35 δίσκοι που πρέπει να έχεις!

Μια επιλογή αντιπροσωπευτικών δίσκων από διαφορετικά είδη μουσικής.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι ταμπέλες στη μουσική μπήκαν για να μπορούν οι μουσικόφιλοι να συνεννοούνται μεταξύ τους και να απαντούν στην ερώτηση «τι παίζουν αυτοί;». Όσο και αν πιστεύουμε ότι η μουσική είναι μία, θεωρείται απαραίτητο να την προσδιορίζουμε γιατί έτσι κινδυνεύει να είναι σε δεύτερο πλάνο στη ζωή μας, ή να γίνει μουσική ξενοδοχείου ή γυμναστηρίου. Δεν είναι κακό να της δίνουμε ένα χαρακτηρισμό ώστε να εντοπίσουμε πιο εύκολα τους δίσκους που ψάχνουμε σε ένα δισκάδικο και να τους πιάσουμε στα χέρια μας μέχρι να πάρουν τη θέση τους πάνω στο πλατό του πικάπ μας.

Ας αφήσουμε τις δισκογραφικές εταιρίες μακριά που χρησιμοποίησαν την κατηγοριοποίηση της μουσικής για δικούς τους λόγους. Άλλωστε όταν μιλούν δύο μουσικόφιλοι δεν έχουν στο μυαλό τους τις δισκογραφικές, αλλά το μουσικό υλικό που τους απασχολεί.

Ψάχνω, λοιπόν, τη δισκοθήκη μου με τα χιλιάδες βινύλια και παρουσιάζω μια σειρά από 35 αντιπροσωπευτικούς δίσκους από διαφορετικά είδη μουσικής, που θα πρέπει να έχει κανείς αν του αρέσουν τα παρακάτω είδη μουσικής…

1. Pop: Beatles - A Hard Day’s Night (Parlophone, 1964). Γνήσιο δείγμα ποπ μουσικής με την έννοια του popular. Ένας δίσκος για όλη την οικογένεια. Από το χορευτικό Can’t Buy Me Love έως την μπαλάντα And I Love Her. Δίσκος της πρώτης περιόδου των «Σκαθαριών» γεμάτος απλά σόλα με συναίσθημα. «Χημεία» που μόνο αυτοί πέτυχαν τόσο καλά.
Beatles - Pop.jpg
2. Disco: Jesse Green - Nice And Slow (ΕΜΙ, 1976). O πρώτος δίσκος του Τζαμαϊκανού τραγουδιστή και ντράμερ της μπάντας του σταρ της reggae, Jimmy Cliff συνδυάζει άψογα τη χορευτική μουσική της disco στο ξεκίνημά της με slow στιγμές της.

3. Blues: Big Mama Thornton - Jail (Vanguard, 1975). Από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του blues στην πιο ώριμη στιγμή της. Ο δίσκος είναι ζωντανά ηχογραφημένος στις φυλακές του Monroe State της Ουάσινγκτον. Με τη δυναμική της φωνή τραγουδά μεταξύ άλλων τα Hound Dog και Ball’N’ Chain που έχει τραγουδήσει και η Janis Joplin.

4. Rock n’ Roll: Bill Haley - Rock Around The Clock (Decca, 1955). Ο «πατέρας του rock’n’roll» με τους Κομήτες του σε πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ανοίγει το δρόμο για τον Elvis Presley. Χορέψτε και ακούστε τον δυνατά το δίσκο που ορισμός του είδους.
Bill Haley - 50s.jpg
5. Reggae: Black Uhuru - Chill Out (Island, 1982). Αυθεντική τζαμαϊκανή μουσική από τα κορυφαία σχήματα του είδους που δημιουργήθηκαν στο μέρος που άνθησε η reggae, τον Κίνγκστον.

6. Prog Rock: Black Widow - IV (BWR, 1997). Είναι το τέταρτο και ακυκλοφόρητο άλμπουμ μέχρι πριν 20 χρόνια, του γκρουπ από το Λέστερ της Αγγλίας που δραστηριοποιήθηκε στις αρχές των 70ς. Οι ιταλική εταιρία που το έβγαλε ανακάλυψε ένα διαμάντι στα συρτάρια.
BLACK WIDOW - Prog Rock.jpg
7. Classic Rock: Blue Oyester Cult - Secret Treaties (Columbia, 1974). Το τρίτου άλμπουμ του hard rock γκρουπ από τη Νέα Υόρκη. Ό,τι καλύτερο.

8. Jazz Funk: Crusaders - Crusaders 1 (Blue Thumb, 1972). Το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου του εξελίξιμουjazz συγκροτήματος από το Τέξας, που εδώ κάνουν πέρασμα στη jazz-funk, soul-jazz, rhythm’n’blues. Στα τέλη του ’70 έφθασαν στο Street Life.

9. British Hard Rock: Diabolus - Diabolus (Bellaphon, 1971). Στο μοναδικό άλμπουμ που κυκλοφόρησαν που κινείται μεταξύ hard rock και progressive αποτύπωσαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

10. Funky Soul: Fatback Band - Raising Hell (Spring Records - Polydor, 1975). Όσοι το έχουν «κόλλησαν» και χορεύουν. Πλούσιος ήχος ενός σπουδαίου συγκροτήματος που αναδύθηκε από τα γκέτο της Νέας Υόρκης.

11. Female Vocal Jazz: Helen Merrill - Helen Merrill (Emarcy, 1955). Ο πρώτος δίσκος της σπουδαίας αυτής τζαζ τραγουδίστριας που τολμά και τραγουδά Billie Holiday και σε αφήνει άφωνο. Κλείστε τα φώτα μόλις βραδιάσει και απολαύστε τον.

12. Country Blues: Hot Tuna - Hot Tuna (RCA, 1970). Ακουστικό και ζωντανά ηχογραφημένο από το γκρουπ των Jack Casady and Jorma Kaukonen, μελών και των Jefferson Airplane. Η πρώτη τους ηχογράφηση είναι ζωντανή, γνωστή στην Ελλάδα με αυτό το εξώφυλλο.

13. Soul: James Brown - Nothing But Soul (King, 1968). Ένα σπάνιο άλμπουμ του «νονού της soul» στο οποίο κάνει απίθανα περάσματα από το blues, στην soul και στην jazz. Ένας αληθινά πρωτότυπος δίσκος στη μεγάλη δισκογραφία του.

14. Guitar Rock: Jimi Hendrix - Are You Experience. Το αμερικάνικο εξώφυλλο είναι καλύτερο του εγγλέζικου και είναι ο πρώτος δίσκος του μεγάλου. Η κιθάρα του στα καλύτερά της.
Jimi Hendrix - Guitar Rock.jpg
15. Country: Jimmy Dean - Big Bad John (Columbia, 1961). Στο ανατριχιαστικό πρώτο και ομώνυμο κομμάτι του δίσκου είναι όλη country. Το κομμάτι είναι τόσο επιβλητικό που θα ακούσεις το δίσκο με ανοιχτά αυτιά, ακόμη κι αν δεν είσαι λάτρης του είδους.

16. Chicago Blues: Junior Wells - It’s My Life, Baby! (Vanguard, 1966). Από τις επιδραστικότερες μορφές των blues o τραγουδιστής και αρμονικίστας που ανήκει στην μεγάλη του Σικάγο, blues σχολή. Εδώ στον πρώτο δίσκο του παίζει το Checking On My Baby, ένα κομμάτι που όποια blues μπάντα σέβεται τον εαυτό της, το έχει στο ρεπερτόριο.

17. Mexican Acid Rock: La Revolucion De Emiliano Zapata - La Revolucion De Emiliano Zapata (Polydor, 1971). Μεξικάνικη ψυχεδελική μπάντα που δεν παίζεται ο ήχος της στο πρώτο της άλμπουμ. Στο δεύτερο ήταν διαφορετικός, πάλι ιδιαίτερος και με γυναικεία φωνητικά. Από τις καλύτερες μπάντες της Λατινικής Αμερικής.

18. Live: Lynyrd Skynyrd - One More From The Road (MCA, 1976). Υπάρχουν πολλά live, αλλά αυτό θα έπαιρνα στο φεγγάρι. Κορυφαίο γκρουπ του αμερικανικού νότου, που παίζει όλα τα γνωστά του κομμάτια σε ένα διπλό χορταστικό άλμπουμ.
Lynyrd Skynyrd - Live.jpg
19. Country Rock: Mason Profit - Last Night I Had The Strangest Dream (Ampex,1971). Σχεδόν άγνωστο γκρουπ στην Ελλάδα, που αξίζουν όλοι οι δίσκοι του (1969-73). Πιο γνωστό είναι το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ τους, το «Wanted» με τους κρεμασμένους, αλλά εδώ έχουν εξελιχθεί πολύ.

20. Folk Rock: Mellow Candle - Swadding Songs (Deram,1972). Ένα ποιητικό και λυρικό αριστούργημα του είδους που βγάζει πολύ συναίσθημα.

21. Jazz: Miles Davis - Ascenseur Pour L’ Échafaud (Fontana,1958). Η μουσική της ταινίας «Ασανσέρ Για Δολοφόνους» διχάζει για το τι είναι καλύτερο. Η ταινία του Λουί Μαλ ή η μουσική του «Πρίγκιπα του Σκότους». Τελικά η μουσική του Miles ταιριάζει γάντι στην ταινία και την ηχογράφησε στο Παρίσι. Hard Bop πρώτης ποιότητας.

22. Latin Jazz: Mongo Santamaria - La Bamba (Columbia,1965). Με Watermelon Men και ένα Summertime καταπληκτικά σε ένα από τους καλύτερους δίσκους του είδους από τον Κουβανό περκασιονίστα που έβγαζε ότι ήχους ήθελε στα κρουστά του.

23. Southern Rock: Mose Jones - Get Right (MCA,1973). Το ντεμπούτο του αδικημένου συγκροτήματος που έπαιζε πιο εγκεφαλικό southern rock και του έκλεψαν τη δόξα οι Allman Brothers και οι Lynyrd Skynyrd. Καλός και ο δεύτερος δίσκος τους.

24. Rock Made in Greece (Ελληνόφωνο): Παύλος Σιδηρόπουλος και Απροσάρμοστοι - Εν Λευκώ (Columbia,1982). Ο Παύλος σε δαιμονιώδη φόρμα εμπνέει και εμπνέεται από τους Απροσάρμοστους και βγαίνει ένα ατόφιο ροκ αποτέλεσμα.
Pavlos Sidiropoulos - Rock Greece.jpg
25. Psychedelic: Quill - Quill (Cotillion,1970). Ο φίνος ήχος της Βοστώνης στα καλύτερά του! Έκαναν ένα άλμπουμ και καλό.

26. Garage Rock: The Seeds - The Seeds (GNP, 1966). Το ντεμπούτο άλμπουμ του γκρουπ του Sky Saxon από το Λος Άντζελες με τον ύμνο Pushin’ Too Hard.

27. Brazil Latin Jazz: Sergio Mendes and Brazil ’66 - Herb Albert Presents Sergio Mendes and Brazil ’66 (A&M, 1966). Βραζιλιάνικη ταξιδιάρικη μουσική με πολύ ταμπεραμέντο και στυλ που άφησε εποχή.

28. Rock Made in Greece (Αγγλόφωνο). Socrates - Waiting For Something (Minos, 1980). Ο πέμπτος δίσκος τους, 4 χρόνια μετά το Phos και την συνεργασία με το Βαγγέλη Παπαθανασίου, βάζει σε μια νέα φάση το γκρουπ δίνοντας μια σειρά από standards στις ζωντανές εμφανίσεις του.
Socrates - English Greece Rock.jpg
29. Bossa Nova: The New Stan Getz Quartet Featuring Astrud Gilbert - A Café Au Go Go (Verve, 1964). Έχοντας δίπλα του τη μεγάλη αυτή τραγουδίστρια, μεγαλουργεί σε μια ζωντανή ηχογράφηση, τόσο ζεστή και οικεία που σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι μαζί τους εκεί.

30. British Psych: The End - Introseption (Decca, 1969). Σε παραγωγή του Bill Wyman των Rolling Stones. Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό.

31. 60s: The Turtles - It Ain’t Me Baby (White Whale, 1965). Το ντεμπούτο του σπουδαίο αυτού συγκροτήματος που μας χάρισε αργότερα το Happy Together, συνδυάζει ένα γνήσιο μουσικό αποτύπωμα των 60ς που συνδυάζει τη folk, το garage και την pop με τον ακατέργαστο ήχο μιας ευφάνταστης δεκαετίας.

32. Instrumental: The Ventures - Walk Don’t Run (Dolton, 1960). Το απόλυτο ινστρουμένταλ συγκρότημα που αποτύπωνε επί περίπου δύο δεκαετίες τον ήχο της εποχής μέσα από τον σαγηνευτικό ήχο της κιθάρας του.

33. New Wave Made In Greece: Villa 21 - A Ghost On The Move (Creep Records, 1983). Ο δίσκος που σημάδεψε την ανεξάρτητη ελληνική ροκ σκηνή αποτύπωσε ίσως όσο κανείς άλλος τον ήχο της Creep αλλά και την εποχή που η μουσική άλλαζε σε νέες κατευθύνσεις.
Villa 21 - Greece Nwe Wave.jpg
34. British Prog - Jazz Rock: Warm Dust - And It Came To Pass (Trend, 1972). Ο δεύτερος δίσκος του γκρουπ από το Σέφφιλντ κυκλοφόρησε μόνο στην Αγγλία και το έχασαν οι Αμερικάνοι. Ελπίζω όχι κι εσείς…!

35. Ska: Bad Manners - Ska’n’B (Magnet, 1980). Το μουσικό κίνημα της 2 Tone που φρέσκαρε τον ήχο της Βρετανίας με ρίζες στην reggae είχε το δικό της χορό και το πιστό κοινό που διαφοροποιήθηκε έτσι από το punk.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!