Αρετή Κετιμέ «Καλή σου τύχη… με τη φωνή της Αρετής»

(ΑΚΟΥΣΕ) Στις 26 Ιουλίου 1989 γεννήθηκε η Αρετή Κετιμέ…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Τα πρώτα βήματα

Την πρωτογνωρίσαμε, ως «παιδί θαύμα» στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα στις «Από καρδιάς» εμφανίσεις του στον «Ζυγό» το 2002, μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Μελίνα Ασλανίδου. Το καλοκαίρι του 2003 κυκλοφόρησε «Το τραγούδι της Αρετής», το πρώτο της single με τέσσερα παραδοσιακά κομμάτια και τη συμμετοχή του Νταλάρα…

«Με τη φωνή της Αρετής»

Μετά από διάφορες αξιοπρόσεκτες συμμετοχές, το 2009 κυκλοφόρησε από τη Legend ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος της με τίτλο «Με τη φωνή της Αρετής». Που δεν είναι άλλο από ένα μικρό ταξίδι «με τη φωνή της Αρετής», με στάσεις στο παραδοσιακό, στο ρεμπέτικο, αλλά και στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι... Έντεκα τραγούδια, δυο καινούργια και εννιά επανεκτελέσεις, με δημιουργούς από τον Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι τον Σταμάτη Γονίδη. Συμμετείχαν ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Dilek Koc και ο Δημήτρης Καρασαββίδης.

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Ελλάδα μου (Σταμάτης Γονίδης)
2) Όλες οι δάφνες (Παραδοσιακό)
3) Αερόπλανο (Παναγιώτης Τούντας) συμμετέχει ο Παναγιώτης Λάλεζας
4) Βόρειος καημός (Δημήτρης Καρράς) συμμετέχει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης
5) Μενεξέδες και ζουμπούλια (Παραδοσιακό)
6) Τα όμορφα τα γαλανά σου μάτια (Μάρκος Βαμβακάρης)
7) Ο πρόσφυγας (Νάκης Πετρίδης - Μάρω Μπιζάνη)
8) Σον Θεό εφτάγω τάμα (Κυριάκος Παπαδόπουλος - Γιώργος Μαυρίδης) συμμετέχει ο Δημήτρης Καρασαββίδης
9) Μια στιγμή (Σοφία Νάτσιου - Dilek Koc) συμμετέχει η Dilek Koc
10) O βασιλιάς (Μπάμπης Στόκας)
11) Το φεγγάρι (Ορφέας Περίδης - Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος)

Οι μουσικοί

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Βαγγέλη Καραπέτρο, εκτός από το «Μια στιγμή», που ενορχήστρωσαν η Σοφία Νάτσιου με τον Αστέριο Τράκα. Η ηχογράφηση και η μίξη στο studio «Παζλ» με μηχανικό ήχου τον Βαγγέλη Καραπέτρο. Έπαιξαν οι μουσικοί:

Βαγγέλης Καραπέτρος (ακουστική κιθάρα, μπάσο, μπουζούκι, ακορντεόν, πιάνο, ζίλιες, ντέφι, τύμπανα, φωνητικά)
Κώστας Φόρτσας (κλαρίνο, φλογέρα, γκάιντα, καβάλι)
Δημήτρης Καρασαββίδης (ποντιακή λύρα)
Γιώργος Ζωγράφος (ακορντεόν)
Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, λαούτο)
Γιώργος Ζέρβας (βιολί)
Λευτέρης Παύλου (κρουστά)
Τάκης Ψάρρης (ακουστική κιθάρα)
Γιώργος Κοτσίνης (κλαρίνο)
Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι)
Χάρης Μανουσάκης (ούτι)
Δημήτρης Τσικούρης (κιθάρα)
Σταύρος Παζαρέντζης (κλαρίνο)
Αστέριος Τράκας (βιολί)
Χρήστος Μπαρτζόπουλος (κανονάκι)
Νίκος Ψοφογιώργος (τύμπανα)
Αρετή Κετιμέ (σαντούρι)

Θα πρέπει βεβαίως να γίνει ειδική μνεία στη συμμετοχή του Γιάννη Βασιλόπουλου που έπαιξε κλαρίνο στο «Όλες οι δάφνες».

Εντυπώσεις

Όσον αφορά το υλικό του δίσκου μπορούμε να πούμε πως τα συγκεκριμένα κομμάτια αποτελούν μια συλλογή απ ’αυτά που αγαπά και «υπερασπίζεται» η Αρετή Κετιμέ όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο καλλιτεχνικό στερέωμα.  Δεν είναι λίγες οι φορές που την έχω δει στην τηλεόραση να τραγουδά τα παραδοσιακά που υπάρχουν στο δίσκο, αλλά και το τραγούδι του Μάρκου και δεν σας κρύβω πως όταν πρωτοάκουσα τα «Όμορφα τα γαλανά σου μάτια» από τη φωνή της «μαγεύτηκα». Η φρέσκια και ανανεωμένη κατάθεση της Αρετής μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στις παλαιότερες κλασικές εκτελέσεις. Το ίδιο ισχύει και για το χιλιοτραγουδισμένο «Αερόπλανο», στο οποίο «συνδιαλέγεται» με τον σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, τραγουδιστή του παραδοσιακού τραγουδιού των τελευταίων χρόνων, τον Παναγιώτη Λάλεζα.

Κορυφαία στιγμή του δίσκου θα έλεγα πως είναι το «Μενεξέδες και ζουμπούλια». Ένα τραγούδι που όταν το πρωτοάκουσα με την Αρετή στην τηλεοπτική εκπομπή «Κυριακάτικο τραπέζι», κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000, σκέφτηκα αμέσως πως πρέπει να το δισκογραφήσει.

Από κει και πέρα, σχετικά με τις υπόλοιπες επανεκτελέσεις, η Αρετή καταφέρνει να δώσει τη δική της ερμηνευτική ματιά στα τραγούδια, η οποία βεβαίως δεν έχει καμία σχέση, με των πρώτων διδαξάντων. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστερεί σε κάτι. Κι επειδή την εποχή της έκδοσης του δίσκου διάβασα αρκετές κριτικές και «κριτικές», για τις ερμηνείες της, σε σχέση με τις πρώτες εκτελέσεις, θεωρώ πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να υπάρχουν συγκρίσεις… Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο…

Ιδιαίτερες στιγμές αποτελούν και τα δυο καινούργια τραγούδια, ο «Βόρειος καημός» και το «Μια στιγμή» τα οποία μοιράζεται με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και την Dilek Koc αντίστοιχα.

Αυτό που λείπει από το cd, είναι κάποια περισσότερα στοιχεία στο ένθετο, για τις πρώτες εκτελέσεις και την προέλευση των παραδοσιακών τραγουδιών. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει κι ένα σημείωμα της Αρετής…

«Καλή σου τύχη»

Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρεία και ο δίσκος της Αρετής Κετιμέ με τίτλο «Καλή σου τύχη», με δέκα καινούργια τραγούδια και μια επανεκτέλεση του «Οι μεγάλες οι αγάπες», (εδώ με τίτλο «Οι μεγάλες στράτες») των Μανώλη Καραντίνη και Νίκου Ζούδιαρη που είπε πρωτοπεί η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο δίσκο του Μανώλη Καραντίνη «Great performers» το 2007. Συμμετέχει τραγουδώντας ο Δημήτρης Καρράς.

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Ένα ταξίδι είναι η ζωή (Μανώλης Πάππος - Χρήστος Σπουρδαλάκης)
2) Στιχάκια σιωπηλά (Γιώργος Ζωγράφος - Ηλίας Τζήμας) Συμμετέχει ο Δημήτρης Καρράς
3) Καλή σου τύχη (Δημήτρης Καρράς)
4) Υψώνω τείχη (Αρετή Κετιμέ - Βίκυ Γεροθόδωρου)
5) Σταβέντο (Μανώλης Πάππος – στίχοι παραδοσιακοί)
6) Λωξάντρα (Ανδρέας Κατσιγιάννης - Ουρανία Δούμου)
7) Η ζυγαριά (Δημήτρης Καρράς)
8) Δεν έχει πατρίδα ο άνεμος (Αρετή Κετιμέ - Πόλυς Κυριάκου)
9) Εσένα έχω για Θεό (Παναγιώτης Στεργίου - Δημήτρης Τσάφας)
10) Ο πόθος ο αστύλωτος (Ανδρέας Κατσιγιάννης - Θωμάς Κοροβίνης)
11) Οι μεγάλες στράτες (Μανώλης Καραντίνης - Νίκος Ζούδιαρης)

Οι μουσικοί

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τους Μανώλη Πάππο (1,5), Βαγγέλη Καραπέτρο (2,3,7,8,10), Αρετή Κετιμέ (4), Ανδρέα Κατσιγιάννη (6), Μανώλη Καραντίνη (7,11), Παναγιώτη Στεργίου (9). Έπαιξαν οι μουσικοί:
Μανώλης Πάππος: μπουζούκι
Γιώργος Ζωγράφος: ακορντεόν
Βασίλης Μασαλάς: ηλεκτρική κιθάρα
Βαγγέλης Κατσαρέλης: τρομπέτα
Νίκος Βερύκοκκος: βιολί
Σταύρος Παζαρέντζης: ζουρνά
Νίκος Καραβιράκης: λαούτο
Αρετή Κετιμέ: σαντούρι
Αυγερινή Γάτση: νέι
Ανδρέας Κατσιγιάννης: σαντούρι, φωνητικά στο 6
Μανώλης Καραντίνης: μπουζούκι, μπαγλαμά, κλασική & ακουστική κιθάρα, μπάσο, μεταλλόφωνο, κρουστά
Γιάννης Βουτσινάς: κοντραμπάσο
Παναγιώτης Στεργίου: τζουρά, μπαγλαμά
Δημήτρης Κουζής: βιολί
Βαγγέλης Καραπέτρος: μπάσο, κρουστά, ακουστική & κλασική κιθάρα, τζουρά, μπουζούκι, ούτι, πιάνο, φωνητικά στο 11
Φώτης Ανδρικόπουλος: φωνητικά στα 3 & 7

Η ηχογράφηση και οι μίξεις έγιναν από τον Βαγγέλη Καραπέτρο (Studio Pazl) όπως επίσης και η επιμέλεια παραγωγής. Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Δημήτρη Καρρά.

Εντυπώσεις

Στην περίπτωση αυτού του δίσκου, διακρίνεται κάποια «αμηχανία», τόσο στο εξώφυλλο (ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι «θέλει να πει ο ποιητής», φωτογραφίζοντας την Αρετή στο καζίνο), όσο και στην επιλογή του υλικού. Κι αυτό γιατί με εξαίρεση κάποια κομμάτια όπως η «Λωξάντρα», οι «Μεγάλες στράτες», το «Σταβέντο» ή το ομώνυμο, τα υπόλοιπα δείχνουν να μοιάζουν, λίγο, πολύ, μεταξύ τους. Νομίζω άλλωστε, πως την εποχή της κυκλοφορίας του δίσκου, η Αρετή περνούσε μια μεταβατική περίοδο, από το μικρό «κορίτσι - θαύμα»,  σε μια νέα γυναίκα, που αναζητούσε υλικό και ήχο…



Το «καταστάλαγμα» ήρθε, μάλλον, το 2012, όταν κυκλοφόρησε ο «Πίνακας ζωγραφικής» σε μουσική του νέου συνθέτη Δημήτρη Στάθη. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο δίσκο με τα «Τραγούδια της Μακεδονίας», που ηχογραφήθηκε το 2012 σε συνεργασία με τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Σταύρο Παζαρέντζη, ενώ τον περασμένο Μάρτη κυκλοφόρησε ένα cd single με τίτλο «Αηδονάκι μου», με τρία τραγούδια του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη σε στίχους Μαρίνου Καρβέλα…

Υ.Γ: Ο «κορμός» του κειμένου πρωτοδημοσιεύθηκε στο Μusic Heaven.

Φωτογραφίες: Άγγελος Κανλής

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!