Αφιέρωμα στη Μαρίκα Νίνου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Το 1977 κυκλοφόρησε από την Columbia μια συλλογή με τίτλο «Αφιέρωμα στη Μαρίκα Νίνου» με δεκατρία τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν σε στίχους του Κώστα Μάνεση.
Αφορμή για να «ξεσκονίσω» αυτό το δίσκο, στάθηκε μια σπάνια συνέντευξη του Κώστα Μάνεση, που αναρτήθηκε στο youtube.

Η επιμέλεια του δίσκου ήταν του Κώστα Χατζηδουλή. Το 1977 επίσης, κυκλοφόρησαν στην ίδια σειρά δίσκων, με τα εξώφυλλα του Δημήτρη Αρβανίτη - πραγματικά έργα τέχνης - ένα «Αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου», με τα περισσότερα τραγούδια σε στίχους του Μάνεση, καθώς κι ένα «Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου», όπου κι εκεί υπήρχαν κάποια τραγούδια με λόγια του γνωστού στιχουργού.

Ιστορικές ηχογραφήσεις 1948-1951


Ο δίσκος της Μαρίκας Νίνου περιέχει μια σειρά από ιστορικές ηχογραφήσεις της περιόδου 1948-1951, μεταξύ των οποίων τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο και μέχρι σήμερα ακούγονται τόσο στα ραδιόφωνα, όσο και στα ζωντανά προγράμματα («Παλαμάκια», «Στα μπουζούκια να με πας», «Η μικρή του καμηλιέρη», «Η καρδιά σου θα γίνει χρυσή»), αλλά και κάποια λιγότερο γνωστά, που ίσως σε κάποιους να μη λένε και πολλά πράγματα. Ανάμεσά τους το σπουδαίο «Απόψε μες στο καπηλειό», το «Πάλι θα σμίξουμε» συνδημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη με τον Γιώργο Μητσάκη που υπογράφει τους στίχους, το «έξω καρδιά» «Τρεις μάγκες είμαστε» του Μητσάκη (από τις πιο εύστοχες επιλογές για να ξεκινά μια μέρα με αισιοδοξία), αλλά και «Η γυναίκα που ψηφίζει», ένα από τα πρώτα «φεμινιστικά» τραγούδια, σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα και στίχους Κώστα Μάνεση.   

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Απόψε μες στο καπηλειό (Κώστας Μάνεσης – Βασίλης Τσιτσάνης) Μαρίκα Νίνου – Στέλιος Κηρομύτης – Βασίλης Τσιτσάνης (1949)
2) Τρεις μάγκες είμαστε (Γιώργος Μητσάκης) Μαρίκα Νίνου – Γιάννης Τατασόπουλος – Γιώργος Μητσάκης (1950)
3) Το ‘φαγες το παιδί (Κώστας Μάνεσης – Γιάννης Παπαϊωάννου) Μαρίκα Νίνου – Στελλάκης Περπινιάδης (1948)
4) Ας την κρίνει ο Θεός (Κώστας Μάνεσης – Μαρίκα Νίνου) Μαρίκα Νίνου – Στελλάκης Περπινιάδης (1949)
5) Η μικρή του καμηλιέρη (Απόστολος Χατζηχρήστος) Μαρίκα Νίνου – Αθανάσιος Ευγενικός (μπουζούκι παίζει ο Σταύρος Τζουανάκος) (1949)
6) Η καρδιά σου θα γίνει χρυσή (Βασίλης Τσιτσάνης) Μαρίκα Νίνου – Βασίλης Τσιτσάνης – Πρόδρομος Τσαουσάκης (1950)
7) Άνθρωποι – άνθρωποι (Κώστας Μάνεσης – Γιάννης Παπαϊωάννου) Μαρίκα Νίνου – Στελλάκης Περπινιάδης (1948)
8) Παλαμάκια (Γιώργος Μητσάκης) Μαρίκα Νίνου – Γιάννης Τατασόπουλος – Γιώργος Μητσάκης (1951)
9) Κατεργάρα (Κώστας Μάνεσης – Μαρίκα Νίνου) Μαρίκα Νίνου (1949)
10) Γιατί άλλαξες γιατί (Κώστας Μάνεσης – Στέλιος Κηρομύτης) Μαρίκα Νίνου – Στέλιος Κηρομύτης (1950)
11) Στα μπουζούκια να με πας (Γιώργος Μητσάκης) Μαρίκα Νίνου – Γιάννης Τατασόπουλος - Γιώργος Μητσάκης (1950)
12) Πάλι θα σμίξουμε (Γιώργος Μητσάκης – Βασίλης Τσιτσάνης) Μαρίκα Νίνου – Βασίλης Τσιτσάνης – Γιώργος Μητσάκης (μπουζούκι παίζει ο Βασίλης Τσιτσάνης) (1949)
13) Η γυναίκα που ψηφίζει (Κώστας Μάνεσης – Απόστολος Καλδάρας) Μαρίκα Νίνου – Αθανάσιος Ευγενικός (1950)

*Τα στοιχεία για τις χρονολογίες των ηχογραφήσεων προέρχονται από τη δισκογραφία της Μαρίκας Νίνου, όπως καταγράφηκε από τον Σάκη Πάπιστα, στο περιοδικό «Όασις» (τεύχος 9, Μάιος 2009)

Το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου


Η Μαρίκα Νίνου (Ευαγγελία Νικολαΐδου ήταν το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στον Καύκασο στα 1919. Μικρή πήγε στη Θεσσαλονίκη, μετά στη Λαμία και γύρω στα 1945 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα. Για αρκετά χρόνια γύριζε με τον άντρα της και το μικρό γιο της κάνοντας ακροβατικά νούμερα με τη φίρμα «Το 2 ½ Νίνο».

Πρωτοδούλεψε στο πάλκο της «Φλώριντας» (μια ταβέρνα που βρισκόταν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας) γύρω στα 1948, κοντά στον Στελλάκη Περπινιάδη (ο οποίος και την ανακάλυψε), τον Λεμονόπουλο, τον Γενίτσαρη, τον Αθανασίου και τη Δερέμπεη.

Τον επόμενο χρόνο πήγε κοντά στον Τσιτσάνη και δεν άργησαν να γίνουν το θρυλικό ντουέτο που για αρκετά χρόνια δέσποζε στο χώρο του λαϊκού μας τραγουδιού. Πέθανε στα 1957.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates