Λευτέρης Παπαδόπουλος - «Αν τους περιλάβει με το μπουζούκι του δε θα ξέρουν ούτε το όνομα τους»

(ΑΠΟKΛΕΙΣTIKA ΣΤΟ OGDOO.GR) Παρατηρώ, τελευταία, να εμφανίζονται στην τηλεόραση διάφορες τραγουδίστριες, να λένε ένα τραγούδι, και κάτω από το όνομα τους, να γράφεται η λέξη “ερμηνεύτρια…”

Κι αυτό να γίνεται όχι για την Αλεξίου ή την Πρωτοψάλτη, για παράδειγμα, αλλά και για τραγουδίστριες ασήμαντες, που αν βγάλεις από τη μέση τις ορχήστρες που τις συνοδεύουν και τις καλύπτουν, θα τρελαθείς από τα φάλτσα τους!

Αυτή είναι η Ελλάδα! Δεν μας ενδιαφέρει η ουσία, αλλά η λεζάντα! Κερδίζει πάντως και ψηλώνει (νομίζει) μια τραγουδίστρια β’ κατηγορίας, αν τυπώσει καρτ βιζίτ, που θα γράφουν ότι είναι “ερμηνεύτρια”! Το έχω πάθει κι εγώ, με διαφόρους δημοσιογραφίσκους, που πιστεύουν ότι αν με χαρακτηρίσουν “ποιητή”, ενώ είμαι στιχουργός, με ανεβάζουν μια σκάλα, μου δίνουν γαλόνια.

Το ίδιο συμβαίνει και με διαφόρους συνθέτες. Θεωρούν πολύ μικρό, όχι αντάξιο της αξίας τους, το “συνθέτης” και αυτοαποκαλούνται “μουσουργοί”! Που όλους μαζί να τους περιλάβει ο Νικολόπουλος με το μπουζούκι του, θα τους κάνει να μη ξέρουν ούτε το όνομα τους! Είμαστε για γέλια! Kαι θέλω να φέρω και ένα επιπλέον παράδειγμα: ο Νίκος Γκάτσος, έγραψε την “Αμοργό”. Ένα ποίημα, που το “χειροκρότησε”, από την αρχή, η κριτική. Αλλά, κυρίως, έγραψε τραγούδια, πολύ ωραία τραγούδια. Έγραψε όμως και μερικά τραγούδια –όπως όλοι άλλωστε- που δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον. Μπορεί και για πλάκα. Θυμάμαι, αίφνης, ένα, που μιλάει για τη Φωκίωνος Νέγρη και ο Γκάτσος, που ήταν και καλαμπουρτζής, ριμάριζε με τη λέξη …νέγροι! Ή παρακάτω, “ο Τσε Γκεβάρα με μια κιθάρα”! Ωστόσο, και γι’ αυτά τα επιχειρήματα, οι δισκάδες και οι τηλεοπτικοί παραγωγοί, γράφουν “ποίηση Νίκου Γκάτσου”!

Για να τελειώσω όπως άρχισα: φαντάζεστε, ποτέ, μια τραγουδίστρια του ύψους της Σωτηρίας Μπέλλου, της Μαρίκας Νίνου, της Πόλυς Πάνου, να γράφει κάτω από το όνομα της τη λέξη “ερμηνεύτρια”; Ή τον Καζαντζίδη, να ζητάει να γράψουν πως είναι… ερμηνευτής; Μα, είναι ο άνθρωπος! Δεν έχει ανάγκη από λεζάντες, για να αποδείξει ότι ερμηνεύει τα τραγούδια του. Έτσι δεν είναι;

Λευτέρης Παπαδόπουλος


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test1371298910