Ο χαμένος θησαυρός και η χρυσή φυλακή.

Κάποτε, αυτές οι μέρες ήταν η χαρά της δισκογραφίας. Τα δισκάδικα ντύνονταν τα γιορτινά τους, οι βιτρίνες και τα ράφια τους γέμιζαν με δεκάδες νέες κυκλοφορίες. Υπήρχε μεγάλο…

ενδιαφέρον και κινητικότητα γύρω από τις αναμενόμενες καινούριες παραγωγές των εν ενεργεία καλλιτεχνών, αλλά και για τις επανεκδόσεις του παλιότερου υλικού που έβγαινε κάθε τόσο από τα αρχεία των εταιρειών. Πάνε αυτά, τελειώσανε. «Φινίτο λα μούζικα», αν κι η μουσική δεν τελειώνει. Η δισκογραφία με τη μορφή που την γνωρίζαμε φαίνεται να σβήνει.

Τι να πει στον επίδοξο αγοραστή μια νέα δισκογραφική έκδοση όταν ξέρει ότι μπορεί να κατεβάσει από το διαδίκτυο στον υπολογιστή ή στη φορητή του συσκευή δισκάδικα ολόκληρα. Η τεχνολογία ήρθε και απομυθοποίησε πολλά πράγματα. Ένας μικρός σκληρός δίσκος μπορεί να χωρέσει δισκοθήκες ολόκληρες, κυριολεκτικά. Από αυτή την άποψη, το βιβλίο, ας πούμε, παραμένει πιο διαχρονικό και αναντικατάστατο.

Αλλάξανε τα χρόνια και καλά κάνανε, αλλά, πλέον, όλα έγιναν πιο βουλιμικά. Ο σύγχρονος κόσμος μπορεί να δυσκολεύεται για τον άρτο, από θεάματα, όμως, τα έχει όλα στο πιάτο και δείχνει μπουκωμένος -ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο μαζί, στην ίδια μπουκιά- αφού με τα παράθυρα που άνοιξε στον κόσμο το διαδίκτυο έχει πρόσβαση σ’ ένα ελκυστικό όσο και χαώδες διαδικτυακό σύμπαν που παρέχει απλόχερα σχεδόν τα πάντα, ανά πάσα στιγμή και παντού.

Για μένα, προσωπικά, όπως και για αρκετούς συνοδοιπόρους, η αίσθηση από το ψάξιμο στα παλιά βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία, η μυρωδιά τους, και κυρίως η αδημονία για την ανακάλυψη ενός μικρού χαμένου θησαυρού, υπήρξε μοναδική. Μπορεί, αυτή η παλιά μαγεία να χάθηκε, αλλά, τι να κάνουμε, και η τεχνολογία είναι μαγική. Είχαν ρωτήσει κάποτε τον Χατζιδάκι για το τι θα του λείψει από αυτή τη ζωή και είχε απαντήσει «η τεχνολογία». Με αυτή θα συμπορευτούμε, ελπίζοντας σε ένα μέλλον πιο φωτεινό και ανθρώπινο και όχι σε μια ονειρική χρυσή φυλακή.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates