Σάν Σήμερα
Γεννήθηκε ο Μάνος Λοΐζος (1937)
Γεννήθηκε ο Μάνος Λοΐζος (1937)
LOIZOS MANOS
Ως μουσικός επιμελητής διηύθυνε μαζί με τον Χρήστο Λεοντή τα τραγούδια των Θεοδωράκη και Χατζιδάκι στη μουσική επιθεώρηση Μαγική Πόλη που ανέβηκε στο θέατρο Παρκ το 1961.

Την επόμενη χρονιά κάνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία με Το τραγούδι του δρόμου, ποίηση Λόρκα, απόδοση Γκάτσου, που ερμήνευσε ο Γ. Μούτσιος. Ο πρώτος του μεγάλος δίσκος Σταθμός, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, κυκλοφόρησε το 1969. Είναι το παρθενικό LP του label Minos (μετεξέλιξη των Odeon-Parlophone).

Από αυτό ξεχώρισαν τα τραγούδια: Η δουλειά κάνει τους άνδρες, Δελφίνι-δελφινάκι, Το παλιό ρολόι, Πίσω από την πόρτα. Στη συνέχεια βγαίνουν οι Θαλασσσογραφίες, πάντα σε στίχους Παπαδόπουλου Τζαμάικα, Έχω έναν καφενέ, Μάνα δεν φυτέψαμε, Κόκκινο γλυκό μου στόμα, Σ’ αγαπώ σ’ αγαπώ. Την ίδια περίοδο η λαϊκή μελωδική του φλέβα μεγαλούργησε στα Δε θα ξαναγαπήσω και Όταν βλέπετε να κλαίω σε στίχους Παπαδόπουλου, που στη φωνή του Καζαντζίδη βρίσκουν τον ιδανικό τους ερμηνευτή.

Σε αυτές τις εργασίες, αλλά και στις κατοπινές μέχρι και το πρόωρο αντίο του συνθέτη (17/9/1982), διακρίνει κανείς το εντελώς προσωπικό ύφος του Λοΐζου, που ξεχωρίζει για την αμεσότητα αλλά και την ενορχηστρωτική του φρεσκάδα. Τα τραγούδια του, χωρίς να είναι απλοϊκά στη μουσική τους εξέλιξη και στο λόγο, φαντάζουν τέτοια και περνούν με ευκολία στα στόματα και στις καρδιές του κόσμου.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!