Σάν Σήμερα
Έφυγε ο Κάρολος Κουν (1987)
Έφυγε ο Κάρολος Κουν (1987)
KAROLOS KOYN
Πνευματικός άνθρωπος και σκηνοθέτης που άλλαξε τα «δεδομένα» του θεάτρου στον τόπο μας...

Είχε γεννηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 1908 στην Προύσα. Φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1934 ίδρυσε τη Λαϊκή Σκηνή και συνεργάστηκε με ονομαστούς θιάσους (Κατερίνας, Κοτοπούλη, κ.ά.). Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης όπου και ανέβασε Ίψεν, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Πιραντέλλο και μετά την απελευθέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα Λόρκα, Τένεσι Ουίλιαμς, Μίλερ κ.ά. Την ίδια χρονιά ίδρυσε τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία μαθήτευσαν οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί της μεταπολεμικής γενιάς.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του το 1949, το Θέατρο Τέχνης άνοιξε πάλι τις πόρτες του το 1954 σε μορφή κυκλικού θεάτρου. Εκεί ο ανήσυχος και ακάματος Κουν παρουσίασε τα νέα ρεύματα του ξένου διεθνούς θεάτρου (Μπρεχτ, Ιονέσκο, Μπέκετ, Πίντερ, Ντάριο Φο, Αραμπάλ κ.ά.) και παράλληλα παρουσίασε αντίστοιχες δημιουργίες νέων Ελλήνων συγγραφέων (Σεβαστίκογλου, Καμπανέλλη, Κεχαΐδη, Σκούρτη, Αναγνωστάκη, Ευθυμιάδη)

Από το 1957 ανεβάζει παραστάσεις αρχαίου δράματος με τη δική του ανανεωτική αντίληψη και ανάγνωση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ακόμη και σήμερα η δομή και ο τρόπος τους θεωρείται «σταθμός» στο είδος.

Πορεύτηκε αναλόγως στα χρόνια που ακολούθησαν. Όλη του η ζήση ήταν ταυτισμένη με το θέατρο και τις τέχνες.

Τιμήθηκε με το παράσημο Φοίνικα, το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Θεάτρου των Εθνών.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!