Δημήτρης Λάγιος & Φώντας Λάδης: «Εδώ που γεννηθήκαμε» με τον Αντώνη Καλογιάννη

(ΑΚΟΥΣΕ) Ο δίσκος που «βάζω σήμερα στο πικάπ» είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις μιας ολοκληρωμένης δουλειάς, που δεν γνώρισε την ανάλογη αποδοχή.
Κυκλοφόρησε το 1983 από την Polygram σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου και στίχους Φώντα Λάδη, με τραγουδιστή τον Αντώνη Καλογιάννη (ή Καλλογιάννη, όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο) και 11 τραγούδια:

1) Τούτη η πόλη
2) Τι κι αν δεν ξέρω πως σε λένε
3) Έγινε η ζωή μας...
4) Το γράμμα
5) Τα μάτια σου που κλαίνε
6) Εδώ που γεννηθήκαμε
7) Ηλιοχαράματα
8) Και κάθε νύχτα
9) Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει
10) Τρεις γιοί
11) Γενιά με τα φτερά σου τ'ανοιχτά

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του συνθέτη και η παραγωγή του Φίλιππου Παπαθεοδώρου. Ηχογραφήθηκε στο Studio Polysound από τον Γαβριήλ Παντζή με βοηθό τον Γ. Παπαχριστοφόρου.

Είναι η αμέσως επόμενη δουλειά του Δημήτρη Λάγιου μετά το δίσκο «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, που κυκλοφόρησε το 1982. Και σ' αυτό το πόνημά του, ο Λάγιος γράφει μοναδικές μελωδίες που σε συνδυασμό με τους κοινωνικούς ή ερωτικούς στίχους του Λάδη, δημιουργούν 11 ιδιαίτερες μουσικές στιγμές. Έχει ενδιαφέρον η άποψη που διατυπώνει ο συνθέτης σε συνέντευξή του στον Νίκο Μπακουνάκη, την εποχή της κυκλοφορίας του δίσκου:

Tι σκέφτεσαι να κάνεις στη συνέχεια;
Θέλω να συνεργαστώ με τον Μανώλη Αγγελόπουλο. Είναι μια φωνή θρύλος, που μπορεί να πει πολλά πράγματα κι έχει πει πολύ λίγα. Επίσης κάνω ένα δίσκο με τον Αντώνη Καλογιάννη. Έχει ορισμένες ευαισθησίες στη φωνή του που μ’ έχουν αγγίξει στο παρελθόν και μ’ αντιπροσωπεύουν σαν άνθρωπο. (1)

Εκείνη την εποχή και μετά τη μεγάλη πορεία του δίπλα στον Θεοδωράκη, ο Αντώνης Καλογιάννης, γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία, τραγουδώντας κυρίως ερωτικά και σε ένα μικρότερο ποσοστό κοινωνικά τραγούδια… «Όμορφη μου Κατερίνα» του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Λάκη Τεάζη το 1981, αλλά και τα «Μικρά ερωτικά» του Μάριου Τόκα και του Σαράντη Αλιβιζάτου το 1984, με τραγούδια όπως η «Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Δεν κλαίω» (σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου) κλπ.

Δυστυχώς, ο δίσκος του Λάγιου, πέρα από 1-2 τραγούδια που ακούστηκαν τότε, όπως το «Τι κι αν δεν ξέρω πώς σε λένε» ή το «Έγινε η ζωή μας», δεν «περπάτησε» όσο οι δίσκοι που προανέφερα… Είναι χαρακτηριστικό πως, μέχρι σήμερα δεν έχει επανεκδοθεί σε cd… Τρία τραγούδια μόνο συμπεριλήφθηκαν το 2007 στην κασετίνα 4 cd «40 χρόνια Αντώνης Καλογιάννης… Κι αυτό, χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω τα πώς και τα γιατί, κατά τη γνώμη μου κάτι λέει, για την αντιμετώπισή του, τόσο τριάντα χρόνια πριν, όσο και πολύ αργότερα, από την εταιρεία που τον εξέδωσε,

Πηγή: Συνέντευξη του Δημήτρη Λάγιου στον Νίκο Μπακουνάκη για το περιοδικό «Πάνθεον» (15-28 Φεβρουαρίου 1983). Αναδημοσίευση στο βιβλίο «Δημήτρης Λάγιος-Ερωτική πρόβα στο θάνατο» (Εκδόσεις «Καστανιώτη» 1996)

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates