8 μεγάλες επιτυχίες του Σταύρου Τζουανάκου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Κυκλοφόρησαν στα θρυλικά extended play 45άρια στην Columbia.
17/12/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα…


Στις 17 Δεκεμβρίου 1974 πέθανε, στην Florida των ΗΠΑ όπου δούλευε εκείνη την εποχή, ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης και μπουζουξής Σταύρος Τζουανάκος, σε ηλικία 49 ετών. Στο ξενοδοχείο που διέμενε, έπαθε ανακοπή, άργησε να πάει στο κέντρο και σε λίγες ώρες τον βρήκαν νεκρό στο δωμάτιο. Είχε γεννηθεί στον Πειραιά το 1925.

Ο Σταύρος Τζουανάκος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού λαϊκού τραγουδιού. Ξεχωριστός τραγουδιστής, συνθέτης και μπουζουξής συνεργάστηκε, με όλους, σχεδόν, τους λαϊκούς συνθέτες εκείνης της εποχής.

Η καριέρα του ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά τον πόλεμο, στο πλευρό του Μανώλη Χιώτη, ο οποίος εκτίμησε το ταλέντο του και τον πήρε στο σχήμα του. Εκτός του Χιώτη, ο Σταύρος Τζουανάκος τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση δημιουργίες συνθετών όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Γιώργος Λαύκας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και άλλοι.

Όσον αφορά την ιδιότητα του συνθέτη, η συντριπτική πλειοψηφία των δικών του συνθέσεων πέρασε στη δισκογραφία με τη φωνή του. Δημιουργίες του τραγούδησαν επίσης σε πρώτη εκτέλεση ερμηνευτές όπως ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, η Μαρίκα Νίνου, η Στέλλα Χασκίλ, η Γιώτα Λύδια, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού - στην πρώτη της σόλο ηχογράφηση με τίτλο «Να ’ξερες πόσο πόνεσα» το 1962 - και άλλοι.

Το 1954 ο Σταύρος Τζουανάκος πρωτοπήγε για εμφανίσεις στην Αμερική. Η επιτυχία που γνώρισαν τον κράτησε δυο χρόνια εκεί, επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά ξαναέφυγε για την Αμερική, όπου πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μέχρι το 1974 που έφυγε από τη ζωή.

Όπως έχω ξαναγράψει, ένα σημαντικό μέρος του υλικού που ηχογράφησε ο Σταύρος Τζουανάκος τόσο στις 78 όσο και στις 45 στροφές, παραμένει ανεξερεύνητο και ανέκδοτο σε lp ή cd. Νομίζω πως η συγκέντρωση και η επανέκδοσή του παρουσιάζει - ακόμα και σήμερα - ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μεγάλες επιτυχίες του Σταύρου Τζουανάκου


Στις 11 Ιανουαρίου 1962 ηχογραφήθηκαν σε μορφή ποτ πουρί και με ακουστικό ήχο στα μπουζούκια, οκτώ από τα γνωστότερα τραγούδια που υπέγραψε σαν συνθέτης ο Σταύρος Τζουανάκος. Τραγούδησαν η Πόλυ Πάνου, ο Στράτος Διονυσίου, η Γιώτα Λύδια, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Σταύρος Τζουανάκος και ο Χρηστάκης που έκανε τα σεγόντα.

Τα δυο ποτ πουρί κυκλοφόρησαν από την Columbia σε δίσκο 45 στροφών extended play (Columbia SEGG 2601), αλλά το πιο «ωραίο» απ’ όλα, είναι πως μέχρι σήμερα ΔΕΝ επανεκδόθηκαν σε μεγάλο δίσκο ή cd.
1.TZOYANAKOS1 LOGO
Πλευρά Α’

1) Σταλαγματιά - σταλαγματιά (στίχοι: Nίκος Γκούμας) Πόλυ Πάνου
(1η εκτέλεση: Σταύρος Τζουανάκος, 1950)
2) Ένας διαβάτης (Κώστας Κοφινιώτης) Στράτος Διονυσίου
(1η εκτέλεση: Σταύρος Τζουανάκος, 1949)
3) Τι να σε κάνω αφού πια δεν σ’ αγαπώ (Νίκος Γκούμας) Γιώτα Λύδια, Χρηστάκης
(1η εκτέλεση: Σταύρος Τζουανάκος, Γιάννης Τατασόπουλος, 1950)
4) Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω (Κώστας Βίρβος) Σταύρος Τζουανάκος, Χρηστάκης
(1η εκτέλεση: Έφη Νερούτσου, Σταύρος Τζουανάκος, 1958)
2.TZOYANAKOS2
Πλευρά Β’

1) Μα είναι και Θεός (Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) Σταύρος Τζουανάκος, Χρηστάκης
(1η εκτέλεση: Σταύρος Τζουανάκος, Σταύρος Πλέσσας, Γιάννης Τατασόπουλος, 1953)
2) Κρίμα τέτοιο παλληκάρι (Κρίμα τέτοια λεβεντιά) (Κώστας Κοφινιώτης) Πάνος Γαβαλάς
(1η εκτέλεση: Σταύρος Τζουανάκος, 1950)
3) Του χωρισμού η μαχαιριά (Όταν θα πω εγώ το αχ!) (Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) Πόλυ Πάνου
(1η εκτέλεση: Σταύρος Τζουανάκος, 1951)
4) Όπου άνθρωπος κακία (Αδικία) (Κώστας Κοφινιώτης) Σταύρος Τζουανάκος
(1η εκτέλεση: Πρόδρομος Τσαουσάκης, Ρένα Στάμου, 1951)

Tα ακούμε όπως αναρτήθηκαν στο ξεχωριστό κανάλι του melekscorpions στο youtube.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates