Απόστολος Καλδάρας - «Όταν μιλούν τα τέλια» με τον Δημήτρη Μητροπάνο

(ΑΚΟΥΣΕ 3 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Το 1984 ο Καλδάρας ηχογραφεί για την Polygram ένα δίσκο με κύριο ερμηνευτή το Μητροπάνο και τη συμμετοχή της Κατερίνας Στανίση σε τρία τραγούδια, με τίτλο «Όταν μιλούν τα τέλια».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/04/2013

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Οι στίχοι σε πέντε τραγούδια είναι του ίδιου του Καλδάρα, ενώ τα υπόλοιπα υπογράφουν στιχουργικά οι Χρήστος Ρουχίτσας, Βασίλης Μπουσιώτης, Δημήτρης Ρήτας και ένα τραγούδι ο Μανώλης Ρασούλης, στη μοναδική του συνεργασία με τον τρικαλινό συνθέτη.

1) Απόψε όσοι δεν πονούν (στίχοι Χρήστου Ρουχίτσα) Δημήτρης Μητροπάνος
2) Η Γιάννα η Αθηναία (Απόστολου Καλδάρα) Κατερίνα Στανίση
3) Με ρωτάνε τι να κάνω (Χρήστου Ρουχίτσα) Δημήτρης Μητροπάνος
4) Τι πικρή η ξενιτιά (Βασίλη Μπουσιώτη) Δημήτρης Μητροπάνος
5) Έρωτα πέρνα κι από δω (Απόστολου Καλδάρα) Κατερίνα Στανίση
6) Η τύψη (Δημήτρη Ρήτα) Δημήτρης Μητροπάνος
7) Ο χαρταετός (Απόστολου Καλδάρα) Δημήτρης Μητροπάνος
8) Το βαθύ ποτάμι (Απόστολου Καλδάρα) Δημήτρης Μητροπάνος
9) Ηλεκτροφόρο σύρμα (Μανώλη Ρασούλη) Κατερίνα Στανίση
10) Η ζυγαριά (Βασίλη Μπουσιώτη) Δημήτρης Μητροπάνος
11) Οι τράπεζες δεν αγαπούν (Χρήστου Ρουχίτσα) Δημήτρης Μητροπάνος
12) Όλα τα μόλυναν οι άνθρωποι (Απόστολου Καλδάρα) Δημήτρης Μητροπάνος
Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Απόστολου Καλδάρα. Η παραγωγή έγινε από το Νίκο Καραγιάννη και η ηχογράφηση από τον Κώστα Φασόλα και τον Γαβριήλ Παντζή στο στούντιο Sierra. To εξώφυλλο είναι ένα πολύ ωραίο έργο της Ελένης Πανταλέοντος. Μπορεί η δισκογραφική παραγωγή του Απόστολου Καλδάρα στη δεκαετία του ’80, να μην ήταν, ποσοτικά τουλάχιστον, ισάξια αυτής του ’70. Πιστεύω όμως πως σε κάθε δίσκο του, είχε ενδιαφέροντα πράγματα να παρουσιάσει. Στη δεύτερη συνεργασία του με το Δημήτρη Μητροπάνο, μετά τα «Σκόρπια φύλλα» σε στίχους της Σώτιας Τσώτου το 1975, συνδυάζει για μια ακόμη φορά το έντεχνο λαϊκό τραγούδι, με τα βυζαντινά στοιχεία, δημιουργώντας στιγμές που ξεχωρίζουν όπως το «Απόψε όσοι δεν πονούν», το «Βαθύ ποτάμι» ή τον «Χαρταετό» που ήταν και αυτό που ακούστηκε περισσότερο, σε αντίθεση με το σύνολο του δίσκου, που δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής. Βαθιά φιλοσοφημένο και διαχρονικό επίσης το «Οι τράπεζες δεν αγαπούν». Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνεργασίες του Μητροπάνου με συνθέτες όπως ο Καλδάρας, ο Κουγιουμτζής ή ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν γνώρισαν αμέσως την αναμενόμενη επιτυχία. Την περίοδο από το 1974 ως το 1986, με εξαίρεση τα «Συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, οι μεγάλες επιτυχίες του τραγουδιστή γράφτηκαν κυρίως από τον Τάκη Μουσαφίρη και το Σπύρο Παπαβασιλειου. Είναι η εποχή που ο Μητροπάνος ζητά από την εταιρεία να πάρει συνθέτες, αφού σχεδόν όλοι είναι δεσμευμένοι με άλλες εταιρείες. Στην Polygram όμως επικρατεί η άποψη ότι ο τραγουδιστής μετράει περισσότερο από τον συνθέτη. Εμφανώς καταπονημένη είναι και η φωνή του, από τον πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί το λαιμό του εκείνο τον καιρό…

Όσο για την Κατερίνα Στανίση, πιστεύω πως ο Καλδάρας προσπάθησε να προσεγγίσει το στυλ του τραγουδιού πίστας με το οποίο έγινε γνωστή η τραγουδίστρια, της οποίας το άστρο, μετά το «Μυστικέ μου έρωτα» του Τάκη Μουσαφίρη, αλλά και τις συμμετοχές της στις συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα στον «Ορφέα» και το Ολυμπιακό Στάδιο, ήδη έλαμπε…

Το «Όταν μιλούν τα τέλια» αργότερα κυκλοφόρησε και σε cd, ενώ στο πέρασμα των χρόνων, κάποια από τα παλαιότερα τραγούδια του Καλδάρα, όπως «Μου σπάσανε το μπαγλαμά», «Αλλοτινές μου εποχές», «Όποια και να ’σαι», επέστρεψαν στην επικαιρότητα, μέσα από τις επανεκτελέσεις με τη φωνή του Μητροπάνου…

Ηχητικό
1) Το βαθύ ποτάμι (Απόστολου Καλδάρα)
2) Απόψε όσοι δεν πονούν (Απ. Καλδάρα - Χρ. Ρουχίτσα)
3) Οι τράπεζες δεν αγαπούν (Απ. Καλδάρα - Χρ. Ρουχίτσα)
Τραγουδά ο Δημήτρης Μητροπάνος

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!