«Αφιέρωμα» στα «Μεγάλα τραγούδια» του Κώστα Βίρβου

(ΑΚΟΥΣΕ) Πώς είδαν οι εταιρείες τα «μεγάλα τραγούδια» του Κώστα Βίρβου 30 χρόνια πριν, αλλά και σήμερα…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Τα μεγάλα τραγούδια


Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε από γνωστή εφημερίδα ένα διπλό cd με «Τα μεγάλα τραγούδια» του Κώστα Βίρβου, με 32 γνωστές επιτυχίες από το μεγαλύτερο φάσμα της δισκογραφίας του αείμνηστου λαϊκού στιχουργού στις εταιρείες Minos και Columbia. Βέβαια, για μια ακόμα φορά, η επιλογή ήταν πέρα για πέρα αναμενόμενη (ή αλλιώς «τα ίδια και τα ίδια»). «Της Γερακίνας γιος», «Ζαΐρα», «Λίγα ψίχουλα αγάπης», «Μια παλιά ιστορία», «Γιατί θες να φύγεις», «Φέρε μια καλή», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Ο κυρ Θάνος», «Νυχτερίδες κι αράχνες» κλπ… Τραγούδια δηλαδή με στίχους του Κώστα Βίρβου που τα ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά και οι «πέτρες»…

«Άνοιξε μάνα άνοιξε»


Ανάμεσα στα τραγούδια της συλλογής ήταν και το «Άνοιξε μάνα άνοιξε» σε μουσική του Θόδωρου Δερβενιώτη, με ερμηνευτή τον Στέλιο Καζαντζίδη. Τραγούδι που πρωτοκυκλοφόρησε το 1958 σε δίσκο γραμμοφώνου Columbia και στη συνέχεια και σε δίσκο 45 στροφών. Κι αν τότε το τραγούδι ακουγόταν ολόκληρο, στη μετεγγραφή του στο μεγάλο δίσκο «Καζαντζίδης Νο 4» που κυκλοφόρησε το 1972, κόπηκε η εισαγωγή με τον πρόλογο του Καζαντζίδη και το τραγούδι ξεκίνησε από το κυρίως θέμα, από το σημείο δηλαδή που μπαίνει το τέμπο. Έτσι μπήκε και στη συλλογή «Καζαντζίδης 1953-1960» του 1981. Αν δεν μου ξεφεύγει κάποια από τις δεκάδες συλλογές τραγουδιών του Καζαντζίδη, το τραγούδι ξαναμπήκε ολόκληρο το 1988 στην κασετίνα 10 δίσκων βινυλίου «Καζαντζίδης». Στην καινούργια συλλογή με «Τα μεγάλα τραγούδια» του Κώστα Βίρβου ο πρόλογος ξανακόπηκε και το «Άνοιξε μάνα άνοιξε» συμπεριλήφθηκε όπως στο δίσκο του 1972! Αφήνω το γεγονός ασχολίαστο και παραθέτω το τραγούδι ολόκληρο…

«Αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο» (1984)


Η περίπτωση αυτής της συλλογής έγινε αφορμή για να πάω μερικά χρόνια πίσω, όταν έβγαιναν ακόμα συλλογές, που έκρυβαν πίσω τους ώρες έρευνας και είχαν σοβαρό λόγο ύπαρξης. Όπως το «Αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο», ένας διπλός δίσκος που κυκλοφόρησε το 1984 από την Columbia με το σήμα της Regal.

Δίσκος 1ος
1) Ξύπνα καημένε Σακαφλιά (Μουσική: Μπάμπης Μπακάλης) Γρηγόρης Μπιθικώτσης
2) Μια παλιά ιστορία (Στέλιος Καζαντζίδης) Στέλιος Καζαντζίδης – Βίκυ Μοσχολιού
3) Αφού φεύγεις και σε χάνω (Θόδωρος Δερβενιώτης) Πάνος Γαβαλάς
4) Ήσουν ο πιο φίνος μάγκας (Θόδωρος Δερβενιώτης) Γρηγόρης Μπιθικώτσης –Νότα Παπανικολάου
5) Όλος ο κόσμος με μισεί (Μπάμπης Μπακάλης) Αντώνης Ρεπάνης
6) Λίγα ψίχουλα αγάπης (Σταύρος Τζουανάκος) Σταύρος Τζουανάκος - Έφη Νερούτσου
7) Έφυγες, έφυγες (Στράτος Ατταλίδης) Μανώλης Αγγελόπουλος – Γιώτα Λύδια
8) Ξέχασέ με, ξέχασέ με (Στέλιος Καζαντζίδης)
9) Το χαμένο κορμί (Απόστολος Καλδάρας) Στέλιος Καζαντζίδης
10) Πήρα τον δρόμο τον κακό (Γιατί πονάς και βασανίζεσαι) Ρένα Στάμου – Γιάννης Τατασόπουλος
11) Εσύ πασά μου φάε και πιε (Απόστολος Καλδάρας) Πρόδρομος Τσαουσάκης – Μαίρη Γρίλλη
12) Κάψε με-κάψε με (Απόστολος Καλδάρας) Πόλυ Πάνου
13) Το καράβι (Βασίλης Τσιτσάνης) Λάουρα – Βασίλης Τσιτσάνης
14) Ήρθα είδα και θα φύγω (Απόστολος Καλδάρας) Στέλιος Καζαντζίδης - Μαρινέλλα
15) Της Γερακίνας γιος (Βασίλης Τσιτσάνης) Βασίλης Τσιτσάνης – Λιζέτα Νικολάου

Δίσκος 2ος
1) Μένα με λένε Περικλή (Απόστολος Καλδάρας) Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Απόστολος Καλδάρας
2) Κελαϊδίσματα (Γιάννης Μαρκόπουλος) Λάκης Χαλκιάς
3) Θα 'ρθω μανούλα να σε βρω (Βασίλης Καραπατάκης) Στέλιος Καζαντζίδης
4) Σκληρός χωρισμός (Μπάμπης Μπακάλης) Καίτη Γκρέυ – Αντώνης Μουστάκας
5) Αθήνα ντερμπεντέρισσα (Μπακάλης Μπακάλης) Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Νίτσα Γκρέζη
6) Το φίλντισι κομπολογάκι μου (Βασίλης Τσιτσάνης) Βίκυ Μοσχολιού
7) Ότι βρέξει ας κατεβάσει (Ο κόσμος όλος σε κατακρίνει) (Απόστολος Καλδάρας) Πόλυ Πάνου
8) Φύγε - φύγε (Στράτος Ατταλίδης) Στράτος Διονυσίου – Γιώτα Λύδια
9) Χτυπάτε τις καμπάνες (Μπάμπης Μπακάλης) Στέλιος Καζαντζίδης
10) Η σκιά μου κι εγώ (Βασίλης Τσιτσάνης) Δήμητρα Γαλάνη
11) Στη Λάρισα την όμορφη (Θόδωρος Δερβενιώτης) Γρηγόρης Μπιθικώτσης
12) Κοιμήσου αγγελούδι μου (Μίκης Θεοδωράκης) Γιώτα Λύδια
13) Ο κλέφτης της καρδιάς μου (Θόδωρος Δερβενιώτης) Καίτη Γκρέυ
14)Τρεις αγάπες (Θόδωρος Δερβενιώτης) Στέλιος Καζαντζίδης – Γιώτα Λύδια
15)Ένας μπαγλαμάς μουρμούρης (Θόδωρος Δερβενιώτης) Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Η επιμέλεια της συλλογής έγινε από τον Γιώργο Κοντογιάννη και ο σχεδιασμός από την Ντόρα Ρίζου. Αργότερα κυκλοφόρησε και σε μονό cd.

Περί συλλογών ο λόγος…


Παρουσιάζοντας αυτή τη συλλογή τραγουδιών του Κώστα Βίρβου που κυκλοφόρησε πριν από τρεις δεκαετίες και «τοποθετώντας» την δίπλα στο διπλό cd που διανεμήθηκε πριν από λίγες ημέρες με την εφημερίδα, δεν έχω πρόθεση να εξωραΐσω το παρελθόν, σε σχέση με το σήμερα. Άλλωστε το πώς κρίνει ο καθένας ένα τραγούδι ως «μεγάλο» ή «μεγαλύτερο» ή «τεράστιο» ή «μικρότερο», είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό.

Θα πρέπει να σημειώσω επίσης, πως και στη συλλογή του 1984 υπάρχουν αρκετά λάθη στους τίτλους των τραγουδιών. (Στην παραπάνω λίστα προσπάθησα να παραθέσω τους σωστούς τίτλους και συντελεστές). Δεν αναγράφονται αρκετές δεύτερες φωνές, υπάρχουν λάθος τίτλοι, ενώ στο τραγούδι «Το χαμένο κορμί», αντί του Καλδάρα, φέρεται σαν συνθέτης ο Στέλιος Καζαντζίδης (προφανώς από λάθος, αφού ποτέ δεν υπήρξε κάποια «αντιδικία» για την «πατρότητα» του συγκεκριμένου τραγουδιού). Το πιο χαρακτηριστικό λάθος όμως, είναι πως στο «Πήρα το δρόμο τον κακό» ή «Γιατί πονάς και βασανίζεσαι» όπως είναι πιο γνωστό, αναγράφεται πως τραγουδά η Ρένα Ντάλλια, αντί για τη Ρένα Στάμου και τον Γιάννη Τατασόπουλο. Αυτό είναι ένα λάθος που το είδα και σε άλλη συλλογή με τραγούδια του Καλδάρα.

Στην περίπτωση της συλλογής του ’84 όμως, νομίζω πως πρέπει να δοθεί «άφεση αμαρτιών». Πολύ περισσότερο αφού τότε, ίσως και λίγα χρόνια πριν, τόσο οι εταιρείες όσο και οι συλλέκτες άνοιγαν «συρτάρια» και «μπαούλα» και έβγαζαν στην επιφάνεια «κρυμμένους θησαυρούς», χωρίς να έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σχετικά με χρονολογίες, συντελεστές κλπ.

Το «Αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο» του 1984 κυκλοφόρησε στα πλαίσια της σειράς «Ο μουσικός θησαυρός της Columbia» που περιλάμβανε μια σειρά από συλλογές με τραγούδια που επανακυκλοφορούσαν για πρώτη φορά μετά την πρώτη τους έκδοση στους δίσκους 78 και 45 στροφών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αρκετά από τα τραγούδια αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στο μέλλον σε μεταγενέστερες συλλογές.

Νομίζω πως αξίζει να δούμε με ποιο κριτήριο έγινε τότε η επιλογή των τραγουδιών του Βίρβου. Κι εδώ υπάρχουν οι μεγάλες επιτυχίες, όπως «Της Γερακίνας γιος», «Μια παλιά ιστορία», «Ζαΐρα» κλπ. Και φαντάζομαι πως θα ήταν πολύ πιο εύκολο να μπουν 27 ακόμα μεγάλες επιτυχίες και να κυκλοφορήσει ένας δίσκος μόνο με γνωστά τραγούδια. Εδώ όμως υπήρξε ένα ψάξιμο, μια έρευνα… Με τα όποια λάθη της… Λάθη κάνει άλλωστε μόνο όποιος δουλεύει. Υπάρχει έρευνα που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα και ξεχασμένα τραγούδια. Έρευνα που δυστυχώς λείπει στην εποχή μας τόσο από τις δισκογραφικές εκδόσεις, όσο και από τις εκπομπές, αλλά και από τα λογής κείμενα που διακινούνται καθημερινά, κυρίως σε διαδικτυακό επίπεδο, σχετικά με το λαϊκό τραγούδι.

Δεν ξέρω αν είναι «ευσεβείς πόθοι» και το έχω ξαναγράψει αρκετές φορές με κίνδυνο να γίνω μονότονος, αλλά εδώ και πολλά χρόνια περιμένω με αγωνία τη στιγμή, που οι «μεγάλες» δισκογραφικές εταιρείες θα ανοίξουν επιτέλους τα συρτάρια τους και θα βάλουν τα πράγματα σε μια «τάξη», εκδίδοντας όλο το υλικό με μια σειρά και όχι ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα»… 

Λέτε να περιμένω άδικα;

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!