Σαν σήμερα έφευγε ένας τρανός: Elvis και Καζαντζίδης μαζί!

Όποιος τον άκουσε μετάλαβε, όποιος τον ακούσει θα καταλάβει…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Καλλιτέχνες σαν κι αυτόν σημάδεψαν μοναδικά και ανεπανάληπτα τον μουσικό πολιτισμό μας.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Elvis Presley που τραγουδούσε τα τραγούδια των «λευκών» με τον τρόπο των «μαύρων» και άλλαξε με το ύφος και την προσωπικότητά του τη ρότα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως ακριβώς συνέβη με τον Στέλιο Καζαντζίδη που θεσμοθέτησε το πρότυπο και το περίγραμμα του λαϊκού βάρδου, κάπως έτσι γίνεται και με τον Γιώργο Παπασιδέρη, όταν μιλάμε για δημοτικό τραγούδι, για καλό τραγούδι.

Οι αντιστοιχίες δεν είναι αυθαίρετες, αφού ο Σαλαμίνιος ερμηνευτής αποτέλεσε τον απόλυτο σταρ της κατηγορίας του και τοτέμ που τα χρόνια δεν ξεθώριασαν το εκτόπισμά του.

Και στη σκηνή ζωγράφισε και στη δισκογραφία ενώ λειτούργησε και σαν διασκευαστής αλλά και πρωτότυπος δημιουργός με ανεπανάληπτα, συρτά, τσάμικα και άλλα ιδιαίτερα στο ενεργητικό του. Βλέπετε συνθέτες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτοί που γράφουν ζεϊμπέκικα, χασάπικα, τσιφτετέλια, ρούμπες και μπαλάντες.

Ο Παπασιδέρης, δεν άφηνε να πέσει τίποτα κάτω, σαν απόλυτος πρωταγωνιστής της τέχνης του.

Για να προεκτείνω τις παραπομπές, όπως όλοι οι διάφοροι σήμερα επικαλούνται τον Χατζιδάκι -τον είδα, με άκουσε, είπε καλά λόγια για μένα, θα συνεργαζόμαστε κλπ- έτσι ακριβώς αναφέρονται οι λαϊκοί, οι δημοτικοί και οι ενδιάμεσοι, στο όνομα του Παπασιδέρη. Ακόμα και σπουδαίοι σολίστες, συνθέτες και ερμηνευτές, θεωρούν μέγιστο παράσημο, να έχουν έστω και μια αμυδρή σύνδεση μαζί του.

Για το ποιος είναι ο Γιώργος Παπασιδέρης (14 Σεπτεμβρίου 1902 - 8 Οκτωβρίου 1977), ακόμα και μια εγκυκλοπαίδεια, ίσως να ήταν μικρή για να περιγράψει το μεγαλείο του.

Αυτός έδωσε τα ζύγια και τα σταθμά του πως ερμηνεύονταν στους καιρούς του τα τραγούδια της παράδοσης και της νέας -τότε- εποχής, κι από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς.

Κι επειδή, μου αρέσουν οι παραλληρισμοί, θα τον χαρακτήριζα ως τον δικό μας The Voice. Όποιος τον άκουσε μετάλαβε, όποιος τον ακούσει θα καταλάβει…

Κλείνω με το πρώτο τραγούδι που γραμμοφώνησε επισήμως ο Γιώργος Παπασιδέρης σε ηλικία 26 ετών, το 1928. Αφού έγινε η ηχογράφηση η μήτρα μεταφέρθηκε στην Αγγλία όπου έγινε η αναπαραγωγή σε δίσκους 78 στροφών οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα μετά από έξι μήνες, το 1929. Κάποτε βλέπετε, το να μπορείς να κάνεις σωστό μανέ, κι όχι τσίρκο όπως κατάντησε σε αρκετές περιπτώσεις στα χρόνια, αποτελούσε τίτλο τιμής. Υπήρχαν όμως και ακροατές που ξέρανε να εκτιμήσουν τις αξίες…

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!