Σάν Σήμερα
Έφυγε ο Ζωρζ Μουστακί (2013)
 Έφυγε ο Ζωρζ Μουστακί (2013)
MOYSTAKI
Σε ηλικία79 ετώνάφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Νίκαια της Γαλλίας, ο αλεξανδρινός τραγουδοποιός. ΟΜουστακίγεννήθηκε και μεγάλωσε
στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι γονείς του ήτανΈλληνες Σεφαραδίτες Εβραίοιαπό την Κέρκυρα και το αρχικό του όνομα ήταν Γιουσέφ (Yussef Mustacchi). Στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια διατηρούσαν βιβλιοπωλείο και έρχονταν σε επαφή με πολλές και διαφορετικές κουλτούρες. Στο σπίτι μιλούσαν κατά κανόνα ιταλικά, αλλά στους δρόμους με τα άλλα παιδιά μιλούσε αραβικά. Οι γονείς του έδωσαν στον μικρό Μουστακί και στις αδερφές τουγαλλική παιδεία, βάζοντάς τον σε γαλλικό σχολείο, δίχως όμως να απαρνηθούν τις ελληνικές ρίζες τους. Το1951βρέθηκε στο Παρίσι και εντυπωσιάστηκε από τον τραγουδοποιό Ζωρζ Μπρασέν ώστε άλλαξε το όνομά του από "Γιουσέφ" σε "Ζωρζ".

Ο Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες:γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά. Τα τραγούδια του έχουν ρομαντικό ύφος και οι στίχοι του είναι ποιητικοί ενώ διαθέτουν και κοινωνική ματιά. Οι μελωδίες του είναι απλές, άμεσες και εύκολα αφομοιώσιμες από το κοινό. Εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως ηΕντίθ Πιάφ(μεταξύ άλλων το περίφημο: Μιλόρντ - Milord), ηΔαλιδά(τη μεγάλη επιτυχία: Τζίτζι λ’ αμορόζο - Gigi l'amoroso), ηΜπαρμπαρά, ηΜπριζίτ Φοντέν, οΧέρμπερτ Παγκανί, ηΦρανς Γκαλ,Σίντι Ντανιέλκ.ά. Τη δεκαετία του ’60 μετέφρασε στα γαλλικά και ερμήνευσε τραγούδια τουΜάνου Χατζιδάκι. Και στα κατοπινά χρόνια ο Μουστακί θα σταθεί σε τραγούδια του Χατζιδάκι. Το 1966 επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά.

Το 1970 πρωταγωνίστησε με τοΜίκη Θεοδωράκηστην ταινία μικρού μήκους του Ροβήρου Μανθούλη: «Είμαστε Δυο» στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Μίκης. Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια του «Ο Μέτοικος», το οποίο τραγούδησε το 1971 ο Γιώργος Νταλάρας και ο Αντώνης Καλογιάννης το 1979, «Μεσόγειος», που ερμήνευσε το 1973 η Βίκυ Μοσχολιού κ.ά. Ο Μουστακί παντρεύτηκε πολύ νέος, σε ηλικία 20 ετών. Τα μέλη της πολυμελούς οικογένειας του ζουν σήμερα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη ( Γαλλία, Ισραήλ, Βραζιλία και Βενεζουέλα).

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!