάς – Μάριος Φραγκούλης

9) Ηχώ – Ορχηστρικό *

10) Το λιμάνι νύχτα – Ορχηστρικό

11) Φωνή σα θάλασσα – Ελένη Τσαλιγοπούλου

12) Να βρέχει και να κλαις – Δημήτρης Μπάσης

13) Τροπικό σκέρτσο – Ορχηστρικό

14) Σαν παιχνίδι – Ορχηστρικό, απαγγέλει ο Διονύσης Καρατζάς

15) Άγιος ο έρωτας – Γιώργος Ανδρέου

*Την «Ηχώ» επιμελήθηκε ο Keith Harris.
giorgos andreou dionysis karatzas xelidonia tis vroxis

Έπαιξαν οι μουσικοί:


Οι μουσικοί της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων:
Πρώτα μαντολίνα: Δήμητρα Αψώμοτου, Βασίλης Κολοκυθάς, Παναγιώτης Κωλέτης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Νίκος Σκεπαρνιάς
Δεύτερα μαντολίνα: Έλενα Αθανασούλια, Κώστας Βουκελάτος, Μαίρη Ζεππάτου, Έλενα Θεοφάνη, Σοφία Καμαγιάννη, Βούλα Κολιοπούλου, Σοφία Πασβαντίδη
Μαντόλες: Ευγένιος Βούλγαρης, Γιούλη Ζεππάτου, Αλέξης Καλύβας, Βασίλης Σακκάς, Νίκος Τσαπακίδης, Χρίστος Φωτόπουλος
Κιθάρες: Γιώργος Αθανασακόπουλος, Βασίλης Αναστασόπουλος, Βαγγέλης Βιτωράτος, Γεράσιμος Βιτωράτος, Γιώργος Ζεππάτος, Μέμα Περδίκη, Βασίλης Πουρνιάς, Κώστας Σηφάκης, Έλενα Τζουφέτα, Αλεξάνδρα Τσιατούρα

Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί:


Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (κλαρινέτο, φλάουτο, τενόρο σαξόφωνο), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο arco και pizzicato) και ο Γιώργος Ανδρέου που έπαιξε πιάνο, τσέμπαλο, ακορντεόν, κρουστά, μεταλλόφωνο και πλήκτρα.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής ήταν του Γιώργου Ανδρέου και του Θανάση Τσιπινάκη. Η ηχογράφηση έγινε στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών από το κινητό studio ηχογραφήσεων Sierra από τους Παναγιώτη Πετρονικολό και Βαγγέλη Λάππα. Η μίξη έγινε από τον Γιώργο Ανδρέου. Η «Ηχώ» ηχογραφήθηκε στο studio Οdeon από τον Ηλία Λάκκα. Οι φωτογραφίες και το εικαστικό μαντολίνων εξωφύλλου είναι του Δημήτρη Κοιλαλούς, ενώ η αισθητική επεξεργασία και γραφιστική επιμέλεια της Ελένης Κασκαρίκα. Στο ένθετο υπάρχει ένα εκτενές κείμενο του Γιώργου Τσάμπρα για το ρόλο του μαντολίνου στο ελληνικό τραγούδι.

Σκέψεις…


Είναι κρίμα που αυτή η δουλειά δεν ακούστηκε όσο της άξιζε. Πιστεύω πως έπεσε και σε άσχημη εποχή για το καλό ελληνικό τραγούδι. Αν κυκλοφορούσε στα χρόνια του ’70 ή ακόμα και στα πρώτα χρόνια του ’80, μάλλον, θα είχε καλύτερη τύχη. Παρόλα αυτά κάποια τραγούδια ακούστηκαν τότε κι ακούγονται μέχρι σήμερα, όπως το ομώνυμο, το «Τις θάλασσες σταμάτα» και βεβαίως το «Άγιος ο έρωτας» με τον Γιώργο Ανδρέου, που αν και ήταν ένα από τα «outsider» του δίσκου, σε σχέση τουλάχιστον με τα κομμάτια που τραγουδούσαν οι υπόλοιπες «δυνατές» φωνές, αυτό ξεχώρισε και σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν του δημιουργού του και αναπόσπαστο κομμάτι των συναυλιών του. Το ορχηστρικό «Το λιμάνι τη νύχτα» δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο «Λιμάνι» που ακούστηκε σε πρώτη εκτέλεση από την Αναστασία Μουτσάτσου το 1996.

Όσο για την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης», όπως ονομάζεται μετά τη φυγή του μαέστρου Θανάση Τσιπινάκη το Νοέμβρη του 2012, θεωρώ πως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σχήματα που πέρασαν από το ελληνικό τραγούδι. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα «πετούσαν» τα «χελιδόνια της βροχής» με μια άλλη, «συμβατική» ορχήστρα… Εύχομαι και ελπίζω η πορεία της να είναι ανάλογη και στα κατοπινά χρόνια…

Ο Γιώργος Ανδρέου εξηγεί και αφιερώνει:


Μια ορχήστρα δεν είναι μόνο το σύνολο αυτών που την αποτελούν, ούτε τα όργανα που την σχηματίζουν, ούτε οι μουσικές που ερμηνεύει. Μια ορχήστρα, πάνω απ’ όλα, είναι η ψυχή, η δύναμη, η πίστη και η ευγένεια καθενός ξεχωριστά από τα μέλη της, γι’αυτό έχει ζωή δική της, παλλόμενη, μαγευτική, απρόσμενη και συγκινητική, γεμάτη φως, χρώματα, ήχους. Επειδή χωράει ευλαβικά μέσα στην καρδιά της τα πιο κρυφά κρυμμένα των ανθρώπων της και τραγουδάει μ’αυτά.

Ευχαριστώ τον Διονύση Καρατζά για τις λέξεις του τις ακριβές και τις σιωπές του, για την αγάπη και την δημιουργική συμπαράσταση. Χωρίς αυτά τίποτε δεν θα είχα μπορέσει. Και χωρίς την γνώση, την δύναμη, και το θάρρος του Θανάση Τσιπινάκη που έχει αναδείξει την αγαπημένη του – κι αγαπημένη μου – Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων σε σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης του, με δραστηριότητα και παρουσία σημαντική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

-Η «Ηχώ», έργο για ορχήστρα νυκτών εγχόρδων, αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι των παιδικών μου χρόνων.

-Το «Τροπικό σκέρτσο», μεταγραφή για ορχήστρα νυκτών εγχόρδων του τρίτου από επτά μουσικά κομμάτια γραμμένα για ορχήστρα δωματίου με γενικό τίτλο «Μνήμες Θράκης».

-Τα «Χελιδόνια της βροχής», κύκλος δέκα τραγουδιών σε ποίηση Διονύση Καρατζά αφιερώνονται στη μνήμη του Τάσου Φαληρέα.

Γιώργος Ανδρέου

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!