«Ένα εξαιρετικό cd»

Η συγγραφέας και μουσικοκριτικός Μαρία Κοτοπούλη γράφει στο ogdoo.gr για το δίσκο «Όσα ξέρουν οι χαμένοι».
Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε ένα CD από το διαδικτυακό περιοδικό diastixo.gr με τον ωραίο τίτλο, «Όσα ξέρουν οι χαμένοι». Μας προϊδέασε η καλαισθησία του εξωφύλλου με το πορτραίτο της πανέμορφης τραγουδίστριας Θεοδώρας Τζίτα, που έφερε το μήνυμα και της εξαιρετικής ποιότητας των τραγουδιών, καθώς υπογράφονται από τον σημαντικό Αρτινό λαϊκό συνθέτη Τάκη Σούκα, και τους συγγραφείς και στιχουργούς Δημήτρη Λέντζο, Κώστα Μπαλαχούτη και Μάκη Τσίτα.

Το CD περιλαμβάνει και ένα παλαιότερο τραγούδι, «Βροχή τα παράπονα», σε στίχους του Γιώργου Μίτσιγκα με το βάρος παλαιότερων ερμηνειών (όπως της Ελένης Βιτάλη), που όμως απέδωσε θαυμάσια, με σεβασμό στο παρελθόν και αναγωγή στο παρόν, η νέα τραγουδίστρια Θεοδώρα Τζίτα και οι μουσικοί.

Επίσης, περιλαμβάνεται το μελωδικό ορχηστρικό κομμάτι «Ξεμυαλισμένος ουρανός».

Ο Σούκας με ρίζες από την ηπειρώτικη οικογένεια των Σουκαίων, συνεχίζει την παράδοση αλλά και την ανανέωση της λαϊκής μουσικής. Αυτό διαπιστώνει κανείς ακούγοντας το συγκεκριμένο άλμπουμ, όπου ο συνθέτης βρήκε την ιδανική του ερμηνεύτρια στο πρόσωπο της Τζίτα, με την αισθαντική φωνή, τη γεμάτη ευαισθησία και χρωματικό πλούτο, ποιότητες που προσδίδουν στο κάθε τραγούδι της ξεχωριστό ύφος και προσωπικό στυλ.

Η πλούσια ενορχήστρωση των έξι δημιουργιών έδωσε την ευκαιρία για εξαιρετικές εκτελέσεις, τόσο από το δεξιοτεχνικό οργανικό σύνολο των μουσικών, όσο και από τη Θεοδώρα Τζίτα, η οποία έδωσε άλλη διάσταση στο τραγούδι της, προσδίδοντας γοητεία και χάρη, χαρακτηριστικά ολόκληρης της ερμηνείας της, που οφείλονται στην «κλασικότροπη» λαϊκή φωνή της, στην ωραία της χροιά, που της επιτρέπει να αναδεικνύει τη νοσταλγική ατμόσφαιρα, το μελαγχολικό λόγο, αλλά και το κέφι που ξεσπά μέσα από την ψυχική φόρτιση και τον συναισθηματισμό, κέφι που συνδέεται άμεσα με τον αυθορμητισμό του λαϊκού τραγουδιού. Όπως στη θλίψη που κυριαρχεί στο «Όσα ξέρουν οι χαμένοι», του Δημήτρη Λέντζου, όπου φτάνει στη λυτρωτική χαρά όταν το δάκρυ γίνει αγιασμός και η λύπη προσευχή. Στο «Όταν θα φύγω ένα πρωί», όπου ο ήρωας του Μάκη Τσίτα, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του, θέλει να φύγει μακριά, μόνο που φεύγοντας, παίρνει στα χέρια του την ψυχή του και τη λαχτάρα για ζωή που θα τον ορίζουν και θα καθορίζουν την πορεία του.

Στη συνέχεια, ο Τσίτας παρά το πικρό του παράπονο αναδεικνύει τη χαρά της ζωής με εκείνο το «Άιντε εβίβα». Και τέλος, στο τραγούδι «Της Ανατολής παλάτια» του Κώστα Μπαλαχούτη, ο αιώνιος έρωτας της Ανατολής παίρνει μορφή στα μάτια μιας πραγματικής ή φανταστικής αγαπημένης. Μνήμες χαραγμένων εικόνων αλλοτινών εποχών ζωντανεύουν τη νοσταλγία για χαμένες πατρίδες, έρωτες, χαρές και χάρες.

Το άλμπουμ της Θεοδώρας Τζίτα, σε μουσική του Τάκη Σούκα, είναι η ωραία αρχή για μια αξιοσημείωτη καριέρα που είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσει.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr (Πτολεμαίων 4, 116 35 Αθήνα, τηλ. - fax: 210.7212307) και διατίθεται από ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test2077254646