Γεράσιμος Ανδρεάτος - «Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει»

(VIDEO & ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Ήταν Οκτώβρης του 2008 όταν στα πλαίσια μιας συνέντευξης με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο στη Θεσσαλονίκη, αναφερθήκαμε και στη νέα δισκογραφική δουλειά που ετοίμαζε τότε:
Θ.Γ: Νέος δίσκος υπάρχει στα σχέδιά σου;
Γ.Α: Ναι, ετοιμάζω με το Δημήτρη Παπαδόπουλο, το γιο του Κώστα. Έχει πάρα πολύ ωραία τραγούδια έτοιμα, πολλά… Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε…


Θ.Γ: Ποιος έχει γράψει τους στίχους;
Γ.Α: Οι στίχοι σε πολλά είναι της Ιωάννας Αντωνοπούλου, που έφυγε από τη ζωή εδώ και αρκετό καιρό…Ο δίσκος που έχει βγάλει ο Δημήτρης και τραγουδά ο ίδιος, το «Μονάχα η αγάπη είναι λύση», είναι σε στίχους της Ιωάννας Αντωνοπούλου. Έχουμε πολλά δικά της τα οποία είναι αριστουργήματα. Έχουμε και κάποια άλλα του Βασίλη Παπαδόπουλου και είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε, αλλά το ’χουμε το καλό υλικό και είναι τόσο πολύ…


Θ.Γ: Έχετε μπει στο στούντιο;
Γ.Α: Δεν έχουμε μπει ακόμα στο στούντιο, απλώς στις συναυλίες που κάναμε μαζί το καλοκαίρι, έλεγα δυο καινούργια ανέκδοτα τραγούδια και περνούσαμε πάρα πολύ ωραία. Αυτά τα δυο ήταν σε στίχους του Βασίλη Παπαδόπουλου.


Δυο χρόνια μετά και ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Legend. Ωραία λαϊκά τραγούδια, σε μουσική του Δημήτρη Παπαδόπουλου, ενός ανθρώπου που συνεχίζει την μεγάλη ιστορία του πατέρα του, του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Κώστα Παπαδόπουλου. Ένας δίσκος που αποδεικνύει πως το καλό λαϊκό τραγούδι δεν σταμάτησε και δεν θα σταματήσει ποτέ να γράφεται και να τραγουδιέται στη χώρα μας.


Τέσσερα καμηλιέρικα και ένα κλασικό ζεϊμπέκικο, δυο χασάπικα, ένα χασαποσέρβικο, ένα τσιφτετέλι, μια ρούμπα και τρεις μπαλάντες ( οι δυο σε 7/8) αποτελούν τα δεκατρία τραγούδια του δίσκου:


1) Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει (στίχοι Βασίλης Παπαδόπουλος)
2) Το όνειρο (Ιωάννα Αντωνοπούλου) συμμετέχει ο Δημήτρης Μπάσης
3) Πάλι πίνω τ’ όνομά σου (Γιώργος Κλεφτογιώργος) β’ φωνή: Σοφία Παπάζογλου
4) Δε θέλω, μάτια μου, πολλά (Νίκος Γρίτσης)
5) Έρχεσαι μόνος σου (Βασίλης Παπαδόπουλος)
6) Χιλιάδες σκέψεις (Φώτης Πετρίδης)
7) Το φιλί μας το πρώτο (Iωάννα Αντωνοπούλου) συμμετέχει η Σοφία Παπάζογλου
8) Ο καφές (Ιωάννα Αντωνοπούλου)
9) Άντε στο καλό (Ιωάννα Αντωνοπούλου)
10) Το μαύρο μας το χάλι (Βασίλης Παπαδόπουλος) συμμετέχουν ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος – β’ φωνή: Σοφία Παπάζογλου
11) Ο καθρέφτης (Ιωάννα Αντωνοπούλου)
12) Ίσως και να ’φτασα αργά (Βασίλης Μονδάνος)
13) Τα βότσαλα (Βασίλης Παπαδόπουλος)


Η ενορχήστρωση όπως και η ηχογράφηση και μίξη (Studio 2nd floor) έγινε από τον Άκη Μουχλιανίτη ενώ η διεύθυνση και επιμέλεια παραγωγής από τον Άγγελο Σφακιανάκη. Εκτός του Δημήτρη Παπαδόπουλου που έπαιξε μπουζούκια και τζουράδες, έπαιξαν οι μουσικοί: Ηλίας Δουμάνης: τύμπανα, Χάρης Κελλάρης: μπάσο, Βαγγέλης Κονταράτος: ακουστικές κιθάρες, μπαγλαμά, Λάζαρος Σαμαράς: ακορντεόν, Άκης Μουχλιανίτης: πιάνο, πλήκτρα, programming, Δημήτρης Παπαγγελίδης: κλασική, ακουστική κιθάρα, Βασίλης Μπακαγιάννης: κλαρίνο, καβάλ, Δημήτρης Μπέλλος: programming, Νίκος Παπαναστασίου: ακορντεόν και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος: μπαγλαμά


Mετά από επτά χρόνια λοιπόν
και με πολύ σημαντικές συμμετοχές, με υλικό που θα κάλυπτε πολύ περισσότερους από 2-3 δίσκους, ο Γεράσιμος επανήλθε το φθινόπωρο του 2010 μ’ έναν ολόκληρο προσωπικό δίσκο. Κι ακούγοντάς τον αναρωτιέμαι, πόσον καιρό είχαμε ν’ ακούσουμε ένα στιβαρό καμηλιέρικο με τα λόγια του Βασίλη Παπαδόπουλου, των οποίων οι ρίζες ίσως βρίσκονται κάπου στα τραγούδια του Άκη Πάνου; Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα «γαλόνια» που έχει πάρει ο στιχουργός με τραγούδια όπως «Ο ταξιτζής», «Ποιος το είπε για τους μάγκες», «Ανοίχτε τα τρελάδικα» και πολλά άλλα….


«Μην περιμένεις στο μυαλό σου
να βρεις ποτέ άλλο μυαλό
να καταλάβει το δικό σου
το λογικό ή το τρελό


Έρχεσαι μόνος σου και φεύγεις μόνος σου
να πας εκεί που ‘ναι να πας
έρχεσαι μόνος σου και φεύγεις μόνος σου
αγέρας γίνεσαι, σκορπάς


Μην περιμένεις στην καρδιά σου
να βρεις ποτέ άλλη καρδιά
γλέντα και ζήσε τη βραδιά σου
σαν τελευταία σου βραδιά»


Είχα τη μεγάλη τύχη να ακούσω αυτό το τραγούδι a capella από τον Γεράσιμο στη Θεσσαλονίκη
σε μια συνάντησή μας, ένα μήνα πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος… Κι αναρωτιέμαι… Θεωρείται «ντεμοντέ» σήμερα ένα τέτοιο τραγούδι ή αυτό το είδος; Κάποτε αυτά τα τραγούδια ήταν στην «ημερήσια διάταξη»... Σήμερα τα ψάχνουμε με το σταγονόμετρο.


Μου άρεσαν πολύ και τα δυο κομμάτια με τα οποία ανοίγει και πέφτει η αυλαία του δίσκου…Το ομώνυμο, από το οποίο το λαϊκό δίστιχο «Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει», υπάρχει και στο τραγούδι «Είναι σκοτάδι» των Γιώργου Αθανασόπουλου-Σωκράτη Μάλαμα αλλά και «Τα βότσαλα», ένα τραγούδι που κι αυτό μάλλον έρχεται από μιαν άλλη εποχή…Όπως και το χασαποσέρβικο «Πάλι πίνω τ’ όνομά σου», ένα τραγούδι που αν γραφόταν πριν 20-30 χρόνια, σίγουρα θα συνόδευε κάποιο οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι ή μια ημερήσια εκδρομή...


Ενδιαφέρον και «Το μαύρο μας το χάλι», ένα τραγούδι που στο πρώτο άκουσμά του παραπέμπει στον Γιώργο Ζαμπέτα και γράφτηκε για να περιγράψει τα χάλια της σημερινής τηλεόρασης. Αυτό κλήθηκε να ενισχύσει με την παρουσία του ένας από τους πιο επιτυχημένους τηλεοπτικούς ανθρώπους των τελευταίων χρόνων, ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Και μαζί με τον συνθέτη και τον στιχουργό να αποτελέσουν το «Τρίο των Παπαδόπουλων» και να βάλουν στην παρέα τους κι έναν Ανδρεάτο… Σημαντική και η συμμετοχή της Σοφίας Παπάζογλου στα φωνητικά αλλά και σε ένα ντουέτο με το Γεράσιμο.


Κι επειδή αναφερθήκαμε σε τραγούδια που ίσως να θυμίζουν μιαν άλλη εποχή, θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι μόνο αυτά. Ακούμε σημερινές μπαλάντες όπως «Το όνειρο», το οποίο εδώ βρίσκεται σε δεύτερη εκτέλεση (η πρώτη ήταν από τον Παντελή Θαλασσινό και το συνθέτη στο δίσκο του «Μονάχα η αγάπη είναι λύση» το 2007) και το «Δεν θέλω μάτια μου πολλά» αλλά και τραγούδια γραμμένα με μια πιο σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά όπως «Το φιλί μας το πρώτο» και η ρούμπα «Άντε στο καλό». Σε δεύτερη εκτέλεση και «Ο καφές» που είχε πρωτοηχογραφηθεί με τη φωνή του συνθέτη στο δίσκο του «Μονάχα η αγάπη είναι λύση».


Για το φινάλε ο λόγος ανήκει στον τραγουδιστή, που στο ένθετο του δίσκου σημειώνει:
«Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να βρεις καλά τραγούδια…Έχω λοιπόν τη χαρά, έπειτα από καιρό, να σας παρουσιάσω δεκατρία καινούρια τραγούδια ενός νέου, ταλαντούχου και ευαίσθητου μουσικού, του Δημήτρη Παπαδόπουλου, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα. Ευχαριστώ επίσης τους στιχουργούς Ιωάννα Αντωνοπούλου, Βασίλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Κλεφτογιώργο, Νίκο Γρίτση, Φώτη Πετρίδη και Βασίλη Μονδάνο που μου εμπιστεύτηκαν τους στίχους που σας τραγουδώ. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω θερμά τους σπουδαίους καλλιτέχνες και φίλους Δημήτρη Μπάση, Σοφία Παπάζογλου και Σπύρο Παπαδόπουλο για την τιμή που μου έκαναν να συμμετάσχουν σ’ αυτόν το δίσκο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Άκη Μουχλιανίτη, που με στήριξε τόσο πολύ με το υψηλό επίπεδο της τέχνης και της αισθητικής του, αλλά κυρίως με την αγάπη του. Ευχαριστώ από καρδιάς τους εκλεκτούς φίλους μουσικούς για την ποιότητα της καλλιτεχνικής τους κατάθεσης. Ευχαριστώ επίσης θερμά τον Άγγελο Σφακιανάκη για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τις πολύτιμες συμβουλές του, τον Μενέλαο Λιόντο και όλους τους συντελεστές αυτού του δίσκου.


Παλιοί και νέοι φίλοι μου, ελπίζω να αγαπήσετε αυτά τα τραγούδια όπως εγώ.»


Γ. Ανδρεάτος

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates