18 live που ξεχώρισα(ν) το 2018…

Οι «μουσικές διαδρομές» του 2018, από τα μεγάλα θέατρα, μέχρι τις μικρές μουσικές σκηνές…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
30/12/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Τραγούδια, στάδια, συγκροτήματα…»

Το 2018, εκτός από κάποιες σημαντικές, καινούργιες κυκλοφορίες δίσκων, άφησε και τις αναμνήσεις από μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων, στις οποίες είχα την τύχη να παραβρεθώ.

Καλωσορίζοντας το νέο χρόνο και κάνοντας μια μικρή αναδρομή, ξεχώρισα 18 από τις εκδηλώσεις με επίκεντρο τη μουσική που παρακολούθησα τη χρονιά που μας αποχαιρετά και που, αν είχα τη δυνατότητα, θα απολάμβανα ευχαρίστως για δεύτερη φορά. Εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε κλειστά και ανοιχτά θέατρα ή σε μικρές και μεγάλες μουσικές σκηνές.

Πάντα με μια μικρή κάμερα στο χέρι… (Η κατάταξη έγινε με χρονολογική σειρά).

Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή από τη Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης

Το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Συντονιστής του αφιερώματος ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Λέσχης Αστυνομικών Δημήτρης Αποστόλου, ενώ για τον Σταύρο Κουγιουμτζή μίλησαν ο Γιώργος Φεστερίδης (πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης), ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας, ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής και ο Γιώργος Νταλάρας, που ταξίδεψε από την Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του Άννα, αποκλειστικά για το αφιέρωμα. Λίγο πριν τις ομιλίες προβλήθηκε ένα απόσπασμα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τον Σταύρο Κουγιουμτζή, που επιμελήθηκε ο Κώστας Μπλιάτκας.

Το μουσικό μέρος ανέλαβαν ο κιθαρίστας Κώστας Ματσίγκος με τον Ανδρέα Καρακότα που τραγούδησε μια σειρά από τα γνωστότερα τραγούδια του συνθέτη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας στη σύζυγο του Σταύρου Κουγιουμτζή Αιμιλία, η οποία, εμφανώς συγκινημένη, είπε δυο λόγια αγάπης για όλους τους συντελεστές.

Μανώλης Μητσιάς & Καριοφυλλιά Καραμπέτη με τον «Γκάτσο που αγάπησαν»

Από τους βασικούς ερμηνευτές του έργου του Νίκου Γκάτσου, ο Μανώλης Μητσιάς παρουσίασε στο θέατρο «Αριστοτέλειον» της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 11 και την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, την παράσταση αφιέρωμα στον ποιητή που φέρει τον τίτλο «Ο Γκάτσος που αγάπησα»

Δίπλα στον ερμηνευτή στάθηκε ισάξια η Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, άλλοτε διαβάζοντας ποιήματα του Νίκου Γκάτσου, άλλοτε κείμενα ή ποιήματα ομοτέχνων του γραμμένα για εκείνον, όπως ένα ποίημα του Κύπριου ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή, άλλοτε ερμηνεύοντας κάποια από τα τραγούδια του Γκάτσου με έντονη θεατρικότητα.

Παρουσίαση βιβλίου για τον Μίκη Θεοδωράκη

Το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη καφέ - τσαγιερί «Τhe RITZ» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Βούλγαρη «Μίκης Θεοδωράκης, Μονόλογοι, Διάλογοι και το Μονοπάτι προς το μέλλον: Συνοπτική παρουσίαση».

Το βιβλίο προλογίζουν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο ποιητής και συγγραφέας Τριαντάφυλλος Σερμέτης, ενώ όπως και το προηγούμενο βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη για τον Μίκη, έτσι κι αυτό διανέμεται δωρεάν από τη συγγραφέα.



Λόγω μιας ξαφνικής ίωσης, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη. Έστειλε όμως κείμενο που διάβασε η δημοσιογράφος Μαρία Αναγνωστίδου που παρουσίασε την εκδήλωση. Για το βιβλίο μίλησαν η Χρυσούλα Ανδρέου μέλος της «Λέσχης Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη», ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Δόικος, ο ποιητής και συγγραφέας Τριαντάφυλλος Σερμέτης, η συγγραφέας Αναστασία Βούλγαρη και ο υπογράφων. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ ομιλητών και ακροατών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Λογοθέτης και ο καθηγητής φιλοσοφίας Σωκράτης Δεληβογιατζής. 

Ακούγοντας την εκδήλωση που μετέδιδε ζωντανά το διαδικτυακό ραδιόφωνο «Mikis Radio», ο Μίκης Θεοδωράκης θέλησε να πει δυο λόγια και να ευχαριστήσει κοινό και ομιλητές. Στο κλείσιμο της βραδιάς ο πιανίστας και συνθέτης Λεονάρδος Βαλενστάιν έπαιξε και τραγούδησε μια σειρά τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.

Τα παλιά και τα καινούργια της Φωτεινής Βελεσιώτου

Από τη χειμερινή περιοδεία της Φωτεινής Βελεσιώτου και των συνεργατών της δεν θα μπορούσε να λείπει η Θεσσαλονίκη. Έτσι, ένα βράδυ του Φλεβάρη η Φωτεινή μαζί με τους σταθερούς συνεργάτες της Σωτήρη Μπαλλά, που τραγούδησε και έπαιξε κιθάρα, τον Νίκο Παπαναστασίου που είχε την ευθύνη της ενορχήστρωσης, έπαιξε πιάνο, ακορντεόν και τραγούδησε, τον Γιώργο Καραμφίλλη με το μπουζούκι, τον τζουρά και το μπαγλαμά του, τον Διονύση Μακρή στο κοντραμπάσο και τον Θωμά Κωστούλα στα τύμπανα, εμφανίσθηκαν στο «Club» του «Μύλου», όπου δεν έπεφτε καρφίτσα.

Μητρέντζης, Καρακότας και Μουρατίδου στην «Βεντέττα»

Η επιτυχία των παραστάσεων έδωσε το κίνητρο στους συντελεστές να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και να τελειώσουν τον Μάιο τις παραστάσεις τους στη μουσική σκηνή «Βεντέτα» της Θεσσαλονίκης.

Εκεί, εμφανίζονταν κάθε Παρασκευή και Σάββατο ο Χρήστος Μητρέντζης, ο Ανδρέας Καρακότας και η Έλσα Μουρατίδου, παρουσιάζοντας ένα «μαμούθ», πεντάωρο πρόγραμμα με γνωστά – ή λιγότερο γνωστά – λαϊκά τραγούδια. Μαζί τους παίζουν ο Χρήστος Κοσμάς (μπουζούκι), ο Γιάννης Κύρμος (κοντραμπάσο), ο Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν) και ο Δημήτρης Τυχάλας (κιθάρα).

Συναυλία με λογοκριμένα τραγούδια στην Θεσσαλονίκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α) 1967-1974 διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη σειρά εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν τo Σάββατο 21 Απριλίου με μια συναυλία με θέμα «Απαγορευμένα και λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.

Στη συναυλία ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, η Ελισάβετ Παπαθανασίου και η Ελένη Μιχαλοπούλου, συμμετέχοντας αφιλοκερδώς, τραγούδησαν μια σειρά από τραγούδια που ταλαιπωρήθηκαν από τη λογοκρισία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας…

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο στο Ηρώδειο

Με «αιχμή του δόρατος» τα τραγούδια της συνεργασίας του Μάνου Λοΐζου και του Μίμη Πλέσσα με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, το βράδυ της Δευτέρας 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το αφιέρωμα στις μεγάλες επιτυχίες του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Τραγούδησαν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Χρήστος Μάστορας, η Βιολέτα Ίκαρη, η χορωδία Chorεs σε μουσική διδασκαλία της Μαρίνας Σάττι και ο Γιώργος Νταλάρας που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης.

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Καλλιμάρμαρο

Αφιερωμένη στα μεγάλα τραγούδια που έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν η φετινή συναυλία του «Όλοι μαζί μπορούμε», που διοργάνωσε ο ΣΚΑΙ στο γεμάτο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο το βράδυ της Τετάρτη 4 Ιουλίου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας ανέλαβε ο Γιώργος Νταλάρας ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Σταμάτη Φασουλή.

Συμμετείχαν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γλυκερία, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Βιολέτα Ίκαρη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Κωστής Μαραβέγιας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Ρίζου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μαρίνα Σάττι με ένα τμήμα από το φωνητικό σύνολο Chorεs και η Παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Ο Διονύσης Σαββόπουλος προλόγισε την εκδήλωση, ο Γρηγόρης Βαλτινός διαβασε, ανάμεσα στα τραγούδια, μια σειρά από κείμενα για το τιμώμενο πρόσωπο ενώ ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ξενοφών Ραράκος παρουσίαζε τους ερμηνευτές και τα τραγούδια που ακούγονταν.

Αφιέρωμα στους Γιάννη Ρίτσο και Μίκη Θεοδωράκη στις Πρέσπες

Στα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα ήταν αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις «Πρέσπεια» που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας και τον Άγιο Αχίλλειο των Πρεσπών για 29η χρονιά, από την Πέμπτη 23 μέχρι την Κυριακή 26 Αυγούστου. Οι φετινές εκδηλώσεις ήταν επίσης αφιερωμένες στα θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Εμείς βρεθήκαμε την Παρασκευή 24 Αυγούστου στο μαγευτικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου «Ρωμιοσύνη» και «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας». Στην παράσταση συμμετείχε ο Γιώργος Κιμούλης, που διάβασε αποσπάσματα από τους αμελοποίητους στίχους της «Ρωμιοσύνης», η μικτή χορωδία «Αμύντας» του Αμυνταίου Φλώρινας υπό τη διεύθυνση της Ξένιας Τσαβκοπούλου, καθώς και δεκατετραμελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Παπαχριστούδη. Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου απ’όλους τους πολιτικούς χώρους (πλην βεβαίως της «Χρυσής Αυγής»), παρουσίασε, όπως κάθε χρόνο, ο Αλέξης Κωστάλας.

Ελένη Τσαλιγοπούλου και Boğaz Musique  στην Καλαμαριά

Με μια μεγάλη συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου και των Boğaz Musique στην κατάμεστη Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού της Καλαμαριάς, ξεκίνησαν την Πέμπτη 23 Αυγούστου οι εκδηλώσεις «Παρά θιν’ αλός»,
που διοργανώνει, με ελεύθερη είσοδο, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς. Εκδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από 28 συναπτά έτη και συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια.

Συναυλία Γιώργου Καζαντζή στην Καλαμαριά

Η δυνατή «πνοή του ανέμου» που φυσούσε από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου στην παραλία της Καλαμαριάς, δεν άλλαξε τα σχέδια των συντελεστών και η μεγάλη συναυλία του Γιώργου Καζαντζή  που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παρά θιν’ αλός», πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Στη συναυλία παρουσιάστηκε μια επιλογή από οργανικά και τραγούδια από όλη τη δισκογραφία του Γιώργου Καζαντζή, μαζί με κάποια ανέκδοτα τραγούδια, που κάλυψαν μια χρονική περίοδο από το 1986 και το «Ήταν μια στιγμή», μέχρι τα πολύ πρόσφατα τραγούδια της συνεργασίας του με τον Γιώργο Νταλάρα, από το δίσκο «Έρωτας ή τίποτα.. Ακούστηκε επίσης ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Μάνου Ελευθερίου.

Τραγούδησαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Ανδρέας Καρακότας η Έλσα Μουρατίδου και η Ναταλία Λαμπαδάκη.

Τα περισσότερα από τα τραγούδια παρουσιάστηκαν με ένα νέο συμφωνικό «ένδυμα», από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που διηύθυνε η Λίζα Ξανθοπούλου, ενώ συμμετείχε δεκαμελές οργανικό σύνολο.

Το «Θεσσαλικό μινόρε» στα «Τσιτσάνεια 2018»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου η μουσική παράσταση «Θεσσαλικό μινόρε», ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις «Τσιτσάνεια 2018», που διοργανώνονται, όπως κάθε χρόνο, από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το θέμα της εκδήλωσης, σε συνδυασμό με την επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετείχαν ήταν τα καλύτερα εχέγγυα, έτσι ώστε ο αύλειος χώρος του Μύλου «Ματσόπουλου» να γεμίσει ασφυκτικά από περισσότερους από 3.000 τρικαλινούς και όχι μόνο, που για μια ακόμα χρονιά τίμησαν το θεσμό.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν μια αναδρομή στο έργο των Θεσσαλών συνθετών Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Θόδωρου Δερβενιώτη, Μπάμπη Μπακάλη, των στιχουργών Κώστα Βίρβου, Χρήστου Κολοκοτρώνη, Γιώργου Σαμολαδά και σε τραγούδια που πέρασαν στη δισκογραφία με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου.

Όσον αφορά τους τραγουδιστές, συμμετείχαν ο Μπάμπης Τσέρτος, η Σοφία Παπάζογλου, ο τρικαλινός Μπάμπης Αντωνίου και η νεαρότερη της παρέας Δέσποινα Ραφαήλ. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Σάκης Κοντονικόλας.

«Ρεμπέτικα της θάλασσας» στην Πλαζ Αρετσούς

Για μια ακόμη φορά στις φετινές εκδηλώσεις «Παρά θιν’αλός» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, ήταν οι χιλιάδες οι Θεσσαλονικείς – και όχι μόνο – που συνέρρευσαν στην Πλαζ της Αρετσούς, για να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή μουσική παράσταση αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Το βράδυ της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου, πέντε από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες, μιας γενιάς μουσικών που είναι παράλληλα και μελετητές του ρεμπέτικου τραγουδιού και εμφανίσθηκαν στο προσκήνιο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μετά, μαζί με μια από τις πιο αξιόλογες λαϊκές ερμηνεύτριες της νεότερης γενιάς, ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα κύκλο συναυλιών με τίτλο «Φυσάει ο μπάτης - Ρεμπέτικα της θάλασσας».

Ο Δημήτρης Μυστακίδης στην κιθάρα και το τραγούδι, ο Μανόλης Πάππος στο μπουζούκι και το τραγούδι, ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί, ο Ηρακλής Βαβάτσικας στο ακορντεόν, ο Μιχάλης Δάρμας στο κοντραμπάσο και η Ανατολή Μαργιόλα στο τραγούδι, παρουσίασαν μια ανθολογία από ρεμπέτικα τραγούδια, που γράφτηκαν σε μια χρονική περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 στην Αμερική, μέχρι τα πρώτα χρόνια του ’50.

Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή με τον Γιώργο Νταλάρα

Στις 13 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Νταλάρας βρέθηκε στην κεντρική σκηνή του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στην Θεσσαλονίκη, για να τραγουδήσει τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, αυτή τη φορά στην έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ».

Όπως μας πληροφόρησαν άνθρωποι της διοργάνωσης, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, εκτιμάται πως από το απόγευμα και μετά, πέρασαν από την είσοδο του παλιού στρατοπέδου περισσότεροι από 11.000 επισκέπτες, ενώ τη συναυλία παρακολούθησαν, περίπου, 7.000 θεατές. Mαζί με τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδησε η Ασπασία Στρατηγού.

Το «Πνευματικό εμβατήριο» του Μίκη και του Σικελιανού στην Καλαμαριά

Σε μια εκδήλωση που επιφύλασσε εκπλήξεις και συγκινήσεις, η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, γιόρτασαν τα 35 χρόνια από την ίδρυσή τους με μια μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Στη συναυλία τα δυο εξηκονταμελή σχήματα έσμιξαν για να παρουσιάσουν ένα από τα «δύσκολα» έργα του Μίκη Θεοδωράκη, το εμβληματικό λαϊκό ορατόριο «Πνευματικό εμβατήριο», σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού. Σολίστ στο τραγούδι ήταν η μεσόφωνος Θάλεια Μαυρίδου και ο Χρήστος Στόικος, μπουζούκι έπαιξε ο Γιώργος Καραμφίλλης, πιάνο η Μαρία Τσομίδου και κιθάρα ο Ανδρέας Τσιμπανογιάννης. Τη μεταγραφή για φιλαρμονική ορχήστρα έκαναν οι Γιώργος Ζαχαρόπουλος και Γιάννης Κούκας. Η συναυλία διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, με ελεύθερη είσοδο.

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τον περασμένο Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένα τριήμερο αφιέρωμα στο σπουδαίο ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου, που έφυγε από τη ζωή στις 22 του περασμένου Ιούλη. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκε σε πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση «Ο νοητός λύκος», ένα έργο του Μάνου Ελευθερίου για τραγουδιστές, ηθοποιούς και ορχήστρα, βασισμένο στο ομώνυμο, ποιητικό έργο του. Η θεατρική προσαρμογή του κειμένου και η μουσική σύνθεση ήταν του Γιώργου Ανδρέου, η σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Νάθενα, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Αναστασία Διαμαντοπούλου, ενώ η διεύθυνση παραγωγής έγινε από την Μαρία Λαγγούση.

Το ρόλο του αφηγητή ανέλαβε ο ηθοποιός Γιάννης Περλέγκας, ο Γιώργος Νταλάρας ήταν ο μουσικός αφηγητής (μετά από «απαίτηση» του Μάνου Ελευθερίου), ο Χρήστος Θηβαίος εμφανίσθηκε ως άγγελος και η Μάρθα Φριντζήλα ενσάρκωσε το ρόλο της μάνας.

Στο δεύτερο μέρος ακούστηκε μια επιλογή από τα πολύ γνωστά τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, ερμηνευμένα από τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Χρήστο Θηβαίο και την Μάρθα Φριντζήλα.

Ένα «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» με τον Βαγγέλη Κορακάκη

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στη λαϊκή σκηνή «Κρύπτη» της Καισαριανής, όπου με αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με το περσινό σχήμα, αλλά και το πρόγραμμα, ο Βαγγέλης Κορακάκης με τους συνεργάτες του παρουσίασαν ένα πεντάωρο πρόγραμμα, με δικές του επιτυχίες ή λιγότερο γνωστά τραγούδια, μπερδεμένα «γλυκά» με κλασικά λαϊκά τραγούδια, που γράφτηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’30, μέχρι τα πρόσφατα χρόνια.

Μαζί του συμπράττουν φέτος η Σταυρούλα Μανωλοπούλου (τραγούδι), ο Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι, τραγούδι), ο Παναγιώτης Τσίτσικας (κοντραμπάσο, πιάνο και τραγούδι), ο Άγης Παπαπαναγιώτου (κιθάρα, τραγούδι) και ο Γιάννης Καλαφατέλης (ακορντεόν, τραγούδι).

Ο Γιώργος Νταλάρας στην Θεσσαλονίκη με «Το Άξιον Εστί»

Καρφίτσα δεν έπεφτε το βράδυ της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.

Συμμετείχαν η σπουδαία ερμηνεύτρια Ασπασία Στρατηγού, η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μια μικρή λαϊκή ορχήστρα αποτελούμενη από τους Γιώργο Παπαχριστούδη (πιάνο), Γιώργο Μάτσικα (μπουζούκι), Βασίλη Κορακάκη (μπουζούκι), Χρήστο Ζέρβα (κιθάρα), Ανδρέα Κατσιγιάννη (σαντούρι) και Γρηγόρη Συντρίδη (τύμπανα), καθώς και οι Χορωδίες του ΑΠΘ «Γιάννης Μάντακας», «Τρισεύγενη Καλοκύρη» και το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, σε διδασκαλία της Εριφύλης Δαμιανού. Συμμετείχε επίσης η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης σε διδασκαλία της Έμης Τσιούρα. Τη γενική διεύθυνση της συναυλίας είχε ο μαέστρος Δημήτρης Δημόπουλος. Υπεύθυνοι για τον ήχο ήταν ο Αντώνης Ζαχόπουλος και ο Βαγγέλης Κουλούρης και για τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε το εμβληματικό έργο «Το άξιον εστί» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, με λαϊκό τραγουδιστή τον Γιώργο Νταλάρα, αφηγητή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Αναστασάκη και βαρύτονο τον Απόστολο Σωτηρούδη. Στο δεύτερο μέρος ακούστηκε μια σειρά από τραγούδια που ενορχηστρώθηκαν από τον Κώστα Γανωσέλλη και πρωτοπαρουσιάστηκαν, τα περισσότερα, το 1997 σε συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ και στη συνέχεια σε ολόκληρη την υφήλιο, στο πλαίσιο των συνεργασιών του ερμηνευτή με τις μεγάλες ορχήστρες.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!