Ο κρητικός ντάκος του Ηλία Μαμαλάκη

Μια καλοκαιρινή αρωματική εκδοχή από τον κορυφαίο σεφ
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο παραδοσιακός ντάκος της Κρήτης σε μία πολύ αρωματική εκδοχή, με βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι και λουίζα. Συνοδεύει εξαιρετικά ρακή και κρασί και σερβίρεται ως πρώτο πιάτο σε καλοκαιρινά τραπέζια.

Υλικά
  • 1 ντάκος στρογγυλός
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 150γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 10 ελιές Καλαμών
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κλαράκια θυμάρι φρέσκο
  • 3-4 φυλλαράκια λουίζας ψιλοκομμένα
  • ελάχιστο αλάτι


Διαδικασία
  • Ραντίζετε τον ντάκο με λίγο νερό. Τον βάζετε στο κέντρο μιας μεγάλης σαλατιέρας. Τον περιχύνετε με το μισό ελαιόλαδο.

  • Πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι και ρίχνετε από πάνω τις ντομάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να σκεπάσουν τον ντάκο.

  • Μετά μεγίστης προσοχής ακουμπάτε επάνω στην ντομάτα την ξινομυζήθρα και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

  • Ρίχνετε την κάπαρη, βάζετε τις ελιές Καλαμών γύρω-γύρω από τον ντάκο και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και τα φυλλαράκια λουίζας. Διακοσμείτε με τα κλαράκια από το φρέσκο θυμάρι.



Από το Olive Magazine - Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food styling: Ιωάννα Σταμούλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!