Παρά την χρόνια «παρεξήγηση» τα σύγχρονα ροζέ των Ελλήνων οινοποιών κάνουν τη διαφορά.
Τα ροζέ μπορούν να λειτουργήσουν σαν απεριτίφ, να συνδυαστούν υποδειγματικά με πρώτα πιάτα και γιατί όχι να σεγοντάρουν μέχρι και τα «παϊδάκια» σας.
Μεγάλη η γκάμα και τα «παντρέματά» τους, από αυγοτάραχο… έως γεμιστά, ακόμα στο «κλείσιμο» με φρούτα δένουν τέλεια. Και με τη διεθνή κουζίνα, από Δύση έως και Ανατολή, «γράφουν».
Μόνο που πρέπει να ξέρεις ποιο, πότε και με τι!
Ειδικά το καλοκαίρι τα ροζέ αποτελούν μια ιδανική επιλογή απ’ την αρχή μέχρι και το φινάλε ενεός δείπνου ή γεύματος ενώ λειτουργούν άψογα και λίγο πριν το μεσημέρι αλλά και το απόγευμα «μόνα» τους, η με «ελαφριά» συνοδεία…
Τα οκτώ ροζέ που παρουσιάζονται, ανάμεσα σε άλλα ξεχωριστά που μοιραία αδικούνται, είναι «τεσταρισμένα» και «δοκιμασμένα»… Φίλοι που δεν τα γνώριζαν νόμιζαν πως έπιναν ακριβές σαμπάνιες ή πολύ ακριβά ξένα κρασιά…
Η σειρά έχει κλιμακωτό χαρακτήρα, όσον αφορά την «ένταση» και το μεστότητά τους. Και να θυμάστε τα ροζέ πίνονται δροσερά… Προτιμήστε τις πιο «φρέσκες» χρονιές.
Κυρά Φροσύνη
Κτήμα Γκλίναβου
Ροζέ ημιαφρώδες κρασί από τις ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι από την ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας.
11,5 βαθμοί και γύρω στα 9 με 10 ευρώ.
Ταιριάζει με όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, ιδανικό σαν απεριτίφ.
Δεν γίνεται να μην το αγαπήσεις.
14-18
Κτήμα Γαίας
Αγιωργίτικο, ξηρό, στους 13 βαθμούς στα 9 ευρώ.
Ροζέ με λευκό χαρακτήρα, μαλακό, αρωματικό, φιλικό.
Σταφύλια από τις ημιορεινές κοινότητες του Ασπρόκαμπου της Νεμέας αφού εκραγιστούν οδηγούνται σε ψυχόμενες δεξαμενές. Εκεί, ο αρχικά λευκός μούστος θα μείνει σε επαφή με τους φλοιούς του σταφυλιού για περίπου 14-18 ώρες…
Ακακίες Sparkling
Κτήμα Κυρ Γιάννη
Ξινόμαυρο, αφρώδες, στους 11,5 βαθμούς, όσα και τα ευρώ του.
Τα φημισμένα γαλλικά… τις ζηλεύουν
Τέχνη Αλυπίας
Κτήμα Τέχνη Οίνου
Ξηρός με χαρμάνι Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo, Sangiovese, Syrah… Οι περίφημοι Δραμινοί αμπελώνες. Στα 10 ευρώ.
Ακακίες
Κτήμα Κυρ Γιάννη
Ξινόμαυρο, ξηρό, στους 13 βαθμούς στα 8 ευρώ.
Τα λόγια είναι περιττά…
Karanika Brut Rose
Κτήμα Καρανίκα
Αφρώδες, ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, στους 12,5 βαθμούς στα 17 ευρώ. Κράσαρος.
Αμπελώνας Παπαϊωάννου - Ροζέ Αγιωργίτικο
Κτήμα Παπαϊωάννου
Κορινθιακός τοπικός οίνος, ξηρός, από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.
Στους 11,5 βαθμούς, στα 7 ευρώ. Απ’ τα πιο «τίμια» κρασιά που έχω δοκιμάσει ποτέ…
Βυσσινόκηπος
Κτήμα Παλυβού
Αγιωργίτικο, ξηρό στα 10 ευρώ, στους 13 βαθμούς. Ζόρικο!
Τα ροζέ μπορούν να λειτουργήσουν σαν απεριτίφ, να συνδυαστούν υποδειγματικά με πρώτα πιάτα και γιατί όχι να σεγοντάρουν μέχρι και τα «παϊδάκια» σας.
Μεγάλη η γκάμα και τα «παντρέματά» τους, από αυγοτάραχο… έως γεμιστά, ακόμα στο «κλείσιμο» με φρούτα δένουν τέλεια. Και με τη διεθνή κουζίνα, από Δύση έως και Ανατολή, «γράφουν».
Μόνο που πρέπει να ξέρεις ποιο, πότε και με τι!
Ειδικά το καλοκαίρι τα ροζέ αποτελούν μια ιδανική επιλογή απ’ την αρχή μέχρι και το φινάλε ενεός δείπνου ή γεύματος ενώ λειτουργούν άψογα και λίγο πριν το μεσημέρι αλλά και το απόγευμα «μόνα» τους, η με «ελαφριά» συνοδεία…
Τα οκτώ ροζέ που παρουσιάζονται, ανάμεσα σε άλλα ξεχωριστά που μοιραία αδικούνται, είναι «τεσταρισμένα» και «δοκιμασμένα»… Φίλοι που δεν τα γνώριζαν νόμιζαν πως έπιναν ακριβές σαμπάνιες ή πολύ ακριβά ξένα κρασιά…
Η σειρά έχει κλιμακωτό χαρακτήρα, όσον αφορά την «ένταση» και το μεστότητά τους. Και να θυμάστε τα ροζέ πίνονται δροσερά… Προτιμήστε τις πιο «φρέσκες» χρονιές.
Κυρά Φροσύνη
Κτήμα Γκλίναβου
Ροζέ ημιαφρώδες κρασί από τις ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι από την ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας.
11,5 βαθμοί και γύρω στα 9 με 10 ευρώ.
Ταιριάζει με όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, ιδανικό σαν απεριτίφ.
Δεν γίνεται να μην το αγαπήσεις.
14-18
Κτήμα Γαίας
Αγιωργίτικο, ξηρό, στους 13 βαθμούς στα 9 ευρώ.
Ροζέ με λευκό χαρακτήρα, μαλακό, αρωματικό, φιλικό.
Σταφύλια από τις ημιορεινές κοινότητες του Ασπρόκαμπου της Νεμέας αφού εκραγιστούν οδηγούνται σε ψυχόμενες δεξαμενές. Εκεί, ο αρχικά λευκός μούστος θα μείνει σε επαφή με τους φλοιούς του σταφυλιού για περίπου 14-18 ώρες…
Ακακίες Sparkling
Κτήμα Κυρ Γιάννη
Ξινόμαυρο, αφρώδες, στους 11,5 βαθμούς, όσα και τα ευρώ του.
Τα φημισμένα γαλλικά… τις ζηλεύουν
Τέχνη Αλυπίας
Κτήμα Τέχνη Οίνου
Ξηρός με χαρμάνι Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo, Sangiovese, Syrah… Οι περίφημοι Δραμινοί αμπελώνες. Στα 10 ευρώ.
Ακακίες
Κτήμα Κυρ Γιάννη
Ξινόμαυρο, ξηρό, στους 13 βαθμούς στα 8 ευρώ.
Τα λόγια είναι περιττά…
Karanika Brut Rose
Κτήμα Καρανίκα
Αφρώδες, ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, στους 12,5 βαθμούς στα 17 ευρώ. Κράσαρος.
Αμπελώνας Παπαϊωάννου - Ροζέ Αγιωργίτικο
Κτήμα Παπαϊωάννου
Κορινθιακός τοπικός οίνος, ξηρός, από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.
Στους 11,5 βαθμούς, στα 7 ευρώ. Απ’ τα πιο «τίμια» κρασιά που έχω δοκιμάσει ποτέ…
Βυσσινόκηπος
Κτήμα Παλυβού
Αγιωργίτικο, ξηρό στα 10 ευρώ, στους 13 βαθμούς. Ζόρικο!