Σάν Σήμερα
Έφυγε ο Μιχάλης Σουγιούλ (1958)
Έφυγε ο Μιχάλης Σουγιούλ (1958)
MIXALHS SOYGIOYL
Το πραγ­μα­τι­κό του ε­πώ­νυ­μο ή­ταν Σουγιουλτζόγλου.

Εί­χε γεν­νη­θεί στο Α­ϊ­δί­νι της Μι­κράς Α­σί­ας το 1906. Ήταν συγγενής της Έλλης Σουγιουλτζόγλου ­Σεραϊδάρη, της περίφημης φωτογράφου Nelly’s. Μετανάστευσε στην Αθήνα το 1920 και πραγματοποίησε μουσικές σπουδές στη Μασσαλία. Με­γα­λούρ­γη­σε στο ελαφρό και το αρ­χο­ντο­ρε­μπέ­τι­κο του οποίου υπήρξε θεσμοθέτης και στυλοβάτης, σε συνεργασία με τους στιχουργούς Αλέκο Σακελλάριο, Χρήστο και Γιώργο Γιαννακόπουλο: Το τραμ το τελευταίο, Χαράμι, Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα, Ένας κορίτσαρος, Άλα άνοιξε κι άλλη μπουκάλα, Ασ’ τα τα μαλλάκια σου, Ας ερχόσουν για λίγο, Κάτι με τραβά κοντά σου, Ο μήνας έχει εννιά, Άρχισαν τα όργανα, Μια ζωή την έχουμε, Αδύνατον να κοιμηθώ, Άσε τον παλιόκοσμο να λέει, Άτιμη Τύχη, Σβήστε με απ’ τον χάρτη κ.ά. Τα τραγούδια αυτά στόλιζαν δεκάδες μουσικές επιθεωρήσεις και κινηματογραφικές ταινίες (Ένα βότσαλο στη λίμνη, Σάντα Τσικίτα, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Το σωφεράκι) κ.ά. για τις οποίες ο Σουγιούλ υπέγραφε τη μουσική.

Ο Σουγιούλ είναι ο συνθέτης του θρυλικού Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, όπου χρησιμοποίησε τη μελωδία του δικού του τραγουδιού Ζεχρά (γραμμένου το 1938 σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη) με νέους στίχους του Μίμη Τραϊφόρου ειδικά πλασμένους για τη Σοφία Βέμπο και τις ηρωικές αλλά και δραματικές στιγμές της πατρίδας μας και των παιδιών της κατά τον πόλεμο του '40.

Μέχρι και το φινάλε του ο Σουγιούλ υπήρξε πρωταγωνιστής στη διασκέδαση και τη δισκογραφία, ενώ έχαιρε καθολικής αναγνώρισης απ’ το κοινό αλλά και από τους ομότεχνούς του.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!