Άννα Βίσση - Ο πρώτος δίσκος και η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση!

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Διαβάζοντας μια δημοσίευση σχετικά με επικείμενη έκδοση της βιογραφίας της Άννας Βίσση, θυμήθηκα μια από τις πρώτες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, ίσως την πρώτη, στην κρατική τηλεόραση, πριν από 37 χρόνια…
Η Άννα Βίσση γεννήθηκε στην Κύπρο το 1957. Σε ηλικία δώδεκα ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό καλύτερης φωνής που πραγματοποιήθηκε στη μεγαλόνησο, ενώ το 1973 μετακόμισε οριστικά στην Αθήνα, για αναζήτηση καλύτερης τύχης. Η είσοδός της στη δισκογραφία έγινε εκείνη τη χρονιά, κάνοντας σεγόντο στον Γιάννη Καλατζή, στο τραγούδι «Λέγοντας και κλαίγοντας» των Βασίλη Δημητρίου και Μάνου Ελευθερίου που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών. Παράλληλα, πραγματοποίησε τις δυο πρώτες «σόλο» ηχογραφήσεις της σε μουσική Σπύρου Παπαβασιλείου και στίχους Σώτιας Τσώτου, με τα τραγούδια «Το παλιό τ’ αεροπλάνο» και «Σαββατιάτικα», που εκδόθηκαν κι αυτές σε μικρό δίσκο. Λίγο πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει, μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, τρία από τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» των Μίκη Θεοδωράκη - Γιάννη Ρίτσου, ενώ στις αρχές του ’74 συμμετείχε με δυο κομμάτια στις «Μικρές πολιτείες» του Σταύρου Κουγιουμτζή. 

Τo 1977 η ερμηνεύτρια απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή» του Δώρου Γεωργιάδη… Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε από τη Minos και ο πρώτος προσωπικός της δίσκος, έχοντας σαν τίτλο το βραβευμένο τραγούδι κι άλλα δώδεκα κομμάτια, μπαλάντες κυρίως, με τον ήχο του «έντεχνου» τραγουδιού της εποχής:

1) Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή (Δώρος Γεωργιάδης)
2) Αγάπησέ με (Σπ. Βλασσόπουλος - Δ. Ιατρόπουλος)
3) Να ’μουνα στα χέρια σου καράβι (Σπ. Βλασσόπουλος - Δ. Ιατρόπουλος)
4) Οι Κυκλάδες (Α. Βαρδής - Π. Φαλάρας)
5) Οι νικημένοι είμαστε εμείς (Γ. Σπανός - Μ. Ελευθερίου)
6) Μη βάζεις μαύρο (Δ. Γεωργιάδης - Σ. Τσώτου)
7) Κλαδί ροδιάς (Σπ. Βλασσόπουλος - Α. Αγγελάκης)
8) Από δω κι από κει (Τ. Καρακατσάνης - Δ.Ιατρόπουλος)
9) Σου ’δωσα να πιεις (Σπ. Βλασσόπουλος - Δ. Ιατρόπουλος)
10) Γεια σας τριαντάφυλλα (Μ. Τερζής - Κ. Παλαμάς)
11) Η αγάπη σου σχολείο (Γ. Σπανός - Μ. Ελευθερίου)
12) Το Ταλι-Μπω (Κ. Λοΐζου - Πολύδωρου)
13) Ήλιε μου (Γιώργου Γερασιμίδη)

Η ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Γιάννη Σπανό και τον Δώρο Γεωργιάδη στα τραγούδια τους και από τον Τάσο Καρακατσάνη σε όλα τα υπόλοιπα. Η ηχογράφηση έγινε από τον Peter Mc Namee στο studio Polysound και η παραγωγή από τον Αχιλλέα Θεοφίλου. Οι φωτογραφίες του δίσκου ήταν του Ζακ Ιακωβίδη.

Μετά από αξιοπρόσεκτη παρουσία σε δίσκους του Θεοδωράκη, του Κουγιουμτζή, του Χατζηνάσιου και άλλων,  αλλά και στον πρώτο δίσκο του Νίκου Καρβέλα «Μια χαρά, μια καημός», ήρθε αυτός ο ολοκληρωμένος δίσκος της ερμηνεύτριας, με τραγούδια γραμμένα, περίπου, στο ίδιο κλίμα με τις συμμετοχές της στους δίσκους των δημιουργών. Το «Γεια σας τριαντάφυλλα» είχε πρωτοακουστεί το 1976 στον ιδιαίτερα σπάνιο δίσκο του Μιχάλη Τερζή «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο & Έξη τραγούδια», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Κωστή Παλαμά αντίστοιχα, με κύριο ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1984 ξανακούστηκε από παιδική χορωδία στο δίσκο του Τερζή «Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε».

Εκτός από τα δυο τραγούδια του Δώρου Γεωργιάδη, αυτό που ακούστηκε περισσότερο και ακούγεται ακόμα, είναι βέβαια, το «Να ’μουνα στα χέρια σου καράβι». Το «Μη βάζεις μαύρο» είχε συμπεριληφθεί τo 1974, στην ίδια εκτέλεση, στο δίσκο του Δώρου Γεωργιάδη «Χίλια εννιακόσια τίποτα», ενώ το 1977 το τραγούδι ηχογραφήθηκε σε νέα εκτέλεση και κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο 45 στροφών, έχοντας από την άλλη πλευρά το «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή». Αναφέρω για την ιστορία, πως οι στίχοι της Σώτιας Τσώτου, με μικρές τροποποιήσεις, είχαν ξαναμελοποιηθεί το 1974 από τον Κώστα Χατζή και το τραγούδι με τίτλο «Έλα να βάψουμε το δρόμο» συμπεριλήφθηκε στον τριπλό δίσκο του «Ο Γιος της άνοιξης», ερμηνευμένο από τον ίδιο. 

Εκείνη την εποχή της κυκλοφορίας του δίσκου, η Άννα Βίσση εμφανίσθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρόσκληση στο στούντιο» που παρουσίαζαν ο Κώστας Χαρδαβέλας με τη Φωτεινή Πιπιλή για να τραγουδήσει -playback- το βραβευμένο τραγούδι… Το στιγμιότυπο αυτό ξαναμεταδόθηκε τα Χριστούγεννα του 2003 από την εκπομπή του Χαρδαβέλα «Χωρίς Μοντάζ ΙΙ» στο Αlter. Όπως αναφέρει ο παρουσιαστής, αυτή ήταν η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της τραγουδίστριας…

Video: «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή» (Δώρου Γεωργιάδη) Τραγουδά η Άννα Βίσση στην εκπομπή «Πρόσκληση στο στούντιο» στην ΕΡΤ με τον Κώστα Χαρδαβέλα και τη Φωτεινή Πιπιλή το 1977. Αναμετάδοση στην εκπομπή «Χωρίς Μοντάζ ΙΙ» στο Alter το 2003. (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates