Ο πολύ σπουδαίος Έλληνας κιθαρίστας

30 Νοεμβρίου του 1950 γεννιόταν ο Γιάννης Σπάθας, ίσως ο καλύτερος «ηλεκτρικός» παίκτης όλων των εποχών στον τόπο μας και ένας από τους πιο «γεμάτους» παγκοσμίως.
Ο Σπάθας δεν είναι μόνο όσα τρανά έγραψε με τους Socrates, τα οποία αποθεώθηκαν εντός και εκτός συνόρων.

Είναι ένας μουσικός κατηγορία από μόνος του. Guitar hero, για τους σύγχρονούς του αλλά και όλους τους κατοπινούς που τον έχουν στα εικονοστάσια τους και τον μελετάνε.

Καλλιτέχνης πλήρης, πλούσιος και αισθαντικός μαζί. Ευρηματικός εκεί που πρέπει, όσο πρέπει, κεντραρισμένος όταν πρέπει. Στραγαλάτος στις νότες του και μεθυστικός ταυτόχρονα…

Σαν ενορχηστρωτής έχει «ισιώσει» και «απογειώσει» σπουδαία άλμπουμ συνοδοιπόρων του. Εργασίες του μεγάλου μας Μίκη αλλά και της Ελένης Βιτάλη θα ήταν «φτωχότερες» αν δεν είχε βάλει ο Σπάθας το μαγικό χέρι του.

Και τα παραπάνω παραδείγματα έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα, αφού οι εργατοώρες του Σπάθα στο στούντιο και συνεργασίες του είναι ατέλειωτες.

Μουσικός μέσα στην εποχή του, με γερή ρίζα, αλλά και μπροστάρης. Το ίδιο και σαν δημιουργός. Οι δίσκοι του με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα περικλείουν εξαιρετικές καταθέσεις. Και η συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου γέννησε όμορφες στιγμές.

Ο Σπάθας, αν είχε γεννηθεί αλλού σήμερα ίσως να φιγουράριζε στα πρώτα ονόματά της «σχολής» του. Όχι ότι έξω δεν τον ξέρουν, αυτοί που ξέρουν… Ίσα, ίσα!

Η Ελλαδικότητα είναι προνόμιο αλλά έχει και τις δεσμεύσεις της.  Αυτά όμως αφορούν την απήχηση, κι όχι την αξία των έργων και των δημιουργών τους. Κι εδώ φυσικά ο Σπάθας έχει τους πιστούς του, τόσο στο μουσικό κύκλο, όσο και στο κοινό, που πίνουν νερό στο όνομά του, εκτιμώντας την υψηλή τέχνη και τεχνική του και τη γενικότερη προσφορά του στην καλή μουσική που ομορφαίνει τις ζωές των ανθρώπων.

Στην περίπτωσή του, παντοτινά!

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates