Στο Μούτση οφείλει τα πάντα, σχεδόν, ο Μητροπάνος

(Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ) Παρακολούθησα προ ημερών, μία τηλεοπτική εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη για τον Δημήτρη Μητροπάνο.
Ικανός δημοσιογράφος ο Θεοδωράκης και καλοπροαίρετος άνθρωπος και σπουδαίος τραγουδιστής ο Μητροπάνος. Ο Θεοδωράκης, όμως, έκανε ένα λάθος: κάλεσε να μιλήσουν για τον Μητροπάνο, πολλοί και διάφοροι συνθέτες, μουσικοί παραγωγοί κ.α. Δεν κάλεσε, ωστόσο, τον καλλιτέχνη στον οποίο οφείλει τα πάντα, σχεδόν, ο Μητροπάνος. Όπως και τον Μάνο Ελευθερίου.


Ο Δήμος Μούτσης, με τα τραγούδια που έγραψε για τον «Άγιο Φεβρουάριο», σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, ανέβασε τον Μητροπάνο, που δεν ήταν και «ο πρώτος», σε μια εποχή που μεσουρανούσαν ο Μπιθικώτσης, ο Καζαντζίδης και η Μοσχολιού, στα ύψη. Τραγούδια του επιπέδου «Ο Χάρος βγήκε παγανιά», «Η σούστα πήγαινε μπροστά», «Το σπίτι στην ανηφοριά» και «Άγιος Φεβρουάριος», είναι ανεπανάληπτα.


Αυτά, δεν τα λέω για τον Θεοδωράκη, που έβαλε στην εκπομπή του τον «Χάρο», με σχόλιο, μάλιστα, του Μητροπάνου, εξαιρετικό. Τα λέω, κυρίως, για τον φίλο μου Ηλία Μπενέτο, έμπειρο και επιτυχημένο μουσικό παραγωγό, που λησμόνησε να αναφερθεί στον Μούτση. Κι αυτό, είναι και δυσάρεστο και πικρό. Αφήνω δε που η αμνησία του Μπενέτου με ανησυχεί…

Λευτέρης Παπαδόπουλος

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test1028930191